Ontwikkelingen op het gebied van DGI en de Banenafspraak - week 27

Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van DGI en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar). 

Banenafspraak en VN Verdrag Handicap

Wetsvoorstel Participatiewet in balans | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl

Dit is het wetsvoorstel voor de wijziging van de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening en oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werkloze werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen in verband met het op onderdelen in balans brengen van deze wetten tussen bestaanszekerheid, re-integratie en handhaving (Participatiewet in balans). Dit wetsvoorstel heeft vooralsnog geen invloed op de aanpak Banenafspraak.

Nieuwsbrief Doe onbeperkt mee
Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Doe onbeperkt mee werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.

Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie

Man-vrouwverschil arbeidsparticipatie laatste jaren niet verder afgenomen | Nieuwsbericht | CBS
Het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen is de laatste jaren vrijwel gelijk gebleven. In het eerste kwartaal van 2024 had 77,1 procent van alle mannen van 15 tot 75 jaar betaald werk. Van de vrouwen was dat 68,9 procent, een verschil van ruim 8 procentpunt. Vijf jaar geleden, in het eerste kwartaal van 2019, was dat ook al zo. In de jaren daarvoor werd het verschil nog gestaag kleiner, vooral in het eerste decennium van de eeuw. Dit meldt het CBS.

Kabinetsreactie WRR-rapport ‘Grip. Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle’ | Nieuwsbericht | WRR
Het kabinet heeft zijn reactie op het WRR-rapport Grip. Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle vastgesteld. In plaats van een set concrete aanbevelingen te geven, werkt de WRR in dit rapport een perspectief uit. Daarmee werpt het de fundamentele vraag op hoe de overheid zich tot burgers moet verhouden. Het kabinet verwelkomt dit soort fundamentele overwegingen en de wisseling van perspectief die de WRR hiermee inbrengt.

Verkenning Bevolking 2050: meer ouderen en meer hoogopgeleiden | Nieuwsbericht | CBS
Het aantal ouderen in de bevolking zal in de toekomst toenemen, ongeacht de omvang van de migratie. Het aantal mensen van 20 tot 65 jaar kan tot 2050 krimpen als er jaarlijks minder migranten naar Nederland komen dan verwacht. Ook zal deze leeftijdsgroep in 2050 hoger opgeleid zijn dan nu. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Verkenning Bevolking 2050 editie 2024’, dat het CBS in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft uitgevoerd.

Verkenning Bevolking 2050: meer inwoners geboren buiten Nederland | Nieuwsbericht | CBS
Het aantal inwoners dat is geboren buiten Nederland zal zeer waarschijnlijk groeien tot 2050. Als de migratie hoog is, verdubbelt dit aantal bijna, van 2,8 miljoen in 2023 naar 5,5 miljoen in 2050. Maar ook als de migratie lager is dan verwacht zal het aantal inwoners dat is geboren buiten Nederland toenemen. Deze groep zal anders samengesteld zijn dan nu het geval is. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Verkenning Bevolking 2050 editie 2024’ dat het CBS in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft uitgevoerd.

Werklozen vaak jong en op zoek naar een bijbaan | Nieuwsbericht | CBS
Werklozen zijn relatief jong. In het eerste kwartaal van 2024 waren ruim 4 op de 10 werklozen jonger dan 25 jaar. Verreweg de meeste van deze werkloze 25-minners (8 op de 10) volgen nog onderwijs. Zij zoeken vaak een bijbaan. Dat blijkt ook uit de beroepen die mensen hadden voordat ze werkloos werden. Het zijn vaak beroepen waarin veel jongeren werkzaam zijn, bijvoorbeeld vakkenvuller of verkoopmedewerker. Dit blijkt uit de publicatie Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt 2024, die vandaag verschijnt. Hierin staat onderbenutting van mensen centraal. Deze publicatie is een samenwerking van het CBS, TNO en externe onderzoekers.

Antwoorden op Kamervragen over aanpak van discriminatie | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister de Jonge ( BZK) geeft antwoord op de vragen over de aanpak van discriminatie.

