Ontslag op staande voet van DJI-medewerker terecht

In de uitspraak van 17 november 2022 heeft de kantonrechter in Rotterdam uitspraak gedaan over een zaak waarin door DJI aan een medewerker een ontslag op staande voet was opgelegd. 

Tijdens haar werkzaamheden voor DJI is er tussen de medewerker en een gedetineerde een relatie ontstaan, wat niet is toegestaan. Nadat de gedetineerde weer vrijgelaten is, heeft er een politie-inval plaatsgevonden in de woning van de medewerker. Daar is de gedetineerde aangehouden en is munitie aangetroffen. Ook zijn er drugs aangetroffen in de tas van de medewerker. Verder is duidelijk geworden dat de medewerker aanwezig was bij een illegaal feest. DJI heeft daarop de medewerker op staande voet ontslagen.

De kantonrechter oordeelt dat de medewerker terecht op staande voet is ontslagen en dat zij in strijd heeft gehandeld met de Gedragscode Rijk en de Gedragscode DJI door niet te melden dat zij een relatie had met de gedetineerde en de politie-inval niet te melden. Daarbij speelt mee dat de medewerker drugs in haar bezit had en aanwezig was op een illegaal feest. Volgens de kantonrechter is er ook sprake van ernstig verwijtbaar handelen zodat de medewerker geen recht heeft op een transitievergoeding.
De uitspraak is gepubliceerd en is  hier te lezen