Ontwikkelingen op het gebied van D&I en de Banenafspraak - week 51
Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van D&I en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar).
Diversiteit & inclusie
Kamerbrief bij Voortgangsrapportage Emancipatie 2022-2023 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Dijkgraaf (OCW) stuurt de Tweede Kamer de 'Voortgangsrapportage Emancipatie 2022 – 2023'. Daarbij gaat hij in op de thema's Arbeid, Veiligheid, Onderwijs, Zorg, Gelijke Behandeling en Wetgeving, internationale activiteiten en monitoring van het emancipatiebeleid en de voortgang daarvan.
Bijlage Voortgangsrapportage Emancipatie - tabellen met maatregelen | Rapport | Rijksoverheid.nl
Bijlage bij de 'Voortgangsrapportage Emancipatie 2022 – 2023'. De bijlage bevat een overzicht van de voortgang op de maatregelen uit de emancipatienota 2022 - 2025 en nieuwe maatregelen op het gebied van emancipatie. Het overzicht bevat de thema’s arbeid, veiligheid, onderwijs en media, zorg, gelijke behandeling en wetgeving en internationaal.
Kamerbrief bij Nationaal programma tegen discriminatie en racisme 2023 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister De Jonge (BZK) stuurt het Nationaal programma tegen discriminatie en racisme 2023 naar de Tweede Kamer. Het Nationaal programma 2023 bevat 29 nieuwe maatregelen om discriminatie en racisme op diverse terreinen aan te pakken.
Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme 2023 (overheid.nl)
Kabinet, ministeries en gemeenten gaan de komende jaren nog meer doen tegen discriminatie en racisme. Nationaal Coördinator Rabin Baldewsingh heeft met het kabinet afspraken gemaakt over aanscherping van de al bestaande aanpak.
Kansrijk opleiden - het verbeteren van de aansluiting tussen het mbo en de arbeidsmarkt | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
In deze brief analyseert minister Dijkgraaf (OCW) waarom de krachtige aansluiting tussen het mbo en de arbeidsmarkt nog beter moet en kan. Een kansrijke toekomst voor de student is nauw verbonden met diens kansen op prikkelend, goed betaald en toekomstbestendig werk. Daarom is het belangrijk dat er bij het opleiden van studenten meer oog is voor de behoefte van de arbeidsmarkt, vooral rond de maatschappelijke opgaven van Nederland.
Loonverschil tussen mannen en vrouwen in 2022 iets afgenomen (cbs.nl)
Gemiddeld verdienen mannen per uur nog steeds meer dan vrouwen, maar het verschil is opnieuw kleiner geworden. In 2022 lag het gemiddelde uurloon bij de overheid voor mannen 5,1 procent hoger en in het bedrijfsleven 16,4 procent. In 2020 was dat nog respectievelijk 6,7 en 17,3 procent. Dat blijkt uit de Monitor loonverschillen mannen en vrouwen 2022. Het CBS hanteert dit jaar een nieuwe methode, waarmee het loonverschil nauwkeuriger in kaart kan worden gebracht.
Belicht de 'stille overgang' op de werkvloer - WOMEN Inc.
Mensen in de overgang ervaren uitdagingen op de werkvloer. Het gaat dan voornamelijk om vooroordelen, misverstanden en belemmeringen door klachten, soms met ingrijpende gevolgen. Het kan namelijk hun kans op promotie of een leiderschapsrol belemmeren. Welke stappen kunnen worden genomen om de personen in de overgang gelijke carrièrekansen te bieden? Oftewel: hoe ga je om met de overgang als werkgever?
Antwoorden op Kamervragen over de toenemende online lhbti+-haat | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Dijkgraaf (OCW) geeft antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van het artikel 'Tijd voor geweld tegen deze lui' over de toenemende online lhbti+-haat.
Antwoorden op Kamervragen over onderzoeksrapporten transgenderzorg | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Kuipers (VWS) geeft antwoord op vragen over de Kamerbrief van 9 mei 2023 over 2 onderzoeksrapporten op het gebied van transgenderzorg. De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de Tweede Kamer heeft deze vragen gesteld.
Mensen met herkomst buiten Nederland wonen vooral in Randstad en grensregio (cbs.nl)
Mensen met een herkomst buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad; migranten vaak in de stad, de hier geboren tweede generatie wat vaker net daarbuiten. In grensregio’s in het zuiden van Nederland wonen naar verhouding de meeste mensen met Europese herkomst. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de regionale spreiding van de bevolking naar herkomst.
Antwoorden op Kamervragen over het bericht ‘Overheid haalt eigen diversiteitsdoelen niet of nauwelijks’ | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Staatssecretaris Van Huffelen (BZK) geeft antwoord op vragen over het bericht ‘Overheid haalt eigen diversiteitsdoelen niet of nauwelijks’. Het Tweede Kamerlid Van Baarle (DENK) heeft de vragen gesteld.
Grootste deel Caribisch Nederland rekent zich tot religieuze groepering (cbs.nl)
Het merendeel van de bevolking van Caribisch Nederland van 15 jaar of ouder rekent zich tot een religieuze groepering. In 2021 behoorde op Bonaire 85 procent tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering, op Sint Eustatius was dat 78 procent en op Saba 80 procent. Op Sint Eustatius is het deel dat zich tot een religieuze groepering rekent sinds 2017 afgenomen, op de andere eilanden is er geen verschil waargenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS bij het verschijnen van de publicatie ‘Caribbean Netherlands in numbers’.
CPB Discussion Paper 453 'Predictability and (co-)incidence of labor and health shocks' | CPB.nl
De kans om ernstig ziek of afhankelijk te worden van een uitkering is ongelijk verdeeld. De meeste mensen in de leeftijdsgroep 25-60 jaar lopen relatief weinig risico, maar één procent heeft een tot wel dertig keer grotere kans op een tegenslag dan gemiddeld. Ook blijkt dat tegenslagen op het gebied van arbeid en gezondheid vaak met elkaar samenhangen. Mensen met het hoogste risico op gezondheidsklachten hebben een vier keer grotere kans afhankelijk te worden van een uitkering. Dit blijkt uit het CPB-onderzoek ‘Stapeling en voorspelbaarheid van arbeidsmarkt- en gezondheidsschokken’ dat op 14 december is gepubliceerd.
Banenafspraak en VN Verdrag handicap
Vraag van de week: Hoeveel mensen met een aandoening/ziekte willen graag werken, maar ervaren problemen om op de arbeidsmarkt (terug) te komen? – Op naar de 125.000! (opnaarde125000.nl)
In de schriftelijke vragen en beantwoording over de begroting van SZW komen we het volgende antwoord tegen: “Hoeveel mensen met een aandoening/ziekte willen graag werken, maar ervaren problemen om op de arbeidsmarkt (terug) te komen?”. Bewindslieden Karien van Gennip en Carola Schouten geven hierop antwoord.
Onbenut arbeidspotentieel benutten met inclusieve technologie (tno.nl)
Krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor werkgevers lastig om personeel te vinden. Tegelijkertijd staan er mensen aan de zijlijn die graag zouden willen werken. Inclusieve technologie kan helpen het arbeidspotentieel van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie te benutten. In een pilot met MidZuid en MondzorgPlus heeft TNO onderzocht of met behulp van ‘augmented reality‘ (AR) werk toegankelijker gemaakt kan worden.
Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen! | Actueel | Rijksoverheid.nl
Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.