Ontwikkelingen op het gebied van DGI en de Banenafspraak - week 21
Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van DGI en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar).
De Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)
Banenafspraak vierde kwartaal 2023 | Nieuwsbericht | opnaarde125000.nl
Tot en met het vierde kwartaal van 2023 realiseerden markt- en overheidswerkgevers 86.264 nieuwe banen in het kader van de Banenafspraak. 76.258 daarvan bij het bedrijfsleven en 10.835 bij de overheid.
UWV mag experimenteren met sollicitatieplicht | Nieuwsbericht | opnaarde125000.nl
Het demissionaire kabinet wil meer inzicht in wat het beste werkt om mensen met een WW-uitkering weer aan een baan te helpen. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met een voorstel van minister Karien van Gennip (SZW) dat UWV juridisch de ruimte geeft voor een groot experiment naar de sollicitatieplicht binnen de werkloosheidswet. Het experiment begint zo gauw mogelijk en zal zeker 4 jaar duren. Het is de bedoeling dat meer dan 100.000 WW-gerechtigden meedoen. In dit artikel ook aandacht voor de loonkostensubsidie bij werkloos worden.
Is een assistentiehond overal en altijd welkom? | Nieuwsbericht | College voor de Rechten van de Mens (mensenrechten.nl)
Het weigeren van assistentiehonden op openbare plekken is bijna altijd verboden. Toch krijgt het College veel meldingen van mensen die niet welkom waren met hun assistentiehond. Ook oordeelde het College de afgelopen jaren in meerdere zaken over het weigeren van assistentiehonden. Vandaag, op de Internationale dag van de Geleidehond, zetten we drie van deze zaken op een rijtje. In deze voorbeelden oordeelde het College dat het weigeren van de assistentiehond onterecht was
Nieuwsbrief Doe onbeperkt mee | Actueel | Rijksoverheid.nl
Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Doe onbeperkt mee werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.
Kamerbrief over stages in het mbo, hbo en wo | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Dijkgraaf (OCW) informeert de Tweede Kamer over een aantal onderzoeken rondom stages in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), hoger beroeponderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo). Hij stuurt enkele onderzoeksrapporten mee met de Kamerbrief, waaronder één over stagediscriminatie van studenten met een arbeidsbeperking.
Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie
Kamerbrief over Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2023 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister De Jonge (BZK) en staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) sturen de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2023 naar de Tweede Kamer. Ook gaan zij in op enkele belangrijke punten uit de Jaarrapportage.
Generatieverschillen in mentale gezondheid op het werk | Onderzoek | tno.nl
Generaties, zoals “Boomers”, “Millennials”, en “Generation Z”, worden regelmatig genoemd in het publieke debat als aparte groepen werknemers die verschillen in aspecten die zij belangrijk vinden in het werk, de waarde die zij toekennen aan werk en hun mentale gezondheid. Maar is dit eigenlijk wel terecht? TNO deed onderzoek.
Onzichtbare generatie arbeidsmarkt | Factsheet | Instituut Gak
Het is ontzettend belangrijk je als HR-professional te realiseren wat jonge vrouwen op de arbeidsmarkt ervaren omdat ze niet alleen belangrijke arbeidskrachten zijn, maar ook omdat op dit moment veel talenten ongezien blijven of worden verspild. Op deze factsheet staat een aantal relevante interventies voor HR-professionals. De publicatie komt voort uit het maatschappelijk project ‘Een onzichtbare generatie op de arbeidsmarkt? Maak ze zichtbaar!’ (2020).
Waar je werkt steeds belangrijker voor loonkloof | Nieuwsbericht | Universiteit van Amsterdam (uva.nl)
Voor de meeste mensen is loon uit betaalde arbeid de belangrijkste inkomstenbron. Het is ons loonzakje waarmee we de essentiële zaken van het leven betalen. Sommige werknemers verdienen echter (veel) meer dan anderen en die kloof groeit. Socioloog Christoph Janietz onderzocht hoe en waarom deze ongelijkheden op de arbeidsmarkt bestaan. Het maakt steeds meer uit waar je werkt, concludeert hij. Dinsdag 21 mei verdedigt hij zijn proefschrift over dit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.
Diversiteitsquotum werkt | Nieuwsbericht | ESB
De invoering van het diversiteitsquotum in 2022 heeft op de korte termijn al gezorgd voor een evenwichtigere man-vrouwverdeling in de raad van commissarissen (RvC) van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven. Dit laten Zulkarnain et al. zien met een difference-in-differences-model waarin beursgenoteerde bedrijven worden vergeleken met vergelijkbare niet-beursgenoteerde bedrijven. Het aandeel beursgenoteerde bedrijven met ten minste een derde deel vrouwen in de RvC is gestegen van 35 procent vóór het quotum naar 82 procent na de invoering van het quotum. De kwalificaties van RvC-leden zijn niet achteruit gegaan, wat suggereert dat er voldoende gekwalificeerde vrouwelijke bestuurders te vinden zijn.
