Preventief medisch onderzoek
Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) geeft inzicht in je vitaliteit, je gezondheid en arbeidsgerelateerde risico’s. Hoe sta je er voor? Wat gaat goed en waar kan je nog verbeteren? Vitaliteit en gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Het betekent ook dat je na een werkdag genoeg energie over hebt om andere dingen te doen waar je blij van wordt.
Waarom een PMO?
Bedrijfszorg verzorgt in samenwerking met Adaptics het PMO voor aangesloten organisaties. Een overzicht van de aangesloten organisaties vind je onderaan deze pagina. Het PMO heeft als doel gezondheidsrisico’s of problemen vroegtijdig te herkennen en je van tips en adviezen te voorzien.
Zo krijg je een compleet beeld van je vitaliteit en gezondheid en de factoren die hier invloed op hebben. Denk aan leefstijl of mentaal welzijn. Ook wordt je bevraagd over de werksituatie. Een PMO stimuleert je om te werken aan zijn vitaliteit en gezondheid. Daarnaast is een PMO een instrument om de werkgever op groepsniveau van belangrijke informatie en feedback te voorzien.
Waaruit bestaat een PMO?
Het PMO van Adaptics bestaat uit drie onderdelen:
- Digitale vragenlijst.
- Fysiek onderzoek.
- Adviesgesprek met een vitaliteitsprofessional.
De vragenlijst is zorgvuldig opgesteld waarbij arbeidsrisico’s zoals werkdruk en ongewenste omgangsvormen zijn opgenomen. Vanuit de RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) kunnen specifieke risico’s zijn vastgesteld die aandacht moeten krijgen in het PMO. De bedrijfsarts is ook altijd betrokken bij het onderzoek.
Het fysieke onderzoek bestaat uit verschillende testen zoals bloeddruk, glucose en BMI. Afhankelijk van de arbeidsverrichtingen kunnen aanvullende testen van toepassing zijn, zoals visus (oogmeting) of audio (gehooronderzoek).
Aansluitend aan het fysieke onderzoek vindt een adviesgesprek plaats met de vitaliteitsprofessional van Adaptics. Samen met de medewerker worden de meest opvallende uitkomsten van het PMO besproken. De medewerker ontvangt concrete adviezen en wordt op basis van de resultaten doorverwezen naar specifieke interventies aangeboden door de werkgever, of zo nodig naar bijvoorbeeld de huisarts of bedrijfsarts.
Vrijwillig en anoniem
Deelname aan het PMO is altijd vrijwillig en individuele resultaten worden nooit met de werkgever gedeeld. Voor een organisatie is het belangrijk om inzicht te hebben in de vitaliteit en werkbeleving van zijn of haar medewerkers. Op basis hiervan kunnen eventueel maatregelen worden genomen. Daarom ontvangt een organisatie aan het einde van het onderzoek een rapportage op groepsniveau. Resultaten kunnen pas worden teruggekoppeld als er minimaal 15 medewerkers hebben deelgenomen. Daardoor kunnen resultaten niet naar een individu herleid worden.
PAGO en PMO
Onderdeel van het PMO is het wettelijk verplichte Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Het PMO is dus een uitgebreider onderzoek dan het PAGO en geeft de medewerker een duidelijk beeld van zijn gezondheid. Tevens ontvangt de medewerker concrete adviezen om aan zijn vitaliteit te werken.
Bij een PAGO gaat het om de risico’s die het werk met zich meebrengt. Doel is om die risico’s zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Iedere werkgever is wettelijk verplicht zijn medewerkers periodiek een PAGO aan te bieden. Een PMO aanbieden is niet verplicht, maar werkgevers kiezen hier doorgaans wel voor vanwege het belang van preventie. De werkgever betaalt de kosten van PMO en PAGO.
Privacy
Bedrijfszorg en Adaptics hechten veel waarde aan privacy. Adaptics heeft een strenge waarborging van persoonsgegevens; deze worden veilig opgeslagen, nooit gedeeld met de werkgever en niet langer bewaard dan wettelijk toegestaan. Adaptics voldoet daarmee aan de kaders van de AVG en de ISO 27001 certificering. Meer info vind je op de website van Adaptics; privacyverklaring.
Aangesloten organisaties
- Ministerie van Algemene Zaken
- Ministerie van Justitie en Veiligheid
- Dienst Justitiële Inrichtingen
- Justitiële Informatiedienst
- Nederlands Forensisch Instituut
- Openbaar Ministerie
- Dienst Terugkeer en Vertrek
- Bestuursdepartement - Schadefonds
- Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum
- Immigratie- en Naturalisatiedienst
- De Hoge Raad
- Justis
- Raad voor de Kinderbescherming
- Centraal Justitieel Incassobureau - Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- Kerndepartement
- Autoriteit Consument en Markt - Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Hoge Colleges van Staat
- De Algemene Rekenkamer
- Tweede Kamer der Staten-Generaal
- Ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer
- Eerste Kamer der Staten-Generaal (alleen Kamerleden) - Ministerie van Financiën
- Kerndepartement - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (met uitzondering van Rijksvastgoedbedrijf)
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Inspectie Leefomgeving en Transport
Contact en aanvragen
Een PMO kan alleen aangevraagd worden door een preventiemedewerker of HR-medewerker via de backoffice van Bedrijfszorg. Stuur een mail naar keuringen.vaccinaties@rijksoverheid.nl of bel naar 070-7000530.
Zodra de aanvraag is verwerkt volgt er een intakegesprek met de Arbeids- en Organisatiedeskundige (A&O-deskundige) van Bedrijfszorg en Adaptics.