Ontwikkelingen op het gebied van DGI en de Banenafspraak - week 17
Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van DGI en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar).
De Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)
Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten aangenomen door Eerste Kamer | Nieuwsbericht | Doe onbeperkt mee
2 april heeft de Eerste Kamer de Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten aangenomen. Deze wet is een belangrijke mijlpaal om Nederland toegankelijker te maken. Met de wet wordt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn verwerkt in verschillende nationale wetten. Daarmee worden Nederlandse bedrijven vanaf 28 juni 2025 verplicht om hun (vooral elektronische) producten en diensten toegankelijk(er) te maken.
Kamerbrief over Nationale strategie rond de positie van mensen met een beperking | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Helder (VWS) geeft antwoord op vragen over de Nationale strategie rond de positie van mensen met een beperking (implementatie VN-verdrag handicap).
Nieuwsbrief Doe onbeperkt mee | Actueel | Rijksoverheid.nl
Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Doe Onbeperkt Mee werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief.
Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie
Vervolgtraject excuses Slavernijverleden: Stappen die tot nu toe zijn gezet ‘na de komma’
Overzicht van de stappen die zijn gezet sinds het aanbieden van excuses voor het Nederlandse slavernijverleden.
Kamerbrief over toezegging commissiedebat Discriminatie, racisme en mensenrechten | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister De Jonge (BZK) informeert de Tweede Kamer over de toezegging aan het Tweede Kamerlid Palmen (NSC) om een objectief onderzoek naar het effect van het gebruik van risicoselectie en aselecte steekproeven toe te zenden. Deze vraag is gesteld tijdens het commissiedebat Discriminatie, racisme en mensenrechten met de commissie van Binnenlandse Zaken op 16 april 2024.
Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025 | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Vanaf 1 januari 2025 vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het lage-inkomensvoordeel (LIV) afschaft. De Eerste Kamer heeft 16 april ingestemd met het wetsvoorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het lage-inkomensvoordeel (LIV) afschaft.
UWV en SBB publiceren basiscijfers Jeugd en regioschetsen 2023 | Nieuwsbericht | samenvoordeklant.nl
Het dashboard basiscijfers Jeugd geeft een actueel beeld van de mogelijkheden voor jongeren tot 27 jaar op de regionale arbeids- en stagemarkt. SBB en UWV werken hierin samen om organisaties en professionals die zich bezighouden met jongeren, onderwijs en de arbeidsmarkt te informeren over ontwikkelingen en kansen. De update met cijfers Jeugd van 2023 is bekend.
De leefwerelden van arm en rijk | Publicatie | Sociaal en Cultureel Planbureau (scp.nl)
In Nederland gaat het met veel mensen goed, maar niet met iedereen. Terwijl volgens de laatste cijfers van het CBS ruim 300.000 huishoudens beschikken over een vermogen van een miljoen euro of meer, komen andere mensen vooral tekort. Uit eerder onderzoek naar eigentijdse ongelijkheid bleek dat 16% van de volwassenen achterblijft in inkomen, opleiding, sociale contacten en gezondheid
Kamerbrief over antisemitisme | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister-president Rutte stuurt de Tweede Kamer een brief antisemitisme. “Het kabinet wil met deze brief niet alleen gevolg geven aan dit verzoek, maar tevens andermaal krachtig tot uitdrukking brengen dat in Nederland nergens plaats is voor antisemitisme.”
Artikeloverzicht aanpak antisemitisme | KIS
Op deze pagina heeft KIS kennis van binnen en buiten KIS over de aanpak van antisemitisme verzameld. Zodat je er meteen mee aan de slag kunt.
Reactie NCAB op antisemitismecijfers OM en Politie: “Verharding antisemitisme. Het blijft niet meer bij woorden alleen”
De politie registreerde in 2023 880 gevallen van antisemitisme, tegen 549 het jaar daarvoor, blijkt uit nieuwe cijfers. Daarbinnen nam het aantal gevallen van antisemitisme waarbij sprake was van geweld of bedreiging toe. In 2023 registreerde de politie 43 gevallen van gewelddadig antisemitisme, tegen 28 in 2022. In 80 van de door de politie geregistreerde gevallen ging het antisemitisme gepaard met bedreiging, tegen 54 in 2022.
Zwartwerken, zwartrijden, maar een wit voetje halen? Een literatuuronderzoek naar de impact van zwart wit connotaties op discriminatie door KIS
KIS is benaderd door een antidiscriminatiebureau over een melding betreffende een training voor bassischoolscholieren. Het antidiscriminatie bureau wilde ons advies als onderzoekers op het terrein van discriminatie en racisme om hen te helpen beoordelen of het inderdaad discriminatoir is om de kleur zwart te gebruiken voor negatief en de kleur wit voor positief. De kleur zwart als symbool voor het negatieve en de kleur wit als symbool voor het positieve is parellel aan vele gezegden, spreekwoorden en termen in de Nederlandse taal.
Hechtere samenwerking tussen Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland op terrein van onderwijs en onderzoek | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Hechtere samenwerking tussen Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland op terrein van onderwijs en onderzoek. 18 onderwijs- en kennisinstellingen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland gaan hun samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en wetenschap verder opbouwen en intensiveren.
Bijna 1 op de 10 dochters van 80-plussers zwaar belast door mantelzorg | nieuwsbericht | CBS
37 procent van de kinderen van 80-plussers gaf mantelzorg in 2022. Tien jaar eerder was dat nog 32 procent. Dochters met ouders van 80 jaar of ouder gaven vaker mantelzorg dan zonen. Ook waren ze vaker zwaar belast. Dit blijkt uit nieuw onderzoek op basis van cijfers uit de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen van de GGD’en, het RIVM en het CBS.
RVS en SCP ontwikkelen leermodule Mensbeelden bij beleid | Nieuwsbericht | Sociaal en Cultureel Planbureau
RVS en SCP ontwikkelen leermodule Mensbeelden bij beleid. Mensbeelden in beleid, er wordt veel over gesproken en er is veel over te lezen. Het is belangrijk, want mensbeelden liggen ten grondslag aan beleid en hebben dus veel invloed op hoe beleid uitpakt. Hoe haal je die mensbeelden boven tafel? En sluiten ze aan bij de mensen voor wie het beleid bedoeld is?