De Staat is aansprakelijk voor een val van de trap

Op 23 februari 2023 heeft de kantonrechter Den Haag uitspraak gedaan in een deelgeschil over de vraag of de Staat aansprakelijk is voor de schade die een medewerker heeft opgelopen na een val van de trap op kantoor. 

Zorgplicht Staat

De medewerker is op kantoor van de trap gevallen en heeft hieraan blijvend letsel opgelopen. Op de trap zat een anti-sliprichel waar de medewerker over is gestruikeld. Of de Staat aansprakelijk is voor het ongeval moet de vraag worden beantwoord of de Staat aan haar zorgplicht heeft voldaan. Deze zorgplicht houdt in dat de Staat de werkzaamheden zodanig moet inrichten en voor het verrichten daarvan zodanige maatregelen moet treffen en aanwijzingen moet geven als redelijkerwijs nodig was om te voorkomen dat de medewerker in de uitoefening van haar werkzaamheden schade zou lijden. Daarbij geldt dat niet ieder denkbaar risico hoeft te worden weggenomen.

Oordeel kantonrechter

Volgens de rechtbank gaat het hier niet om een alledaags risico. Er hebben zich meerdere incidenten voorgedaan en in een rapport ten aanzien van de veiligheid van medewerkers is opgenomen dat vanwege de richel op de traptreden het niet ondenkbaar is dat medewerkers hierover struikelen. Het rapport adviseert dan ook om de richels te egaliseren. Verder heeft de Arbeidsinspectie, naar aanleiding van een ander incident, aangegeven dat de trappen voldoen aan het bouwbesluit maar dat verbetering mogelijk is. Het gaat daarbij volgens de Arbeidsinspectie om het aanpassen van de treden die aan de voorzijde zijn voorzien van een richel waardoor struikelgevaar kan ontstaan. Ook heeft de toenmalige staatssecretaris van het departement aangegeven dat er een opstaande rand op de trap zit die kan veroorzaken dat mensen vallen.

Gelet hierop is de kantonrechter van oordeel dat de trap zodanig was uitgevoerd dat daardoor valpartijen konden ontstaan. Daar komt bij dat er in een korte periode na het plaatsen van deze trappen vier meldingen van valpartijen zijn gedaan en na het nemen van maatregelen niet meer. De kantonrechter is dan ook van oordeel dat de Staat maatregelen had moeten nemen om ongevallen te voorkomen. Dat heeft de Staat nagelaten, deze maatregelen zijn pas later genomen. Daardoor heeft de Staat niet aan de zorgplicht voldaan en is de Staat aansprakelijk en moet de Staat de schade van de medewerker vergoeden. In deze procedure ging het alleen om het vaststellen van de aansprakelijkheid en niet om de hoogte van de schadevergoeding.

Lees de volledige uitspraak