Tweede spoor traject bij arbeidsongeschiktheid
Wat is een tweede spoor traject? Als een medewerker langdurig arbeidsongeschikt is, moet er eerst worden gekeken of deze persoon de huidige of een andere beschikbare functie binnen de organisatie kan invullen (eerste spoor). Is dit niet mogelijk? Dan wordt gezocht naar een passende functie bij een andere werkgever, dit wordt het tweede spoor genoemd. De Rijksoverheid is als werkgever verplicht om medewerkers te ondersteunen met een tweede spoortraject. Dit is vanuit de Wet verbetering poortwachter bepaald.
Proces
Voordat het tweede spoor traject wordt ingezet is het wenselijk dat de bedrijfsarts een Inzetbaarheidsprofiel (IZP) opstelt. Op basis hiervan kan er een arbeidsdeskundig onderzoek worden aangevraagd. Dit onderzoek geeft antwoord op de volgende vragen:
- is terugkeer in de eigen functie mogelijk?
- is de eigen functie nog passend te maken?
- zijn er mogelijk passende functies binnen het eigen departement, het eerste spoor?
- zijn er mogelijk passende functies buiten het eigen departement, het tweede spoor?
Fith
Het verkennen van het eerste en tweede spoor betreft een inspanningsverplichting. Het eerste spoor is aan de leidinggevende en medewerker zelf, zo nodig ondersteund door de HR adviseur. Voor het tweede spoor heeft een aanbesteding plaatsgevonden. Dit is door O&P Rijk Bedrijfszorg, samen met de Belastingdienst, Rijkwaterstaat en DJI doorlopen. Bureau Fith is als beste uit de aanbesteding gekomen en geeft invulling aan tweede spoor trajecten.
Aanvragen tweede spoor traject
Als leidinggevende kan je een tweede spoor traject bij Fith aanvragen via het aanmeldformulier.
Het is belangrijk dat Fith na ontvangst van de aanmelding, contact kan opnemen om aanvullende informatie op te vragen. Met deze informatie kan een goede match worden gemaakt tussen client en adviseur.
Duur & rapportages
Een tweede spoor traject loopt tot in ieder geval tot het einde van de loondoorbetalingsverplichting van 104 weken. Fith zorgt voor tussentijdse rapportage en voor een (eind)rapportage, die met de WIA-aanvraag kan worden meegestuurd.
Advies
Bij vragen over de inzet van een tweede spoor traject kun je advies vragen aan een reintegratieadviseur. Zo kan het in sommige situaties bijvoorbeeld beter zijn om een ‘haalbaarheidsonderzoek’ aan te vragen of is de belasting van de medewerker nog zo marginaal dat invulling van de best passende vervolgstappen maatwerk is.
Contact
De re-integratieadviseurs van Bedrijfszorg zijn bereikbaar via telefoonnummer: 070 7000530. Of via de e-mail: postbusbedrijfszorg@rijksoverheid.nl.