Wat wijzigt er in de cao per 1 januari 2024?
Per 1 januari 2024 veranderen de regels van een aantal toelagen en vergoedingen in de CAO Rijk. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen medewerkers met reguliere werktijden en medewerkers die werken in roosterdienst. Werk je volgens je rooster (vrij) regelmatig op andere tijden dan maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur? Dan werk je in roosterdienst. Bekijk hieronder wat er in jouw situatie wijzigt.
Alle medewerkers
Toelage bereikbaarheids- en beschikbaarheidsdienst
De hoogte van deze toelage hangt af van of je bij een oproep:
- vanuit huis kunt werken
- naar een werklocatie moet komen om te werken
- voorafgaand aan een oproep al op of rond een werklocatie moet blijven.
Medewerkers met reguliere werktijden
Overwerkvergoeding
De drempelwaarde voor de overwerkvergoeding (t/m schaal 10) daalt. Voorheen had je recht op een vergoeding vanaf 1 uur overwerk. Dit wijzigt naar 15 minuten bij een werkdag korter dan 4 uur en naar 30 minuten bij een werkdag langer dan 4 uur. Dit geldt alleen voor overwerk dat aansluit op je dagelijkse werktijd.
Medewerkers in roosterdienst
Overwerkvergoeding
Tot en met schaal 11 krijg je recht op een overwerkvergoeding van 25% van je salaris per uur. De drempelwaarde voor de vergoeding is 15 minuten bij een werkdag korter dan 4 uur en 30 minuten bij een werkdag langer dan 4 uur. Dit geldt alleen voor overwerk dat aansluit op je dagelijkse werktijd. Voor alle salarisschalen gaat overwerk meetellen voor het aantal uur dat je per jaar moet werken.
Jaarurensystematiek
Per jaar moet je een aantal uur werken. Er wordt een jaarurensystematiek ingevoerd om deze gewerkte uren te verrekenen. Heb je te veel gewerkt? Dan worden deze uren toegevoegd aan je IKB-spaarverlof of je ontvangt een vergoeding. Als je te weinig hebt gewerkt, dan wordt maximaal 18 uur opgeteld bij het aantal te werken uren van het volgende jaar.
Toelage vrijwillige nachtdienst
De verplichte nachtdienstontheffing vanaf 55 jaar verandert in een recht op nachtdienstontheffing. Je kunt als 55-plusser kiezen om wél nachtdiensten te draaien. Je hebt dan recht op een toelage vrijwillige nachtdienst als je meer dan een uur hebt gewerkt tussen 00.00 en 06.00 uur. De toelage bedraagt 25% van je salaris per uur (maximaal € 6,34) en ontvang je per aaneengesloten periode van 15 minuten.
Toelage onregelmatige dienst
Bij nachtdiensturen tussen 00:00 en 06:00 stijgt de toelage onregelmatige dienst (TOD) van 40% naar 50% van je salaris per uur.
Vervangende (forfaitaire) toelage
De forfaitaire toelage verandert van naam en wordt de vervangende toelage. De periode waarover de toelage berekend wordt verandert van de laatste 3 naar de laatste 12 maanden.