Risico inventarisatie en evaluatie (RI&E)

Met een RI&E breng je alle werkgerelateerde gezondheidsrisico’s binnen je organisatie(onderdeel) in kaart, zodat je aan de slag kunt met het wegnemen of verkleinen van deze risico’s. Het doel: zo min mogelijk werkgerelateerde gezondheidsklachten of ongevallen op het werk. Want een gezonde en veilige werkplek zorgt voor meer werkplezier, hogere productiviteit en minder verzuim. De professionals van Bedrijfszorg adviseren over de opzet en uitvoering van een risico-inventarisatie en -evaluatie.

Doel

Na het uitvoeren van een RI&E heb je een goed overzicht van de arbeidsrisico’s, de aanbevelingen en een plan van aanpak ter verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Resultaat

Naar aanleiding van de uitkomsten van een RI&E en het plan van aanpak maak je een (door)start met het optimaliseren van de arbeidsomstandigheden en borg je de continue aandacht hiervoor.

Onderzoeksthema's RI&E

De basis voor het uitvoeren van een RI&E staat in artikel 5 van de Arbowet. Je onderzoekt bepaalde thema’s en legt ze vast. Dit zijn onder andere:

  • arbo- en verzuimbeleid
  • algemene arbeidsgevaren
  • arbeidsomgeving
  • psychosociale arbeidsbelasting:
    • werkdruk
    • ongewenste omgangsvormen, intern en extern
  • fysieke arbeidsbelasting
  • beeldschermwerk

De doorlooptijd is afhankelijk van de uitvoering en de omvang van een RI&E.

RI&E toetsen

Als de RI&E, inclusief het plan van aanpak, klaar is laat je een kerndeskundige van Bedrijfszorg deze toetsen. Dit is een hogere veiligheidskundige, arbeid- en organisatiedeskundige, een arbeidshygiënist of een bedrijfsarts.

Instemming medezeggenschap

De medezeggenschap heeft op 2 momenten instemmingsplicht bij de RI&E:

  1. bij de wijze van uitvoering en
  2. bij het plan van aanpak (WOR art. 27 1d).

Contact

Voor vragen neem je contact op met ons Klantcontactcentrum: telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09.00-17.00 uur op telefoonnummer 070 – 700 05 23. Of via de email Klantcontact.oprijk@rijksoverheid.nl.