Medewerkster rechtbank op staande voet ontslagen na vervalsen papieren

Een medewerkster van de Staat, werkzaam bij de Rechtbank Amsterdam, is door de rechtbank op staande voet ontslagen. De medewerkster heeft dit ontslag aangevochten, maar ook de kantonrechter oordeelt dat het ontslag terecht was.

De casus

Met de medewerkster in kwestie is in eerste instantie gesproken over een aantal dossiers dat zij thuis had liggen dat niet volledig verwerkt was en een aantal dossiers dat zoek was. In het kader van de zoektocht naar de missende dossiers, is de persoonlijke locker van de medewerkster geopend. Daarin is een vervalste uitspraak van een fictieve rechter gevonden waarmee de echtscheiding zou zijn uitgesproken van de medewerkster in kwestie en haar echtgenoot.
De rechtbank is een onderzoek gestart en heeft aangifte gedaan wegens een ambtsmisdrijf. Na afloop van het onderzoek wordt de medewerkster op staande voet ontslagen vanwege onder andere het opmaken van een valse uitspraak en aanvullende documenten en deze waarmerken met officiële rechtbankstempels. Hierdoor lijkt het alsof de uitspraak daadwerkelijk afkomstig is van de rechtbank. 

De uitspraak

Volgens de kantonrechter is het ontslag op staande voet rechtsgeldig gegeven. Aan ambtenaren bij de rechtbank worden hoge integriteitseisen gesteld. Het opmaken van een valse uitspraak met officiële stempels van de rechtbank, is een dringende reden en mogelijk zelfs een ambtsmisdrijf. Ook heeft de medewerkster tegenstrijdig verklaard in het onderzoek en heeft de medewerkster geen bevredigende verklaring kunnen geven.

De medewerkster heeft nog aangevoerd dat het ontslag ernstige gevolgen voor haar heeft. Door het ontslag op staande voet is zij volledig afhankelijk geworden van haar gewelddadige echtgenoot. Deze omstandigheden doen echter niet af aan de rechtsgeldigheid van het ontslag.

De kantonrechter oordeelt ook dat het ontslag op staande voet onverwijld gegeven is. Tussen het moment van het ontdekken van de vervalste uitspraak en het uiteindelijke ontslag zit ongeveer een maand. Volgens de kantonrechter is het ontslag onverwijld genoeg gegeven nu de rechtbank direct na het ontdekken van de vervalste uitspraak een onderzoek heeft ingesteld, dit onderzoek noodzakelijk was en het onderzoek voortvarend is opgepakt. 

De uitspraak is gepubliceerd en hier te lezen