Ontwikkelingen op het gebied van DGI en de Banenafspraak - week 35

Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van DGI en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar). 

Banenafspraak en VN Verdrag Handicap

Aanbiedingsbrief bij gerectificeerde bijlage resultaten banenafspraak 2023 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) informeert de Tweede Kamer over een rectificatie van de resultaten van de banenafspraak over 2023. De Eerste Kamer heeft eenzelfde brief gekregen.

Kamerbrief resultaten banenafspraak 2023 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) informeert de Tweede Kamer over de gerealiseerde aantallen banen voor mensen met een arbeidsbeperking in 2023. Ook deelt de staatssecretaris de uitkomsten van het onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie naar mensen uit de doelgroep banenafspraak die langdurig niet aan het werk komen. De Eerste Kamer heeft eenzelfde brief gekregen.

Werkgevers realiseren ruim 85.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Sinds 2013 hebben werkgevers in totaal 85.665 extra banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Het aantal banen is in 2023 licht gegroeid ten opzichte van 1 jaar eerder, maar blijft achter bij de doelstelling. Dit meldt staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie) in zijn brief over de tussentijdse resultaten van de banenafspraak.

Op papier arbeidsvermogen, in de praktijk geen reële kans op werk | Rapport | Nederlandse Arbeidsinspectie (nlarbeidsinspectie.nl)
Het uitgangspunt van de banenafspraak is dat mensen in deze doelgroep een reële kans op werk bij een reguliere werkgever hebben. Echter veel mensen in de doelgroep banenafspraak komen langdurig niet aan het werk. Een substantieel deel van deze groep mensen heeft zodanige beperkingen en problemen dat er sterke twijfels zijn of zij wel voldoen aan het uitgangspunt van de banenafspraak. De Nederlandse Arbeidsinspectie onderzocht welke factoren verklaren waarom deze mensen niet aan het werk komen en wat ervoor nodig is om de mensen die wel een reële kans op regulier werk hebben aan het werk te helpen.

Aanvullend rapport aan het VN-comité inzake de rechten van personen met een handicap | College voor de Rechten van de Mens (mensenrechten.nl)
Dit rapport biedt het VN-comité inzake de rechten van personen met een handicap aanvullende informatie over de stand van zaken rondom de uitvoering van het VN-verdrag handicap in Nederland.

Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie

Ruimte voor iedereen? - Onderzoek naar ervaren discriminatie in het (semi)publieke domein | Rapport | Rijksoverheid.nl
Dit rapport onderzoekt op kwantitatieve en kwalitatieve wijze de omvang, aard en reikwijdte van discriminatie in het (semi) publieke domein. Het kijkt daarbij naar de specifieke context waarin discriminatie in deze domeinen voorkomt en brengt in beeld welke maatschappelijke partijen kunnen bijdragen aan de aanpak van discriminatie in het (semi)publieke domein en op welke wijze.

Monitor Discriminatiezaken: stijging aantal meldingen ongelijke beloning | Nieuwsbericht | College voor de Rechten van de Mens (mensenrechten.nl)
Hoewel er de afgelopen jaren meer aandacht is voor ongelijke beloning, blijft de loonkloof bestaan. Het College zag de afgelopen maanden zelfs een stijging in het aantal meldingen over ongelijke beloning. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Monitor Discriminatiezaken die vandaag is gepubliceerd. In totaal kreeg het College 44 meldingen en 5 verzoeken om een oordeel over dit onderwerp. Recentelijk nog dienden twee vrouwelijke rechters en Bureau Clara Wichmann een klacht in bij het College vanwege de ongelijke beloning van vrouwelijke rechters en officieren van justitie.  

Monitor Talent naar de Top | Rapport | www.talentnaardetop.nl 
Charterorganisatie Talent naar de Top heeft weer haar jaarlijkse monitor uitgebracht over topvrouwen en culturele diversiteit aan de top.

De vermogenskloof: omvangrijk en onzichtbaar | Nieuwsbericht | WOMEN Inc.
Van de loonkloof tussen vrouwen en mannen, die in Nederland nog steeds 13 procent is, heb je vast al eens gehoord. Net als de pensioenkloof: vrouwen bouwen gemiddeld 40 procent minder aanvullend pensioen op dan mannen. Maar heb je ook weleens gehoord van de vermogenskloof? Daar wordt veel minder over gesproken. Nederland heeft de grootste vermogenskloof van Europa. Hoe die kloof tot stand is gekomen en wat dit betekent voor de kansen van vrouwen in Nederland lees je in dit artikel van Women Inc.

Hoe veilig voel jij je op je werk? Sociale en psychologische veiligheid op de werkvloer | Artikel | SER
In dit artikel vertelt de SER - Diversiteit in Bedrijf over de relatie tussen sociale en psychologische veiligheid en DGI. SER heeft hierover onder meer een handreiking uitgebracht.

Kamerbrief over voortgang Werkagenda mbo en Stagepact mbo | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Bruins (OCW) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van de Werkagenda mbo en het Stagepact mbo 2023 - 2027. De Werkagenda en het Stagepact zijn samenwerkingen tussen verschillende partijen om de positie van studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in Nederland te versterken.

Jongvolwassenen zeggen 'nee bedankt' tegen flexwerk | Proefschrift Lin Rouvroye | Sociale Vraagstukken
Flexwerk komt het vaakst voor onder mensen jonger dan 35 jaar. Lin Rouvroye toont in haar proefschrift aan dat jongvolwassenen hier niet uit zichzelf voor kiezen. Sterker nog, ze wijzen onzekere arbeidscontracten juist af.

Oudere queer personen van kleur: ervaringen en behoeften in contact, wonen en zorg | Publicatie | KIS
In een nieuw onderzoek verkent Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) de ervaringen en behoeften van oudere queer personen van kleur in Nederland. Dit onderzoek biedt verdiepend inzicht in hoe het is om vaak tussen verschillende identiteiten en gemeenschappen te moeten navigeren. De focus ligt op thema’s als openheid over lhbtiq+ gevoelens, dubbele discriminatie, ontmoeting, wonen en zorg. In een rapport en infographic delen we de inzichten en aanbevelingen voor onder andere sociaalwerkorganisaties, gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Betere privacybescherming inwoners Caribisch Nederland bij melding discriminatie | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
De privacy van inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba die melding maken van discriminatie optimaal beschermen. Dat is de kern van een besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat in consultatie gaat. Door dit besluit krijgen inwoners van Caribisch Nederland duidelijkheid over de persoonsgegevens die mogen worden verwerkt, aan wie ze mogen worden verstrekt en hoe lang ze mogen worden bewaard.

Haalbaarheidsstudie Monitor Evenredige Posities van Moslims in Nederland (eindrapportage) | Rapport | Rijksoverheid.nl
Om de technische mogelijkheden te verkennen, brengt deze haalbaarheidsstudie in vier mogelijke scenario’s in beeld of en hoe de ontwikkeling van participatie van Nederlanders met een islamitische achtergrond gevolgd kan worden.