Ontwikkelingen op het gebied van D&I en de Banenafspraak - week 41

Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van D&I en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar). 

Diversiteit & inclusie

Kamerbrief over stand van zaken Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister De Jonge (BZK) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme.

Procesbrief Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Dijkgraaf (OCW) en minister Van Gennip (SZW) sturen de Tweede Kamer een procesbrief over acties en brieven in het kader van het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het gaat om de jaren 2023 en 2024.

Toename aantal jonge werklozen die recent nog werk hadden (cbs.nl)
Van de 348 duizend werklozen in het tweede kwartaal van 2023 hadden er 189 duizend minder dan een jaar daarvoor nog betaald werk. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder waren dit er 166 duizend. Deze toename zat vooral bij jongeren van 15 tot 25 jaar. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over het arbeidsverleden van werklozen.

Monitor CD 2022 | SER Diversiteit in bedrijf | SER
Jaarlijks onderzoekt bureau Regioplan in opdracht van de SER de inzet en resultaten van het beleid op het gebied van diversiteit en inclusie bij de ondertekenaars van het Charter Diversiteit. Dit rapport heeft betrekking op de monitoring van het Charter in 2022.

Samenvatting Nationaal Salaris Onderzoek 2023 (adobe.com)
De salariskloof tussen mannen en vrouwen is gegroeid. Dit blijkt uit het nationaal salarisonderzoek van Nijenrode en Intermediair.

Sociale beeldvorming op de werkvloer - Organisatiegedrag - Universiteit Utrecht (uu.nl)
De universiteit Utrecht heeft onderzoek gedaan naar sociale beeldvorming op de werkvloer in Nederland. Onderaan het artikel staat ook een factsheet van de bevindingen van dit onderzoek.

Vooroordelen en discriminatie voorkomen in werving en selectie: wat werkt volgens de wetenschap? | KIS
De meeste werkgevers vinden het bieden van gelijke kansen in werving en selectie en het tegengaan van discriminatie belangrijk, zo blijkt uit het onderzonderzoek van KIS en TNO. Dit onderzoek van KIS en TNO is een actualisatie van eerder onderzoek.

Discriminatie aanpakken op de werkvloer en in doorstroom: wat werkt volgens de wetenschap? | KIS
De meeste werkgevers streven ernaar om een werkgever te zijn waar discriminatie geen plek heeft. Maar hoe doe je dat precies? Er zijn diverse interventies zoals trainingen, workshops en adviestrajecten die aangeboden worden om discriminatie tegen te gaan. Soms zie je als werkgever door de bomen het bos niet meer. In dit artikel beschrijven we de aanpakken waar aanwijzingen voor zijn uit de wetenschap dat deze mogelijk werken om discriminatie op de werkvloer te verminderen. Dit doen we onder meer op basis van een literatuuronderzoek dat KIS eerder deed (onderdeel van dit rapport).

‘De meesten weten niet eens dat ik een Nederlands paspoort heb’: een verkenning naar ervaringen van Caribische Nederlanders die migreren naar Europees Nederland | KIS
Burgers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten die naar Europees Nederland migreren, voelen zich vaak behandeld als tweederangsburgers. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). Ondanks dat ze de Nederlandse nationaliteit hebben en in Europees Nederland mogen wonen en werken, ervaren ze niet altijd dat ze gelijkwaardige burgers zijn. Mensen lopen vast in procedures en regels die elkaar tegenspreken rond wonen, verzekeringen en uitkeringen.

De Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)

Begroting SZW en Participatie: Banenafspraak blijft belangrijk - Op naar de 100.000 banen! (opnaarde100000.nl)
Het kabinet is sinds 7 juli 2023 demissionair. Dat maakt de opgaven waar Nederland voor staat echter niet minder urgent, schrijven de ministers Karien van Gennip en Carola Schouten in hun toelichting op de begroting van SZW voor volgend jaar.

Burgers in de Participatiewet ervaren onvoldoende invloed | Nationale ombudsman
De banen die burgers in de Participatiewet krijgen aangeboden, sluiten vaak niet aan bij hun mogelijkheden en beperkingen. Het is moeilijk om de juiste match te maken tussen wat iemand wil en kan en de beschikbare banen. De meeste burgers in de Participatiewet ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. In sommige gemeenten worden cliënten ook te weinig betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de Participatiewet. Dat concludeert de Nationale ombudsman in zijn rapport 'Inspraak mag geen vinkje zijn'. Een onderzoek naar participatie en invloed van burgers in de Participatiewet.