Ongewenste omhelzing leidt niet tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst

Op 14 juni 2022 deed de kantonrechter in Groningen een uitspraak in een ontbindingsverzoek. De Staat heeft verzocht om de arbeidsovereenkomst van een bewaarder in een gevangenis te ontbinden vanwege verwijtbaar handelen. Er was een melding binnengekomen dat de medewerker een collega ongevraagd zou hebben omhelsd en dat de collega zich hierdoor minder veilig voelde. Hierop is de medewerker direct door de Staat geschorst en vervolgens is een onderzoek ingesteld. Uit het onderzoek volgt dat de medewerker de collega inderdaad ongevraagd heeft omhelsd. De Staat verzoekt vervolgens om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens verwijtbaar handelen.

Verwijtbaar handelen

De kantonrechter moet dan ook de vraag beantwoorden of de medewerker met de omhelzing zo verwijtbaar gehandeld heeft dat redelijkerwijs niet van de Staat verwacht kan worden om het dienstverband voort te laten duren. Volgens de kantonrechter valt de omhelzing als ongewenst gedrag in de categorie seksuele intimidatie uit de Gedragscode Integriteit Rijk. Maar niet elk gedrag in strijd met de Gedragscode moet leiden tot een ontslag, volgens de kantonrechter.
De kantonrechter oordeelt dat er sprake is van verwijtbaar gedrag van de medewerker, maar niet zodanig verwijtbaar dat de arbeidsovereenkomst van medewerker moet eindigen. Daarbij speelt mee dat de medewerker sinds zijn indiensttreding tot aan de omhelzing een onberispelijke staat van dienst had en er niet eerder sprake is geweest van ongewenst gedrag. De Staat had volgens de kantonrechter ook kunnen volstaan met een minder zware sanctie zoals een officiële waarschuwing of een overplaatsing. 

Ontbinding wordt afgewezen

De kantonrechter wijst de ontbinding dan ook af en de medewerker kan terugkeren op het werk. Aangezien de medewerker ruim 10 maanden geen werkzaamheden heeft verricht omdat hij was geschorst, geeft de kantonrechter nog aan dat beide partijen zich moeten inzetten om het opstarten van de werkzaamheden zo soepel mogelijk te laten verlopen. 
Deze uitspraak is (nog) niet gepubliceerd.