Ambtenaar terecht op staande voet ontslagen

Op 3 oktober 2022 heeft het Gerechtshof in Den Haag uitspraak gedaan in een zaak over de vraag of een medewerker van DJI terecht op staande voet is ontslagen. De medewerker heeft een mobiele telefoon overhandigd aan een gedetineerde en dat is gefilmd door de bewakingscamera. De kantonrechter had in eerste instantie al geoordeeld dat het ontslag op staande voet terecht gegeven was. 

Het Gerechtshof overwoog dat DJI met de getoonde beeldopnamen en de toelichting daarbij voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de medewerker een mobiele telefoon aan een gedetineerde heeft gegeven. Vervolgens is de medewerker in de gelegenheid gesteld om getuigen te horen. Door de medewerker worden twee andere getuigen gehoord. Uit de verklaringen van de medewerker en van de getuigen zou blijken dat het niet ging om een telefoon maar om een telefoonkaart. Het Gerechtshof oordeelt echter dat de verklaringen van de getuigen op cruciale onderdelen tegenstrijdigheden bevatten. Met het verhoren van getuigen is voor het Gerechtshof niet duidelijk geworden wat de gang van zaken volgens de medewerker is geweest en dat de verklaringen van de getuigen juist meer vragen oproepen. 

Het Gerechtshof oordeelt dan ook op basis van de beelden dat moet worden aangenomen dat de medewerker een telefoon overhandigt aan een gedetineerde en dat is niet toegestaan. De medewerker heeft met de getuigenverklaringen dat niet kunnen ontkrachten. Daarmee is het ontslag op staande voet terecht gegeven. 

Deze uitspraak is gepubliceerd en  hier te vinden.