Hogere veiligheidskundige

Je werkgever is wettelijk verplicht jou als werknemer een veilige werkomgeving te bieden. Een hogere veiligheidskundige kan hierbij ondersteunen.

Hogere veiligheidskundigen onderzoeken de veiligheid en gezondheid van de werkplek. Op basis hiervan geven ze advies. Zo proberen ze directe gezondheidsschade te voorkomen. Ze doen geen onderzoek naar gezondheidseffecten op de langere termijn. Op dat gebied is de arbeidshygiënist de expert.

Onderzoek en advies

De veiligheidskundige helpt je organisatie bij het herkennen van gevaren en risico’s op de werkvloer. Deze moeten opgespoord worden voordat ze kunnen leiden tot ongelukken of verzuim. Denk aan lichamelijke letsel veroorzaakt door ongevallen op de werkplek. Valpartijen of contact met machines kunnen bijvoorbeeld leiden tot kneuzingen en breuken.

Daarom adviseren veiligheidskundigen over verbeteringen. Zo kun je als werknemer gezond en veilig werken. Om je werkgever goed advies te kunnen geven, hebben veiligheidskundigen veel kennis van de relevante wet- en regelgeving. Daarnaast beschikken ze over technische kennis, communicatieve vaardigheden en hebben ze een proactieve benadering.

Training en voorlichting

Daarnaast kunnen veiligheidskundigen als trainer of coach optreden. Zo kunnen ze jou en je collega's opleiden en bewust maken van het belang van veilig werken. Dit is bijvoorbeeld handig als werknemers geschoold worden tot preventiemedewerker. Ook kunnen veiligheidskundigen werknemers voorzien van de kennis om zelfstandig de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren.

Samenwerken

De veiligheidskundige is een van de vier kerndeskundigen binnen de Arbowet. De veiligheidskundige werkt nauw samen met de preventiemedewerker van je organisatie. Ook werken veiligheidskundigen veel samen met de andere kerndeskundigen: de bedrijfsarts, de arbeidshygiënist en de arbeids- en organisatiedeskundige. Veiligheidskundigen koppelen hun onderzoek terug aan de betrokken bedrijfsarts en aan de re-integratie- en preventieadviseur.

Volgens de Arbowet moet de werkgever zich in een aantal gevallen laten ondersteunen door een kerndeskundige. Dat kan nodig zijn bij de RI&E. De veiligheidskundigen van O&P Rijk | Bedrijfszorg leveren deze ondersteuning.

Voordelen van het werken met een veiligheidskundige

De veiligheidskundigen van O&P Rijk | Bedrijfszorg:

  • brengen in kaart of werknemers directe gezondheidsrisico’s lopen;
  • adviseren hoe je als werknemer je werk in een gezonde omgeving kunnen doen;
  • maken je bewust van mogelijke risico’s en de benodigde maatregelen;
  • werken nauw samen met ergonomen, arbeidshygiënisten, arbeidsdeskundigen, arbeids- en organisatiedeskundigen, bedrijfsartsen en preventieadviseurs;
  • helpen preventief!

Meer informatie

Wil je meer weten over de inzet van een veiligheidsdeskundige van O&P Rijk | Bedrijfszorg? Neem contact met ons op.