Ontbindingsverzoek van de Staat afgewezen
Op 19 juni 2023 heeft de kantonrechter in Haarlem uitspraak gedaan in een zaak waarbij de Staat om ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een medewerker verzocht. De kantonrechter heeft het verzoek van de Staat afgewezen.
Mediation en herplaatsingsonderzoek
De medewerker in kwestie is langdurig arbeidsongeschikt geweest. Tijdens de re-integratie vinden er discussies plaats tussen de medewerker en de leidinggevende over het aantal uren dat de medewerker moet werken tijdens re-integratie en een niet onderbouwde aanvraag voor zorgverlof. De medewerker heeft een schriftelijke berisping ontvangen voor zijn ongeoorloofde afwezigheid. Ook heeft de Staat het loon van de medewerker ingehouden voor de niet gewerkte uren.
Er vindt mediation plaats en daarna heeft de medewerker verzocht om zijn werkzaamheden te hervatten omdat hij weer volledig arbeidsgeschikt is. Dat wordt bevestigd door de bedrijfsarts. Vervolgens start de Staat een herplaatsingsonderzoek dat niet leidt tot een passende functie voor de medewerker.
Wat vindt de kantonrechter
Volgens de kantonrechter is er geen sprake van een ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. Duidelijk is dat de re-integratie van de medewerker niet soepel is verlopen. Maar naar oordeel van de kantonrechter zijn die discussies opgelost door een berisping en het opleggen van een loonstop. Volgens de kantonrechter is het ook aannemelijk dat de klachten die de medewerker ervaarde de oorzaak zijn voor het getoonde gedrag. Op het moment dat de medewerker weer in staat was zijn eigen functie uit te oefenen, heeft de Staat hem niet toegelaten tot de werkzaamheden maar is een herplaatsingsonderzoek gestart.
Dat mediation niet heeft geleid tot een oplossing, is voor de kantonrechter onvoldoende. Volgens de kantonrechter blijkt uit een bericht van de mediator niet dat mediation niet geslaagd is maar dat de mediation is beëindigd zonder daarvoor een reden te noemen.
De kantonrechter overweegt dat in deze situatie, waarbij een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is geweest en de re-integratie niet soepel is verlopen, het juist op de weg van de Staat ligt om de verstoorde arbeidsverhouding te herstellen. De kantonrechter ontbindt dan ook niet de arbeidsovereenkomst en wijst de verzoeken van de Staat af.