Geldzorgen? Vraag op tijd om hulp!

Voel jij die stijgende kosten ook in je portemonnee? Boodschappen worden duurder en de energierekening valt steeds hoger uit. Dat betekent keuzes maken, zoals meer het huismerk kopen en de verwarming lager zetten. Geldzorgen kunnen stress opleveren, en dat heeft invloed op je dagelijks leven en zelfs op je werk.

bankbiljetten worden uit een portemonnee gehaald

Je staat er niet alleen voor

Het is goed om te weten dat je niet de enige met geldzorgen bent. Collega’s ervaren dezelfde financiële druk. Toch praten we er vaak niet over, terwijl dat juist kan helpen. Geldproblemen worden niet vanzelf minder. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe beter. Want financiële rust betekent ook meer rust in je hoofd.

Hulp en advies binnen handbereik

Wist je dat je werkgever, de Rijksoverheid, hulp en advies biedt? Van tips om beter met je budget om te gaan tot ondersteuning bij een betalingsregelingen of gewoon een luisterend oor. We denken graag met je mee. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij het financieel loket of een bedrijfsmaatschappelijk werker van O&P Rijk. Daarnaast zijn er externe organisaties zoals het Nibud die praktische hulp bieden. Wacht niet te lang en zet de eerste stap, want financiële rust betekent ook meer rust in je hoofd. Je hoeft hiervoor niet te worden verwezen door je leidinggevende. En goed om te weten: de gesprekken met de bedrijfsmaatschappelijk werker en andere hulpverleners zijn volledig vertrouwelijk. Ze koppelen niets terug aan je leidinggevende. 

Durf het gesprek aan te gaan

Heb jij vragen of zorgen over je financiële situatie? Blijf er niet mee rondlopen. Praat erover, met een collega, een leidinggevende of een expert. Samen vinden we een oplossing. Zorg goed voor jezelf en elkaar!

Onderstaand vind je meer informatie over de hulp binnen de Rijksoverheid en opties wanneer je liever je werkgever erbuiten wilt houden

Hulp en handige websites

  • Medewerkers van bijna alle rijksorganisaties kunnen terecht bij het Financieel Loket* van O&P Rijk | Bedrijfszorg. De financiële hulpverleners ondersteunen je bij hoe jij je financiële problemen kunt aanpakken en begeleiden je bij het oplossen van je schulden. Ze geven advies en informatie en bieden budgetbegeleiding om je financiële situatie structureel op orde te krijgen. De bedrijfsmaatschappelijk werker kan jou doorverwijzen, maar je kunt je ook direct zelf aanmelden met dit aanmeldformulier.
    *De Belastingdienst en de ministeries van Defensie, Financiën en IenW bieden zelf financiële hulpverlening aan. De contactgegevens vind je op deze website.
  • Voor hulp en gratis advies bij het oplossen van je schulden kun je ook terecht bij de gemeente waar je woont. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. Ook heeft elke gemeente een Formulierenbrigade waar je terecht kunt voor hulp bij het invullen van formulieren van o.a. de overheid en andere organisaties. Ook kunnen ze helpen bij het op orde brengen van je administratie en bij het doen van Belastingaangifte.
  • Bij Humanitas vind je door het hele land hulp bij je thuisadministratie. Een vrijwilliger geeft je tijdelijke hulp bij je administratie en helpt om zaken op een rijtje te krijgen en te houden.
  • Het Nibud.nl (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën. Het voorkomen van geldproblemen is hun doel. Het Nibud helpt met tips, tools en stappenplannen om rond te komen of schulden zelf op te lossen.
  • Geldfit.nl is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute. Bij Geldfit kun je anoniem advies krijgen welke stap je kunt zetten om weer grip op je geld te krijgen. Na het invullen van een test (10 vragen, 2 minuten) krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie. Ook krijg je tips over welke organisaties jou bij je geldzaken kunnen helpen. Deze organisaties vind je bij jou in de buurt. Je kunt ook bellen naar Geldfit via 0800-8115 voor een persoonlijk advies.
  • Wijzer in geldzaken is een initiatief van de Rijksoverheid (Ministerie van Financiën) om financiële fitheid in Nederland te bevorderen. Een wegwijzer naar betrouwbare informatie over al jouw geldzaken.
  • Sommige werkgevers bij het Rijk hebben een sociaal fonds. Heb je een financieel of sociaal probleem? Of kamp je met je gezondheid? Dan kun je bij het sociaal fonds aankloppen voor hulp. Meer informatie vind je hier.