Meer betaald zorgverlof
Vanaf 1 januari 2025 gaat werkgever meer weken zorgverlof betalen.
Puntsgewijs verduidelijkt werkgever de nieuwe afspraak in het cao-akkoord als volgt:
- Vanaf 1 januari 2025 worden maximaal vier weken van het zorgverlof volledig doorbetaald. Dat waren twee weken;
- Het zorgverlof kan ook worden gebruikt voor het verlenen van mantelzorg binnen de kaders van de Wet arbeid en zorg (Wazo);
In de CAO was en wordt simpel gezegd niets méér geregeld dan dat er extra doorbetaling van het maandinkomen is bij kortdurend en langdurend zorgverlof waar je vanuit de wet recht op hebt. Voor de definities en voor het bepalen of er recht is op zorgverlof moet gekeken worden naar de Wet Arbeid en Zorg (Wazo). In artikel 5:1 en 5:9 van deze wet zijn de definities van voor welke personen je recht hebt op dat verlof vastgelegd.
In het CAO-akkoord is qua definiëring van mantelzorg nog het volgende opgenomen:
“Partijen benadrukken dat dit verlof ook kan worden gebruikt voor het verlenen van mantelzorg binnen de kaders van de Wet arbeid en zorg (Wazo). Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Kortdurend en langdurend zorgverlof (inclusief verlof voor mantelzorg) kunnen werknemers krijgen voor mensen uit hun omgeving die ziek of hulpbehoevend zijn. Het gaat om:
- (pleeg)kinderen, partner, (pleeg)ouders, grootouders, kleinkinderen, broers en zussen
- anderen in het huishouden van de werknemer (relaties in de familiaire of vriendensfeer, zonder dat er een arbeidsrelatie is)
- bekenden (iemand met wie de werknemer een sociale relatie heeft. Bijvoorbeeld schoonouders, een buurvrouw of een vriend. De hulpverlening vloeit rechtstreeks voort uit de sociale relatie en het is redelijk dat de zorg door de werknemer wordt verleend).”
De rol van de leidinggevende bij het opnemen van kortdurend en langdurend zorgverlof is in de wet geregeld. Over kortdurend zorgverlof is in de wet geregeld: “De werknemer meldt vooraf aan de werkgever dat hij het verlof, bedoeld in artikel 5:1 opneemt onder opgave van de reden. Indien dit niet mogelijk is, meldt de werknemer het opnemen van het verlof zo spoedig mogelijk aan de werkgever onder opgave van de reden. Bij die melding geeft de werknemer ook de omvang, de wijze van opneming en de vermoedelijke duur van het verlof aan.”
Over langdurend zorgverlof is in de cao nog het volgende geregeld: “U moet uw voornemen om langdurend zorgverlof op te nemen van tevoren bij uw leidinggevende melden. Anders dan in de Wazo bepaald, hoeft dat niet minimaal twee weken van tevoren.”
Verder werd ons al regelmatig de vraag gesteld of je als je in december 2024 zorgverlof start, er in de overgangsfase recht hebt op 2 of 4 weken betaald verlof? Het antwoord is: In december 2024 kun je twee weken betaald zorgverlof opnemen. Omdat je per periode van 12 maanden vanaf 1 januari 2025 recht hebt op 4 weken betaald zorgverlof, kun je de resterende weken (tot het er maximaal vier zijn) in 2025 opnemen.
Vanaf 1 januari 2025 vind je de nieuwe cao-teksten over het betaald zorgverlof in hoofdstuk 5 van de CAO Rijk.