In de Staat aansprakelijk voor een ongeval opgelopen tijdens een proefexamen?

Op 2 juni 2022 heeft de kantonrechter uitspraak gedaan over de vraag of de Staat aansprakelijk is voor schade die een medewerker heeft opgelopen tijdens een proefexamen. De medewerker is aangenomen als beveiliger bij een gevangenis. Voor deze functie is de medewerker verplicht om een training zelfverdediging te volgen. Na een aantal lessen vond het proefexamen plaats en tijdens dit proefexamen heeft de medewerker een gebroken enkel en scheenbeen en gescheurde enkel- en kruisbanden opgelopen. Een mede-cursist heeft de medewerker in een judoworp op de grond gegooid. Het gebruik van deze worp en valtechnieken zijn nooit aan bod gekomen tijdens de trainingen. 

Is de Staat aansprakelijk?

Volgens de medewerker is de Staat hiervoor aansprakelijk. De vraag die hierbij moet worden beantwoord is of de Staat haar zorgplicht heeft geschonden. De zorgplicht houdt in dat de Staat de werkzaamheden moet inrichten en maatregelen moet treffen om te voorkomen dat een medewerker schade lijdt. Hierbij hoeft niet elk denkbaar risico te worden weggenomen. 

Zorgplicht

De kantonrechter is van oordeel dat de Staat haar zorgplicht is nagekomen en dat de Staat dus niet aansprakelijk is. Het proefexamen heeft plaatsgevonden in een trainingssetting waar matten op de vloer lagen om de kans op letsel te voorkomen. Bij het proefexamen is gebruik gemaakt van een zeer ervaren en gediplomeerde instructeur en verder heeft de medewerker voorafgaand aan het proefexamen meerdere trainingen gevolgd. Dat een mede-cursist de instructie van de instructeur niet heeft opgevolgd, is de keuze van deze mede-cursist. Dit was ook niet te voorzien geweest door de instructeur. Daarmee heeft de Staat aan haar zorgplicht voldaan en is de Staat niet aansprakelijk.
Deze uitspraak is (nog) niet gepubliceerd.