Rijks Roosteren, kan je dat eten?

Bijna alle medewerkers in roosterdienst binnen de Rijksoverheid hebben of krijgen te maken met Rijks Roosteren. Tot en met 2027 wordt dit nieuwe roosteren bij verschillende Rijksorganisaties geïmplementeerd. Dit betekent dat er uiteindelijk zo’n 26.000 medewerkers werken met de Rijks Rooster Applicatie (RRA). Maar wat houdt Rijks Roosteren eigenlijk in?

Rijks Roosteren is een uitgebreide dienstverlening vanuit O&P Rijk, die verder gaat dan alleen een applicatie (RRA) en het beheer hiervan. Rijks Roosteren faciliteert de planning van werkzaamheden en bijbehorende processen voor roosterende organisaties. In het verleden werd er niet altijd één consistent roosterprogramma gebruikt binnen het Rijk. Met het uitrollen van Rijks Roosteren en de Rijks Rooster Applicatie (RRA) is dat wel het geval.

Wat zijn de voordelen van Rijks Roosteren?

Eén van de belangrijkste voordelen en veranderingen met het Rijks Roosteren is dat de cao is geborgd in de applicatie. Iedereen die via de RRA roostert krijgt het juiste loon en eventuele toelagen correct toegekend volgens de CAO Rijk.

Het Rijks Roosteren ondersteunt roosterpersoneel bij een goede werk-privébalans door de opties meeroosteren en ruilen, maar ook bij het vertalen van CAO-regels en ATW-normen naar de werkvloer. De RRA maakt het bijhouden van gewerkte uren eenvoudig. Door het gebruik van een mobiele app is het rooster gemakkelijk en snel overal in te zien. Daarbij zijn de roosters en mutaties direct inzichtelijk.

Als  er een verlofaanvraag wordt ingediend, dan krijg je als manager direct een notificatie. Je kan de aanvraag direct toekennen of afwijzen. Dat proces duurt geen dagen meer zoals vroeger”, vertelt Wim Kampwart, (senior) Operationeel manager bij de Douane. Hij is al sinds 2004 betrokken bij de ontwikkeling van het roosterproces binnen het Rijk. Zijn afdeling werkt sinds een aantal maanden met de RRA en hij is enorm content met het nieuwe roosteren.

“Ik kan in één oogopslag zien hoe mijn hele teamrooster eruit ziet, de nog te werken uren, de gewerkte uren, dat is ideaal. Dat kon vroeger niet”, gaat Wim enthousiast verder. “Ook van mijn medewerkers krijg ik hele positieve geluiden terug. Vooral het werken met de mobiele app vinden ze erg fijn. Alles is direct inzichtelijk! Daarbij zie ik dat onze planners nagenoeg geen achterstanden meer hebben door het nieuwe roosteren.”

Waarvoor kan je als aansluitende organisatie bij Rijks Roosteren terecht?

Er zijn verschillende diensten waarmee het Rijks Roosteren aansluitende (en aangesloten) organisaties ondersteunt:

  • Begeleiding bij het gehele aansluittraject, op het gebied van personeel en budget;
  • Juridisch advies bij vraagstukken over de toepassing van de cao;
  • Functioneel advies bij vraagstukken over de werking van de applicatie;
  • Advies over de innovatie van hr-processen;
  • Dienstverlening met duidelijke regelgeving en een transparant veranderproces.

Rijks Roosteren werkt constant aan verbetering van de functionaliteiten in de RRA en levert een app die aansluit op de processen van de roosterende organisaties.

“Er was een hele goede onderlinge samenwerking tussen de verschillende aansluitende organisaties en het programmateam. Er is goed meegedacht over onze eisen en wensen. Ook nu we live zijn blijven de lijntjes kort en worden problemen snel opgelost”, aldus Wim.

Betrouwbaar roosteren, gezond werken!

Met het Rijks Roosteren streeft O&P Rijk samen met de aansluitende organisaties naar:

  • Een gezond rooster;
  • Het creëren van een betrouwbare werkomgeving;
  • Het bevorderen van duurzame inzetbaarheid.

Hierdoor kan iedereen zich inzetten voor een beter Nederland en met een tevreden gevoel in roosterdienst werken.

Meer weten?

Kijk op het Rijksportaal of op oprijk.nl voor meer informatie over Rijks Roosteren. Wil je meer weten over de cao en de RRA? Ga dan naar de Wegwijzer.