Ontwikkelingen op het gebied van D&I en de Banenafspraak - week 38

Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van D&I en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar). 

Diversiteit & Inclusie

Demografische ontwikkelingen: meer doen met minder mensen (werk.nl)
De omvang en samenstelling van de Nederlandse bevolking verandert de komende jaren door vergrijzing en immigratie. De groep ouderen wordt steeds groter en de gemiddelde leeftijd steeds hoger. Naar verwachting stagneert het aantal beschikbare arbeidskrachten vanaf 2025. Bij onveranderde omstandigheden zullen minder mensen meer werk moeten verrichten. Het UWV beschrijft in dit artikel ook oplossingen, waaronder het beter benutten van mensen met een arbeidsbeperking en oudere werknemers

Voortgangsbrief Actieplan arbeidsmarktdiscriminatie 2022-2025 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Van Gennip (SZW) stuurt een voortgangsbrief over verschillende grotere trajecten uit het Actieplan arbeidsmarktdiscriminatie 2022-2025. Ook geeft ze aan welke activiteiten in de komende jaren (verder) op stapel staan.

Kabinetsreactie ‘Gezag herwinnen’: een bekwame, betrouwbare en betrokken overheid | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
We staan op allerlei terreinen voor grote uitdagingen, zoals de woningbouw, de bestaanszekerheid, de omgang met migratie en de weerbaarheid van onze democratische rechtsstaat. Juist dan is het van groot belang dat de overheid het gezag op een goede wijze invult. Dat schrijft minister De Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) in de kabinetsreactie op het advies ‘Gezag herwinnen: over de gezagswaardigheid van het openbaar bestuur’ van de Raad voor het Openbaar Bestuur dat in 2022 verscheen. Ondanks dat op veel terreinen stappen worden gezet, zijn we er nog lang niet. Het kabinet blijft daarom op alle mogelijke manieren werken aan het versterken van het gezag van de overheid. Samen met de Raad wil het kabinet onderzoeken hoe ze dit ook in de toekomst het beste kan doen.  

Barometer culturele diversiteit (cbs.nl)
Het Dashboard vvan de Barometer Culturele diversiteit van het CBS is nu ook beschikbaar in de nieuwe definities van de herkomstindeling.

Sterke afname aantal langdurig werklozen in afgelopen 10 jaar (cbs.nl)
In het tweede kwartaal van 2023 was 1 op de 7 werklozen langdurig werkloos, dat wil zeggen twaalf maanden of langer. In hetzelfde kwartaal van 2013 waren dat er een stuk meer: 1 op de 3. In 2023 zaten werklozen relatief vaak nog maar kort zonder werk. Dat meldt het CBS.

Kamerbrief over voortgang en monitoring Werkagenda mbo en Stagepact | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Dijkgraaf (OCW) informeert de Tweede Kamer over de ondertekening van de Werkagenda mbo en het Stagepact mbo 2023 -2027. Het gaat om een samenwerking van verschillende partijen, waaronder werkgevers, om de positie van studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in Nederland te versterken. Hij stuurt het Monitoringsplan Werkagenda mbo en het Stagepact 2023-2027 mee met de Kamerbrief.

Hoe gender(on)gelijk is Nederland? De hardnekkige loonkloof | Nieuwsbericht | College voor de Rechten van de Mens (mensenrechten.nl)
Vrouwen verdienen in Nederland 36 procent minder dan mannen. Het bruto uurloon ligt voor vrouwen gemiddeld 13 procent lager dan voor mannen. De loonkloof heeft als gevolg dat vrouwen in een heel werkend leven gemiddeld 300.000 euro mislopen (WomenInc en stichting loonwijzer). Wat minder bekend is, is dat tussen vrouwen ook veel ongelijkheid bestaat. Zo ligt het uurloon van een Turks-Nederlandse vrouw bijna 30 procent lager dan het gemiddelde. Deze maand kijkt het college voor de Rechten van de mens naar de loonkloof en ongelijkheid tussen vrouwen die de loonkloof raakt. Ook gaan we in op wat er nodig is om dit gat te dichten.

Ouders en kinderopvang: perspectieven op ‘zinvolle’ participatie | Publicatie | Sociaal en Cultureel Planbureau (scp.nl)
Het SCP heeft onderzoek gedaan in welke mate kinderopvang bijdraagt aan de arbeidsparticipatie van jonge ouders.

Samenleving in beweging | Publicatie | Sociaal en Cultureel Planbureau (scp.nl)
Hoe het staat met sociale cohesie wordt in Nederland vaak in verband gebracht met de diversiteit van de samenleving. Deze studie van het SCP richt zich op een verduidelijking van de vele dimensies van diversiteit en sociale cohesie. Een helder gebruik van deze concepten is niet alleen nodig voor onderzoek, maar ook voor een vruchtbaar politiek en maatschappelijk debat over deze thema’s.

Moslimdiscriminatie en islamkritiek: wat betekent dat en wat zijn de verschillen? | KIS
Een veelvoorkomende vorm van discriminatie is moslimdiscriminatie, ook wel anti-moslimracisme genoemd. Uit onderzoek komt naar voren dat wanneer uit je cv blijkt dat je moslim bent, je minder kans maakt om door de eerste ronde van selectie te komen. In Nederland is discriminatie wettelijk verboden. Het is dus belangrijk om discriminatie te bestrijden. Maar soms is er onduidelijkheid over wanneer er sprake van discriminatie is. Zo wordt moslimdiscriminatie soms verward met kritiek op de islam en andersom. Onderzoekers van KIS doken daarom de sociaal wetenschappelijke literatuur in naar wat het verschil is tussen moslimdiscriminatie en islamkritiek en hebben daar een nieuw rapport over geschreven. Daarnaast is er op basis van dit onderzoek een handreiking voor docenten, werkzaam in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs ontwikkeld.

De Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)

Banenafspraak ‘niet-controversieel’ - Op naar de 100.000 banen! (opnaarde100000.nl)
De vaste kamercommissie voor SZW heeft voorlopig geen enkel onderwerp controversieel verklaard. Dat is ook expliciet uitgesproken over de jongste brieven van het kabinet over de Banenafspraak.

Antwoorden op Kamervragen (VSO) over Kamerbrief uitvoering moties over emancipatie mensen met beperking | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
In deze antwoorden op Kamervragen wordt uitgebreid ingegaan over de laatste stand van zaken van de aanpak van het Rijk rond mensen met een handicap in het algemeen en de Banenafspraak in het bijzonder.

Arbeidsparticipatie van mensen met autisme met ‘Werken met WW-A’ | Movisie
WerkWeb-Autisme (WW-A) is een tool die mensen met autisme helpt om meer inzicht te krijgen in wat ze willen, kunnen en nodig hebben wat betreft werk en ontwikkeling. Als onderdeel van deelname aan het Platform Werk Inclusief Beperking is de tool WerkWeb-Autisme in 2022 doorontwikkeld. Het Verwey-Jonker Instituut heeft Werken met WerkWeb-Autisme gedurende één jaar gevolgd met een begin- en eindmeting. We blikken terug op de opbrengsten en geleerde lessen.

Werknemers met psychische klachten - Instituut Gak - Aanpak
De steun van leidinggevenden voor werknemers met psychische klachten kan verbeterd worden door een nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Deze gaat over signaleren en bespreekbaar maken van psychische klachten bij medewerkers en het tijdig inzetten van werkaanpassingen voordat verzuim optreedt.

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen! | Actueel | Rijksoverheid.nl
Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.