Verliefd op een ander: hoe versterk je je relatie?
Op het label van een theezakje lees je: ‘Love has no boundaries’, liefde kent geen grenzen. Een mooie gedachte, maar in onze relaties trekken we wel grenzen. Denk aan afspraken over trouw, monogamie of andere beloftes die we elkaar maken. Toch laat liefde zich niet altijd inperken. Soms gebeurt het: je voelt onverwacht een connectie met iemand anders. Wat doe je dan?

De verwarring van verliefdheid
Liefde uit zich in allerlei vormen en heeft veel gezichten. Je kunt liefde voelen voor familie, vrienden of een (gedeelde) passie. Soms is er iemand die iets bijzonders in je losmaakt. Een kort gesprek, een blik of een moment van herkenning. Het kan voelen als verliefdheid, een roze wolk waar je niet vanaf wilt. Dat kan prachtig zijn, maar ook verwarrend, bijvoorbeeld als je je al in een relatie bevindt. Betekent het dat er iets mis is met je huidige situatie? Vaak niet.
Relaties kennen vele vormen
Iedere relatie is anders en kent zijn eigen dynamiek. Sommige stellen kiezen bewust voor monogamie, terwijl anderen een open relatie of polyamorie passender vinden. Wat voor de een werkt, voelt voor de ander misschien beperkend. Ook culturele en persoonlijke overtuigingen spelen een rol in hoe mensen relaties vormgeven.
Wat centraal staat, is open communicatie en wederzijds respect. Verliefd worden op een ander kan in elke relatievorm voorkomen. Hoe je ermee omgaat, hangt af van de afspraken en waarden die jullie samen hebben vastgesteld. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt die past bij jouw relatie en wat jullie daarin belangrijk vinden.
De biologie van verliefdheid
Verliefdheid is een cocktail van hormonen die in het begin van een relatie volop wordt aangemaakt. Na verloop van tijd neemt die intense hormonale prikkel af. Het is een natuurlijk proces en zegt niets over de kwaliteit van je relatie. Daarbij spelen praktische zaken zoals slaapgebrek en een druk gezinsleven vaak ook een rol in het verminderen van romantische gevoelens. Dat je gevoel gaandeweg verandert, is dus eigenlijk heel normaal.
Realiseer je: langdurige relaties zijn uitdagend
Het starten van een nieuwe relatie lijkt soms aantrekkelijk, maar ook daarin kom je te zijner tijd uitdagingen tegen. Een lange relatie vraagt om telkens opnieuw voor elkaar te kiezen. En dat maakt een langdurige relatie juist waardevol. Samen crises overwinnen versterkt jullie band. Aan de andere kant kunnen moeilijke momenten zich blijven opstapelen en de relatie onder druk zetten. Ook dat komt voor in langdurige relaties. Hoe jullie daarmee omgaan, is jullie eigen keuze.
Breng die gevoelens terug naar je partner
Wat kun je doen als je merkt dat je verliefd bent op een ander, maar je je relatie wilt behouden? Probeer die verliefde energie te richten op je eigen relatie. Kijk opnieuw naar je partner, alsof je diegene voor het eerst ziet. Kijk bewust naar wat je waardeert in je partner. Wat vond je vroeger zo leuk aan diegene? En lijken jouw nieuwe vlam en je partner misschien meer op elkaar dan je dacht? Geef je partner een kus of een knuffel. Zulke kleine gebaren maken een groot verschil.
Tips om je relatie te versterken
Als je merkt dat je relatie een oppepper kan gebruiken, zijn er veel dingen die je kunt doen. Dit betekent niet dat elk advies of elke tip past bij hoe jij je relatie invult.
- Zie de kracht van een lange relatie: Wat levert het je op? Bedenk hoe een stabiele, liefdevolle relatie jouw leven verrijkt.
- Wees bewust van je gezin: Als je kinderen hebt, denk na over wat voor voorbeeld je hun wilt geven over liefde en relaties. En welke waarde het voor jou heeft dat je kinderen opgroeien met ouders dichtbij.
- Wees je bewust van hormonale processen: Een gezonde levensstijl draagt bij aan welzijn, gezondheid en balans in je relatie.
- Wees open over je gevoelens: Deelt wat je denkt en voelt. Praat binnen je relatie over je gevoelens, zowel tijdens intieme momenten als in het dagelijks leven. Bespreek ook jullie behoeften op het gebied van intimiteit.
- Herontdek intimiteit: Knuffel vaker, blijf zoenen en maak tijd voor fysiek contact. Ga bijvoorbeeld rond dezelfde tijd naar bed. Kleine fysieke momenten maken een groot verschil.
- Lees meer over liefde: Inspirerende boeken zoals Oneindige liefde, De 5 talen van de liefde, en Houd me vast bieden waardevolle inzichten.
- Vier de liefde: Maak er een moment van om samen te reflecteren op jullie band en herinneringen op te halen. Valentijnsdag kan hier een mooi moment voor zijn, maar ook jullie huwelijksdag of de datum van jullie eerste date.
Hulp zoeken is oké
Relaties zijn complex en niemand heeft alle antwoorden. Bespreek je ervaringen met vrienden, collega’s of een professional. Soms helpt dit om dingen in perspectief te zien. Schroom ook niet om hulp te zoeken bij een bedrijfsmaatschappelijk werker of een andere professional. Relaties zijn een belangrijk onderdeel van ons leven, en ondersteuning daarbij kan je helpen.
Kom in contact met een bedrijfsmaatschappelijk werker
Je kunt zelf rechtstreeks contact zoeken met de bedrijfsmaatschappelijk werker die werkzaam is voor jouw organisatieonderdeel. Wie dat is? Dat vind je op Rijksportaal Personeel (alleen toegankelijk voor rijksmedewerkers).
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met O&P Rijk | Bedrijfszorg. Bel op werkdagen naar 070 - 700 05 30 of stuur een e-mail naar postbusbedrijfszorg@rijksoverheid.nl.