Tijdelijk dienstverband voor tijdelijke werkzaamheden

In het cao-akkoord is in hoofdstuk 9.1 afgesproken dat het ‘tijdelijke dienstverband voor tijdelijke werkzaamheden’ per 1 juli 2024 geen maximale duur meer kent.

Reden voor deze afspraak is dat de formulering zoals die was – waarbij een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor tijdelijk werk maximaal 24 maanden mocht duren – in specifieke situaties voor de praktijk te strak was, bijvoorbeeld voor het aantrekken van tijdelijke expertise.

In de nieuwe cao-tekst is te zien dat de uitgebreide riedel met de maximering tot 24 maanden helemaal verdwenen is. Er is dus geen maximale duur meer in de cao voor een arbeidsovereenkomst voor tijdelijk werk.

Belangrijk voor de praktijk is dat de vaste arbeidsovereenkomst bij het Rijk steeds uitgangspunt blijft.

Verder is het ook heel belangrijk om je te realiseren dat de ketenbepaling van artikel 7:668a van het Burgerlijk Wetboek onverminderd van toepassing blijft: je kunt – ook voor tijdelijk werk één langere arbeidsovereenkomst voor meer dan 36 maanden afsluiten, maar bij meerdere tijdelijke contracten ontstaat na 36 maanden automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Verder kun je nooit meer dan drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten sluiten.  De vierde is automatisch een vast contract.

Voor de praktijk is de afspraak wat ons betreft fijn! Het geeft organisaties veel meer mogelijkheid om langdurig(er) tijdelijke expertise aan te trekken in plaats van na 24 maanden per se een keuze te moeten maken tussen vast of een einde van rechtswege.

Anderzijds geeft de verruiming van deze bepaling de werkgever ook weer meer ruimte met de mogelijk op handen zijnde taakstellingen. Als je weet dat er een taakstelling voor jouw organisatie komt, kan deze grond voor een tijdelijke arbeidsovereenkomst uitkomst bieden. Overleg dit altijd even met je jurist.

Veranderingen in de CAO Rijk
CAO Rijk 2022-2024 CAO Rijk 2024-2025

Als u in dienst treedt bij de sector Rijk, dan sluit u met uw werkgever schriftelijk een individuele arbeidsovereenkomst. Als u tijdens uw dienstverband gaat werken bij een andere organisatie binnen de sector Rijk, dan legt u samen met uw werkgever de wijzigingen die dat voor uw arbeidsovereenkomst heeft, schriftelijk vast in een aanvulling (addendum) daarop.

In uw arbeidsovereenkomst staat of deze vast of tijdelijk is. U sluit een vaste arbeidsovereenkomst. Dit is alleen anders als u binnen de wettelijke mogelijkheden een tijdelijke arbeidsovereenkomst sluit:

  • voor werkzaamheden die u slechts tijdelijk gaat uitvoeren. In dat geval kunt u binnen een periode van 24 maanden een tijdelijke arbeidsovereenkomst sluiten die u binnen die periode maximaal twee keer kunt verlengen. Dit is alleen anders als u bij een Rijkskennisinstelling tijdelijk wetenschappelijk onderzoek doet dat bekostigd wordt via tijdelijke projectfinanciering. In dat geval geldt een periode van maximaal 60 maanden plus maximaal drie maanden extra als het onderzoek vertraging oploopt

In uw arbeidsovereenkomst staat of deze vast of tijdelijk is. U sluit een vaste arbeidsovereenkomst. Dit is alleen anders als u binnen de wettelijke mogelijkheden een tijdelijke arbeidsovereenkomst sluit:

• voor werkzaamheden die u slechts tijdelijk gaat uitvoeren