Vrouwen in de EU steeds ouder bij geboorte eerste kind | Nieuwsbericht | CBS
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de Europese Unie (EU) hun eerste kind krijgen is de afgelopen tien jaar toegenomen. Dit geldt voor elk EU-land. In 2013 waren EU-vrouwen gemiddeld 28,8 jaar oud, in 2022 was dat 29,7 jaar. In Nederland was de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen in 2022 met 30,3 jaar hoger dan het EU-gemiddelde. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en Eurostat.
Langer doorwerken - Instituut Gak - Oudere werknemers
Werkgebonden hulpbronnen, zoals autonomie, erkenning en trainingsmogelijkheden, motiveren oudere werknemers om langer door te werken. Tot op heden is nog weinig bekend over hoe deze hulpbronnen zich ontwikkelen over de tijd heen en hoe dit gerelateerd is aan pensionering. De drie eerder genoemde werkhulpbronnen zijn vrij stabiel op latere leeftijd, maar ouderen verschillen wel in de hoeveelheid van (bepaalde) hulpbronnen. Oudere werknemers die stabiel laag scoren op alle hulpbronnen en die stabiel laag scoren op alleen erkenning gaan eerder met pensioen dan degenen die stabiel veel van alle hulpbronnen bezitten.
Reactie NCAB op antisemitismecijfers OM en Politie: “Verharding antisemitisme. Het blijft niet meer bij woorden alleen” | Nieuwsbericht | Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding
De politie registreerde in 2023 880 gevallen van antisemitisme, tegen 549 het jaar daarvoor, blijkt uit nieuwe cijfers. Daarbinnen nam het aantal gevallen van antisemitisme waarbij sprake was van geweld of bedreiging toe. In 2023 registreerde de politie 43 gevallen van gewelddadig antisemitisme, tegen 28 in 2022. In 80 van de door de politie geregistreerde gevallen ging het antisemitisme gepaard met bedreiging, tegen 54 in 2022. Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB): “We zien behalve een toename ook verharding van het antisemitisme. Het blijft niet meer bij woorden alleen. Dat is buitengewoon zorgelijk.”
Kamerbrief bij aanbieding van rapporten discriminatiecijfers 2023 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister De Jonge biedt de Tweede Kamer 2 rapporten over discriminatiecijfers over 2023 aan.
Studie: minder discriminatie lhbtiq'ers in EU, wel vaker geweld en intimidatie (nos.nl)
Lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, interseksuele en queer (lhbtiq) mensen in de Europese Unie worden minder vaak gediscrimineerd dan in 2019. Wel zijn ze vaker slachtoffer van fysiek en seksueel geweld. Met name transgenders en interseksuelen krijgen vaker te maken met geweld. Tot die conclusie komt het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA) na een online enquête onder ruim 100.000 mensen die zich als lhbtiq identificeren.
IDAHOT 2024: voor vrijheid en gelijke rechten in Europa | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Nederland organiseert van 14 tot en met 16 mei samen met de Raad van Europa het Europese IDAHOT+ Forum in Den Haag. Een belangrijke conferentie over de positie – en mensenrechten van lhbtiq+ personen. Hare Majesteit Koningin Máxima houdt een toespraak, evenals minister Dijkgraaf (OCW) en Eurocommissaris Dalli (gelijkheid). Ook worden twee Europese ranglijsten gepresenteerd die laten zien hoe landen ervoor staan als het gaat om lhbtiq+ mensenrechten.
Inwoners BES-eilanden beter beschermd tegen discriminatie | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
De ministerraad heeft er op voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd om de gelijke behandelingswetgeving in de Caribische delen van Nederland naar de Tweede Kamer te sturen. Dit betekent dat inwoners van Bonaire, St Eustatius en Saba een beroep kunnen doen op deze wetten als zij zich gediscrimineerd voelen. De wetgeving geldt nu nog alleen in het Europese deel van Nederland.
Rapport Reageren als Omstander bij Racisme | Rapport | Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (bureauncdr.nl)
Dit onderzoek van Jurriaan Omlo bekijkt de rol van omstanders bij gevallen van discriminatie of racisme. In opdracht van de NCDR wordt onderzocht wat omstanders kunnen doen, wat hen motiveert om wel of niet te handelen en waar slachtoffers van discriminatie behoefte aan kunnen hebben.