Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens misdragingen in privétijd en ongeloofwaardige verklaringen

Op 4 mei 2023 heeft de kantonrechter in Utrecht uitspraak gedaan in een ontbindingsprocedure. De Staat heeft in deze procedure de ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzocht.

Privésfeer

Bij de Staat is een melding binnengekomen dat de medewerker in korte tijd driemaal in privétijd in aanraking is gekomen met de politie. De medewerker zou op een feestje in zijn eigen woning door het lint zijn gegaan en een bezoeker hebben bekogeld met glazen, ook zou hij tijdens dit feestje zijn (ex)vriendin geslagen hebben. Op een later moment zou hij zijn (ex)vriendin opnieuw hebben geslagen en getrapt. 

Naar aanleiding van de melding is de medewerker gehoord en met bijzonder verlof naar huis gestuurd in afwachting van een nader onderzoek. Tijdens het lopende onderzoek is de medewerker opnieuw in aanraking gekomen met de politie. Verder blijkt uit het onderzoeksrapport dat de verklaringen van de medewerker niet overeenkomen met de bevindingen uit de politiesystemen. 

Op basis van deze voorvallen en de ongeloofwaardige verklaringen, verzoekt de Staat de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege ernstig verwijtbaar handelen. Subsidiair verzoekt de Staat de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. 

Wat vindt de Kantonrechter

De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. Volgens de kantonrechter is er ruimte voor discussie over de feitelijke toedracht van de voorvallen en de ernst van de verwijten die de medewerker daarbij gemaakt kunnen worden. Daardoor is geen sprake van verwijtbaar handelen van de medewerker. Wel is door zijn handelen het vertrouwen in hem onherstelbaar geschaad, volgens de kantonrechter. 

De kantonrechter overweegt nog dat het handelen van de medewerker niet acceptabel is voor iemand met een voorbeeldfunctie, ondanks dat het zich in de privésfeer heeft afgespeeld. Dat kan aan de medewerker worden verweten. Door tegenstrijdige verklaringen kan echter niet worden bepaald hoe ernstig dat verwijt is. Het zorgt er in elk geval voor dat vertrouwen in zijn functioneren ernstig en blijvend beschadigd is. De kantonrechter ontbindt dan ook de arbeidsovereenkomst. De medewerker heeft recht op de transitievergoeding.

De uitspraak van de kantonrechter is hier te lezen