Ontwikkelingen op het gebied van D&I en de Banenafspraak - week 27

Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van D&I en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar). 

Diversiteit & Inclusie

Werkgevers worstelen met aanpak werkstress en inclusie | Nieuwsbericht | Sociaal en Cultureel Planbureau (scp.nl)

Werkgevers kampen al een tijd met de krapte op de arbeidsmarkt. Ondanks de grote vraag naar personeel staan mensen met een arbeidsbeperking nog vaak aan de kant. Naast het werven is ook het behouden van personeel nog steeds problematisch. Voor veel organisaties is de hoge werkdruk van medewerkers een groot knelpunt en werkgevers zijn zich onvoldoende bewust van discriminatie op de werkvloer. De goede intenties en afspraken op collectief niveau - zoals de Banenafspraak - zijn lang niet altijd terug te zien in de dagelijkse praktijk. Dit concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in de vierde editie van ‘Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers’, een langlopend onderzoek onder werkgevers dat vandaag verschijnt. In dit rapport staat informatie over alle sectoren, dus ook de overheid.

Animatie over het slavernijverleden | Video | Rijksoverheid.nl

De Rijksoverheid geeft in deze animatie uitleg over het slavernijverleden.

Onderzoek Staat en Slavernij | Rapport | Rijksoverheid.nl

Onderzoek naar het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen.

Kamerbrief voortgang vervolgtraject invulling slavernijverleden | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl

De Tweede Kamer krijgt informatie over de verdere invulling van het vervolgtraject na de excuses voor het slavernijverleden. Minister Bruins Slot (BZK), minister Hoekstra (BZ), minister Dijkgraaf (OCW), minister Van Gennip (SZW), minister Weerwind (Rechtsbescherming), staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering), staatssecretaris Van Ooijen (VWS) en staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) hebben deze brief gestuurd. De Eerste Kamer heeft een afschrift van deze brief gekregen. De brief is vertaald in Engels, Papiamentu en Papiamento.

Oudere werknemers - Instituut Gak - AOW-leeftijd

Het inzetten van oudere werknemers kan werkgevers helpen om de krapte op arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Leeftijdsnormen stellen echter grenzen aan de werving van oude werknemers van buiten een organisatie. Een normstellende overheid kan de arbeidsmarktparticipatie van oudere werknemers vooruit helpen door expliciet deze sociale normen te beïnvloeden.

De helft van de baanvinders jonger dan 25 jaar (cbs.nl)

Uit nieuw onderzoek van het CBS op data uit de periode 2013 tot en met 2021 blijkt dat naast de binding met de arbeidsmarkt en leeftijd vooral het hebben van een arbeidsbelemmering sterk samenhangt met de doorstroom naar werk. Ook andere kenmerken spelen een rol, maar in mindere mate.

Checklist voor antidiscriminatie-interventies | KIS

Discriminatie is in vele facetten van onze samenleving een probleem. Gelukkig zijn er overal in het land mooie, interessante en innovatieve interventies (methoden) te vinden om discriminatie, vooroordelen of stereotypen te verminderen. Vaak gebeurt dat op basis van jarenlange ervaring en intuïtie. Maar hoe weet je nu als ontwikkelaar van een antidiscriminatie-interventie of deze echt werkt? KIS maakte een checklist om na te gaan of een interventie werkelijk effectief is.

Rijksoverheid ondertekent Verklaring van Amsterdam voor veilige LHBTIQ+ werkomgeving | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

De Rijksoverheid heeft als eerste landelijke overheidswerkgever ter wereld de Verklaring van Amsterdam ondertekend. De intentieverklaring werd in 2011 opgesteld door de stichting Workplace Pride. Deze stichting zet zich internationaal in voor de emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap op de werkvloer. De Verklaring is vernoemd naar Amsterdam omdat daar het hoofdkantoor van Workplace Pride is gevestigd.

Kamerbrief over resultaten van onderzoek en lopende activiteiten emancipatie van bi+ personen | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl

Minister Dijkgraaf (OCW) informeert de Tweede Kamer over de resultaten van onderzoeken naar de emancipatie van bi+ personen. Hij gaat daarbij in op maatregelen die hij wil nemen om de emancipatie te versterken en de onderzoeken die nog nodig zijn.

Een arbeidsmarkt voor iedereen. Manifest voor gelijke kansen. Werkgeversvereniging AWVN.

