Trainingen sociale zekerheid
Het Kennispunt geeft drie trainingen op het gebied van sociale zekerheid: Twee jaar ziek en dan? Poortwachter en WW en bovenwettelijke WW.
Twee jaar ziek en dan?
Een werkgever heeft in Nederland twee jaar verplichting tot loondoorbetaling bij ziekte. Maar wat als een medewerker na twee jaar nog steeds ziek is? Gaan we dan over tot ontslag, houden we iemand in dienst en betalen we dan zijn loon niet meer door? Welke gevolgen heeft langdurige ziekte voor medewerker en werkgever? Naast de brochure geeft het Kennispunt Sociale Zekerheid ook een training over dit onderwerp. In deze training leer je alles over het traject na twee jaar ziekte en ken je de juridische aspecten rond ontslag en uitkeringen bij ziekte.
Meer informatie en inschrijven klik hier.
Poortwachter
Een goed uitgevoerd reïntegratietraject is in het belang van werkgever én werknemer. De Wet Verbetering Poortwachter geeft duidelijkheid over de wederzijdse inspanningen bij reïntegratie van (langdurig) zieke medewerkers. Niet naleven van de verplichtingen kan grote gevolgen hebben, zowel voor werkgever als voor werknemer. Deze training leert je welke stappen in het kader van het Poortwachtertraject in de eerste twee jaar van ziekte gezet moeten worden. En hoe we dit binnen het Rijk hebben geregeld.
Meer informatie en inschrijven klik hier.
WW en bovenwettelijke WW
Ontslag kan tot gevolg hebben dat er recht ontstaat op WW, bovenwettelijke WW en een ontslagvergoeding met meestal een transitievergoeding. Voor de werkgever is het van belang inzicht te hebben in de kosten van een dergelijk ontslag. De medewerker wil vaak inzicht in de financiële gevolgen, in bijzonder het inkomen. Voor de WW is het Rijk eigenrisicodrager, hetgeen o.a. gevolgen heeft voor de begeleiding van mensen die één van voornoemde uitkeringen gaan krijgen.