Arbeidsovereenkomst terecht ontbonden vanwege verstoorde arbeidsrelatie

Op 31 januari 2023 heeft het Gerechtshof Den Haag uitspraak gedaan in een zaak over de ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een medewerker van de Staat. De Staat heeft in eerste instantie bij de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzocht vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. De kantonrechter heeft de ontbinding toegewezen. De medewerker was het hier niet mee eens en heeft hoger beroep ingesteld. 

Zienswijze Hof

De Staat heeft de medewerker regelmatig en gedurende een langere periode aangesproken op zijn functioneren. De medewerker is deze kritiek blijven ontkennen en stond niet open voor feedback en aanwijzingen. Hij wilde niet meewerken aan een verbetertraject. Daardoor ontstonden veel spanningen en werd de situatie onhoudbaar zodat sprake was van een verstoorde arbeidsrelatie. 

Volgens het Hof ligt de oorzaak van de problemen in de kritiek van de Staat op het functioneren van de medewerker. Volgens het Hof heeft de medewerker ten onrechte een verbetertraject afgewezen, omdat het ging om gemotiveerde en onderbouwde kritiek op het functioneren. Van de medewerker had dan ook verwacht mogen worden dat hij zich positief zou opstellen ten aanzien van het verbetertraject. Door de onwelwillende opstelling van de medewerker is tussen partijen een patstelling ontstaan. Om deze patstelling te doorbreken heeft de Staat nog aanboden dat de medewerker naar een ander team kon overstappen, maar dat heeft de medewerker ook afgewezen. Volgens het Hof moest de medewerker, gelet op zijn verplichting om zich als goed werknemer te gedragen, zich constructief op te stellen. Dat heeft hij niet gedaan.

De patstelling levert volgens het Hof een ernstige en duurzame verstoring van de arbeidsverhouding op. Ook heeft de Staat volgens het Hof aan de herplaatsingsverplichting voldaan door de medewerker een aanbod te doen om overgeplaatst te worden. Nu de medewerker dat heeft afgewezen, kon in redelijkheid niet meer van de Staat worden verwacht. 

Uitspraken

De arbeidsovereenkomst is dus terecht ontbonden vanwege een verstoorde arbeidsrelatie en het Hof bekrachtigt de beschikking van de kantonrechter. Lees de volledige uitspraak van het Hof of lees de uitspraak van de kantonrechter.