Kamerbrief over besluit verlenging NCDR aan volgend kabinet | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister De Jonge (BZK) laat de Tweede Kamer weten dat de evaluatie van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) en het besluit over verlenging van de NCDR, aan een volgend kabinet wordt gelaten.

Kamerbrief Verkenning beleving herkomstclassificaties onder Nederlandse inwoners | Kamerbrief | Rijksoverheid.nl
Minister Van Gennip (SZW) stuurt een onderzoek naar de Tweede Kamer over beleving van herkomstclassificaties onder Nederlandse inwoners. Inzicht in de posities van en relaties tussen Nederlanders met verschillende achtergronden op beleidsterreinen zoals onderwijs, zorg, de arbeidsmarkt of discriminatie, is noodzakelijk voor het maken van effectief en inclusief beleid.

Kamerbrief met antwoorden vragen V-100 over het thema Aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt | Kamerbrief | Rijksoverheid.nl
Minister Dijkgraaf (OCW) stuurt de Tweede Kamer een brief met de antwoorden op vragen over het thema 'Aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt'. Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hadden de vragen gesteld tijdens het evenement de V-100. Deze antwoorden zijn ook relevant voor het Rijk als werkgever.

Discriminatie voorkomen binnen doorstroom- en promotieprocessen in organisaties | Publicatie | KIS
Discriminatie in werving en selectie is een bekend fenomeen. Maar niet alleen tijdens de sollicitatieprocedure kan bij een organisatie gediscrimineerd worden. Ook bij het promotieproces en het doorgroeien speelt dit probleem. De oplossing lijkt om de doorstroomprocessen binnen een organisatie te objectiveren. Dit kan voorkomen dat mensen die aan de norm voldoen – bijvoorbeeld mensen die wit zijn, man zijn, geen beperking hebben, etc. – worden voorgetrokken bij promoties. KIS heeft onderzoek gedaan naar hoe deze processen objectiever ingericht kunnen worden om eerlijkere kansen te creëren. Dit is gebundeld in een rapport en checklist.

Impact van online discriminatie: jongeren voelen zich machteloos en onveilig | Publicatie | KIS
Jongeren tussen de 16 en 24 jaar ervaren negativiteit en zien veel beledigende berichten in de online omgeving. Zij hebben te maken met online haat en discriminatie, gericht aan henzelf of aan anderen. De discriminatie heeft behoorlijke impact op jongeren. Hoe meer discriminatie jongeren online zien, hoe meer negatieve emoties en depressieve klachten zij hebben. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS).

Onderzoeksproject ‘One step ahead: Proactive coping to minimize job insecurity’ | Proefschrift Judith Langerak | Instituut Gak
Veel werkenden ervaren baanonzekerheid, bijvoorbeeld door een aflopend arbeidscontract of technologische ontwikkelingen. Kunnen werkenden iets doen om dergelijke gevoelens van baanonzekerheid te beperken? Dit proefschrift bundelt inzichten van survey studies met wekelijkse en maandelijkse metingen, een meta-analytisch overzicht en twee interventie studies. De conclusie: Ja, door middel van proactief coping – inspanningen om een toekomstige stressor te voorkomen of te beperken – kunnen werkenden middelen opbouwen die op de langere termijn baanonzekerheid helpen te beperken.

Gespreksstarter ‘Wie zijn wij’ vergroot kennis over slavernijverleden | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

De komende maanden wordt op verschillende plekken in Nederland een breed maatschappelijk gesprek over het slavernijverleden gevoerd. Het doel is om kennis over het slavernijverleden te vergroten en bewustzijn te creëren over hoe dit verleden doorwerkt in de samenleving. Hierbij wordt een zogenoemde ‘gespreksstarter’ ingezet op 25 locaties door heel het land: op festivals, markten en pleinen. Voor en met mensen uit de hele samenleving. De gespreksstarter is geïnspireerd op, en is een levensgrote variant van het spel ‘wie is het’ en draagt de naam ‘Wie zijn wij’. Het nodigt mensen op een laagdrempelige manier uit om met elkaar in gesprek te gaan.