De Nederlandse arbeidsmarkt biedt veel kansen. Kansen om aan werk te komen en je verder te ontwikkelen. Bijna nergens ter wereld doen zoveel mensen mee op de arbeidsmarkt. Toch is die arbeidsmarkt niet voor iedereen even gastvrij. Er staan nog steeds mensen aan de kant die wel willen en kunnen werken. Er zijn bedrijven die daar oog voor hebben, maar nog niet iedereen ziet het belang van diversiteit en inclusie. Met dit manifest wil AWVN daarom een beweging in gang zetten. Doel is dat álle werkgevers zorgen voor gelijke kansen. Want daar profiteert uiteindelijk iedereen van. Bij dit manifest zit ook een toolbox met een concrete uitwerking.

Aantal werkenden Caribisch Nederland in 2022 verder toegenomen (cbs.nl)

De werkzame beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar op Caribisch Nederland is in 2022 vergeleken met 2020 met 9 procent toegenomen naar 15,7 duizend. Dit blijkt uit het meest recente Arbeidskrachtenonderzoek Caribisch Nederland van het CBS.

College: verplichte melding én uitleg bij gebruik algoritmes door overheid | Nieuwsbericht | College voor de Rechten van de Mens (mensenrechten.nl)

De overheid gebruikt steeds vaker algoritmes bij besluitvorming. Algoritmes bepalen daardoor mede de uitkomst van die besluiten. Als burger hebben we dat niet altijd door, en dat is ongewenst. Want wat kun je doen als zo'n algoritme een fout maakt of discrimineert? Het College voor de Rechten van de Mens roept op tot een verplichte melding én een begrijpelijke uitleg in elk besluit dat een burger direct raakt. 

Hoe gender(on)gelijk is Nederland? De rol van mannelijkheid | Nieuwsbericht | College voor de Rechten van de Mens (mensenrechten.nl)

Iedere 8e van de maand belicht het College voor de Rechten van de Mens een aspect van genderongelijkheid in Nederland. Vandaag gaan we in op ‘mannelijkheid’ en hoe traditionele mannelijkheidsnormen niet alleen mannen in hun vrijheden kunnen beperken, maar ook problemen in de samenleving kunnen veroorzaken. Zo spelen schadelijke opvattingen over mannelijkheid ook een rol bij geweld tegen vrouwen. 

De Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)

Kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 27 juni 2023 - (versie 11, juni 2023) | Brochure | Rijksoverheid.nl

Vragen en antwoorden met betrekking tot de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl).

Minister Schouten verbetert de Banenafspraak | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag bij reguliere werkgevers. Dat is het doel van de Banenafspraak, waarvoor minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) verantwoordelijk is. Vandaag kondigt zij extra stappen aan om de Banenafspraak te verbeteren. 

Werkvoorzieningen voor visueel beperkten weer centraal - Op naar de 100.000 banen! (opnaarde100000.nl)

De Tweede Kamer staat helemaal achter het terugdraaien van de decentralisatie uit 2015 van werkvoorzieningen voor visueel beperkten. De voorgestelde wetswijziging is unaniem aangenomen.

‘Koudwatervrees voor mensen met arbeidsbeperking niet nodig’ - Op naar de 100.000 banen! (opnaarde100000.nl)

Tijdens een commissievergadering van de Tweede Kamer over de Participatiewet bleek dat minister Schouten (Participatie) lijkt te kunnen rekenen op de nodige steun voor de voorgenomen aanpassing van de Participatiewet. Ook de Banenafspraak stond op de agenda. Ook in dit bericht aandacht voor de wijze waarop de Rijksoverheid haar doelen realiseert.

Wetsvoorstel van kabinet om producten en diensten toegankelijker te maken voor personen met een beperking | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Minister Helder van Langdurige Zorg en Sport heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waardoor producten en diensten toegankelijker worden voor mensen met een beperking. Met het wetsvoorstel worden meerdere wetten gewijzigd ter uitvoering van een Europese Richtlijn. Deze richtlijn gaat over de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten. Hierdoor zullen diensten en producten zoals smartphones, streamingsdiensten, webwinkels, pinautomaten en reisinformatie voor openbaar vervoer toegankelijker worden. Het toegankelijker maken van deze diensten en producten zorgt ervoor dat mensen met een beperking beter kunnen deelnemen in de maatschappij.

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen! | Actueel | Rijksoverheid.nl

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.