Medewerker Belastingdienst ontslagen vanwege onbevoegd raadplegen systemen

Op 26 september 2023 heeft de Rechtbank Oost-Brabant uitspraak gedaan in een ontslagzaak. De Staat heeft de kantonrechter verzocht om de arbeidsovereenkomst met een medewerker te ontbinden. De medewerker in kwestie was werkzaam voor de Belastingdienst. Volgens de Staat heeft de medewerker zonder zakelijke redenen in systemen van de Belastingdienst gekeken en informatie daaruit gedeeld met derden, een broer. 

Verwijtbaar handelen

Naar aanleiding van een melding hierover, is de medewerker eerst geschorst en heeft er een onderzoek plaatsgevonden. Uit het onderzoek blijkt dat de medewerker inderdaad een aantal keer de systemen van de Belastingdienst heeft ingezien voor zaken die niet met het werk te maken hadden. Ook heeft de medewerker informatie uit de systemen van de Belastingdienst gedeeld met een broer. Dit ging deels om informatie die ook terug te vinden is op de website van de Belastingdienst, maar ook over controles. 

De Staat verzoekt op basis hiervan de ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege verwijtbaar handelen. Volgens de Staat heeft de medewerker in strijd gehandeld met de ambtelijke geheimhoudingsplicht. Verder heeft de medewerker op verschillende momenten onjuist verklaard en/of relevante informatie niet gedeeld. 

Uitspraak

Volgens de kantonrechter is er sprake van verwijtbaar handelen. Er gelden hoge integriteitseisen bij het werken voor de Belastingdienst en er wordt een hoge mate van professionaliteit, betrouwbaarheid, zorgvuldigheid en integriteit verwacht. Door de functie had medewerker toegang tot vertrouwelijke informatie en heeft de medewerker onbevoegd en meermaals die informatie gedeeld met een broer. Daarnaast heeft de medewerker op verschillende momenten onjuist verklaard. Het handelen van de medewerker raakt volgens de kantonrechter de kern van het goed werknemerschap en het goed ambtenaarschap. 
De kantonrechter ontbindt dan ook de arbeidsovereenkomst. Omdat de kantonrechter van oordeel is dat er sprake is ernstig verwijtbaar handelen, is de Staat geen transitievergoeding aan de medewerker verschuldigd. Ook wordt de arbeidsovereenkomst direct ontbonden zonder inachtneming van de opzegtermijn. 

De uitspraak is gepubliceerd en hier te lezen