Arbeidsovereenkomst medewerker DJI terecht ontbonden wegens vuistslag

Op 4 juli 2023 heeft het Gerechtshof Den Haag uitspraak gedaan. Een medewerker van DJI heeft een vuistslag gegeven aan een gedetineerde. Volgens de Staat was er sprake van verwijtbaar handelen en heeft de kantonrechter verzocht om de arbeidsovereenkomst te ontbinden en dat heeft de kantonrechter gedaan. De kantonrechter oordeelt ook dat het handelen van de medewerker ernstig verwijtbaar is en kent slechts een gedeeltelijke transitievergoeding toe.  Vervolgens is de medewerker in hoger beroep gegaan omdat hij het oneens is met de uitspraak van de kantonrechter.

Oordeel Gerechtshof

Het Gerechtshof in hoger beroept oordeelt ook dat de medewerker verwijtbaar heeft gehandeld en dat de ontbinding van de arbeidsovereenkomst dus terecht is. De medewerker geeft aan dat hij zichzelf moest verdedigen tegen een gedetineerde en dat er geen verbale mogelijkheden meer waren. Het Gerechtshof volgt de medewerker hier niet in. Dit komt omdat de medewerker op verschillende momenten zich verschillend heeft uitgelaten over het voorval. 

Het Gerechtshof gaat er dan ook vanuit dat de medewerker de situatie verder heeft laten escaleren door de gedetineerde een vuistslag te geven en dat dit geweld voor de veiligheid van de medewerker niet noodzakelijk was. De medewerker wordt in staat gesteld om te bewijzen dat dit wel het geval was, maar daar ziet de medewerker van af. 

Het Gerechtshof oordeelt dan ook dat de arbeidsovereenkomst terecht is ontbonden vanwege verwijtbaar handelen van de medewerker. Ook oordeelt het Gerechtshof dat er geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen. Daarmee heeft de medewerker dus recht op betaling van de hele transitievergoeding. 

De volledige uitspraak lees je hier.