Ontwikkelingen op het gebied van D&I en de Banenafspraak - week 13
Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van D&I en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar).
Diversiteit & Inclusie
Effecten van het diversiteitsquotum op de korte termijn | persbericht | cpb.nl
De Wet ingroeiquotum en streefcijfers (ook wel aangeduid als het ‘vrouwenquotum’) die sinds 2022 van kracht is, heeft geleid tot een betere balans in de man-vrouwverhouding binnen de raad van commissarissen (rvc) van beursgenoteerde bedrijven. Dat concluderen het Centraal Planbureau, de Universiteit Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen, Bureau Pouwels en het Sociaal en Cultureel Planbureau in een onderzoek naar het effect van de invoering van het quotum dat op 14 maart is gepubliceerd.
Antwoorden op Kamervragen over de nog altijd bestaande oververtegenwoordiging van mannen in de top van grote Nederlandse bedrijven en de stijging van het aantal vrouwen die maar heel beperkt blijft | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Antwoorden op Kamervragen over de nog altijd bestaande oververtegenwoordiging van mannen in de top van grote Nederlandse bedrijven en de stijging van het aantal vrouwen die maar heel beperkt blijft
Kamerbrief over fase 1 SamenSpraak | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Van Gennip (SZW) informeert de Tweede Kamer over de eerste fase van SamenSpraak, een burgerparticipatietraject, waarin verkend wordt hoe het thema gelijkwaardige kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt een rol speelt.
Benoemingen | Staatsdeelnemingen | Rijksoverheid.nl
De staat vindt het belangrijk dat de samenstelling van een raad van bestuur (RvB) en een raad van commissarissen (RvC) divers en evenwichtig is. Een diverse en evenwichtig samengestelde raad verbetert de kwaliteit van het besluitvormingsproces. Ook kan dit een positieve invloed hebben op kansengelijkheid. Daarom heeft de staat dit dashboard ontwikkeld.
In steeds minder gezinnen werkt alleen de vader | nieuwsbericht | CBS
In 2023 had in 13 procent van de gezinnen met minderjarige kinderen alleen de vader betaald werk en de partner (vrijwel altijd een vrouw) niet. Dat zijn er in tien jaar steeds minder geworden: in 2013 was 19 procent zo'n eenverdienersstel. Een kwart van de vrouwen die niet werken, zou dat onder voorwaarden wel willen. Dat meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.
Week tegen racisme | nieuwsbericht | stichtingidb.nl
Van 18 t/m 21 maart 2024 was het de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Tijdens deze week wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de strijd tegen racisme. Dat dit een actueel thema is, blijkt wel uit het feit dat vorig jaar 56% van alle binnengekomen meldingen bij Stichting Inclusie & discriminatiebestrijding ging over ervaren racisme.
Minister Van Gennip: “Discriminatie van mensen met (Zuid-)Oost-Aziatische herkomst moet stoppen” | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Voor het eerst is grootschalig onderzoek gedaan onder Nederlanders van (Zuid-)Oost-Aziatische herkomst naar ervaren discriminatie. Hieruit blijkt dat één op de drie mensen het afgelopen jaar te maken had met discriminatie. Minister Van Gennip vindt dit onacceptabel en grijpt de Week tegen Racisme en Discriminatie aan om dit zichtbaar te maken.
Regels voor artificiële intelligentie: EP keurt baanbrekende wet goed | Nieuwsbericht | www.europarl.europa.eu
Het Europese Parlement heeft de AI-verordening goedgekeurd om de veiligheid en de naleving van de grondrechten te waarborgen en innovatie te stimuleren. De nieuwe regels hebben tot doel de grondrechten, de democratie, de rechtsstaat en de milieuduurzaamheid te beschermen tegen AI-systemen met een hoog risico. Tegelijkertijd moeten ze innovatie stimuleren en van Europa een leider maken op het gebied van AI.mDe Raad van Europa moet nog wel akkoord gaan. Daarna is het aan de landen zelf om deze richtlijn te implementeren.
Campagne 'Met elkaar trekken we de grens' van start | Website | metelkaartrekkenwedegrens.nl
Iedereen moet zich veilig voelen op de werkvloer. In een veilige werkomgeving zijn alle werknemers gelijkwaardig en worden wensen en grenzen gerespecteerd. Dit zorgt voor meer werkplezier en betere resultaten. De afgelopen jaren wordt het steeds duidelijker dat mensen zich niet altijd veilig voelen op het werk. De gevolgen daarvan zijn ingrijpend: voor de betrokkenen, collega’s, leidinggevenden en de organisatie. Met deze campagne wil de rijksoverheid stimuleren dat we op de werkvloer met elkaar praten over gewenste omgangsvormen en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo worden we ons bewust van onze gedragspatronen op de werkvloer en de (mogelijke) impact hiervan op collega’s en de organisatie. Door het te bespreken, kunnen we het doorbreken. Met elkaar trekken we de grens.
Kamerbrief over publicatie Woo- verzoek monitorrapportages diversiteit en inclusie | Kamerbrief | Rijksoverheid.nl
Minister van Huffelen (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) informeert de Tweede Kamer over een Woo-verzoek over monitorrapportages diversiteit en inclusie gedaan op basis van de Wet open overheid (Woo).
Economische positie jongvolwassenen afgelopen twintig jaar verslechterd | Nieuwsbericht | NIDI.nl
De jongvolwassenen van nu worden regelmatig vergeleken met de generaties die hen voorgingen. Vaak wordt gesteld dat het de huidige jongvolwassenen in economisch opzicht minder voor de wind gaat. Ontwikkelingen zoals de flexibilisering van de arbeidsmarkt, de versobering van de studiefinanciering en de sterke stijging van de huizenprijzen zouden de economische positie van de huidige twintigers en dertigers hebben verzwakt. Maar zien we dit ook terug in cijfers? Het NIDI heeft dit in kaart gebracht.
Kamerbrief bij verkenning bi+ mensen en werk | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Dijkgraaf (OCW) stuurt de Tweede Kamer het rapport 'Bi+ mensen en werk' van Bi+ Nederland. Het rapport bevat een verkenning naar de redenen voor de achtergestelde positie van bi+ mensen op de arbeidsmarkt en aanknopingspunten voor het verbeteren van die positie. De Kamerbrief bespreekt de bevindingen uit de verkenning.
De Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)
Dilemma’s van professionals bij de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking | Onderzoek | www.instituutgak.nl
Wat zijn bronnen van rust en onrust bij groeiende bestaansonzekerheid van mensen met een arbeidshandicap? En hoe kan je daar als begeleider bij werk, inkomen, wonen of participatie, rekening mee houden? Het Verwey-Jonker Instituut deed tussen 2020 en 2024 onderzoek naar ervaringen met bestaansonzekerheid bij cliënten van de Participatiewet, de Wajong en de Wsw.
Website opnaarde125000.nl
Vanwege meer samenhang tussen markt en overheid zijn de websites ‘opnaarde25000banen’ en o’pnaarde100000banen’ samengegaan in de website https://www.opnaarde125000.nl/.
Kamerbrief over voortgang programma Simpel Switchen in Participatieketen | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) informeert de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rond het programma ‘Simpel Switchen’. Dit programma zet ook stappen voor medewerkers uit de Banenafspraak.
Nieuwsbrief Doe onbeperkt mee | Nieuwsbrief | Rijksoverheid.nl
Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Doe onbeperkt mee werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.