Ontwikkelingen op het gebied van DGI en de Banenafspraak - week 39
Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van DGI en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar).
Banenafspraak en VN Verdrag Handicap
Inclusieve arbeidsmarkt in begroting SZW | Nieuwsbericht | Op naar de 125.000!
Het kabinet zet stappen naar een inclusievere arbeidsmarkt waarin mensen met een arbeidsbeperking volop meedoen’, dat schrijft Eddy van Hijum, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in zijn toelichting op de begroting van SZW voor volgend jaar. De ingangsdatum van het wetsvoorstel Verbreding Banenafspraak – waarover de Tweede Kamer nog moet beslissen – wordt uitgesteld naar 1 januari 2027.
Aanbevelingen VN-comité om rechten van mensen met een beperking te verbeteren | Nieuwsbericht | College voor de Rechten van de Mens
Ontwikkel een strategie om het gehele VN-verdrag uit te voeren in alle lagen van de overheid. Betrek daarbij structureel mensen met een beperking en hun vertegenwoordigende organisaties. Zorg daarnaast ook voor uitvoering van het verdrag in Caribisch Nederland. Dat zijn enkele van de aanbevelingen aan Nederland die het VN-comité inzake de rechten van personen met een handicap (VN-comité handicap) deed in zijn slotcommentaar. Als toezichthouder op de uitvoering van het verdrag leverde het College voor de Rechten van de Mens een rapport aan bij het comité. De Verenigde Naties hebben forse kritiek geuit op de manier waarop Nederland omgaat met mensen met een beperking. In een vandaag gepubliceerd rapport stelt een VN-comité dat het in Nederland slecht is gesteld met de toegankelijkheid van het onderwijs, het openbaar vervoer en de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking. Op dit moment is er alleen een Engelse versie van het rapport. Op korte termijn komt er een Nederlandse vertaling en is aan VWS gevraagd om een vertaling in gebarentaal en een samenvatting in eenvoudige taal.
Werkgevers in actie om onbenut arbeidspotentieel in te zetten | Nieuwsbericht | NOC*NSF
De arbeidsmarkt is te vaak nog onvoldoende toegankelijk voor mensen met een (arbeids)beperking. Daardoor wordt een groot potentieel aan menskracht nog niet benut, terwijl er veel vacatures zijn. Werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich daarom sterk voor een inclusieve arbeidsmarkt en bieden staatssecretaris Jurgen Nobel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hierover vandaag een actieverklaring aan. Dat gebeurt in het TeamNL Huis Parijs, tegen de achtergrond van de Paralympische Spelen, waar topsporters namens Nederland hun talent inzetten om optimaal te presteren.
Kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) - versie september 2024 | Brochure | Rijksoverheid.nl
Ministerie SZW heeft dit kennisdocument over de wet tegemoetkomingen loondomein, waaronder tegemoetkomingen rond de Banenafspraak, geactualiseerd.
Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie
Female Board Index 2024 | Nieuwsbericht | SER
De Female Board Index 2024 laat zien dat het aantal benoemde vrouwelijke bestuurders is gestegen, van 13% naar 33%. Het percentage nieuwbenoemde vrouwelijke commissarissen stabiliseert (47%). Uit de vandaag gepubliceerde index blijkt dat bij de 82 Nederlandse onderzochte beursondernemingen het percentage vrouwelijke bestuurders 16% is. Het percentage vrouwelijke commissarissen is 40%, dat is vergelijkbaar met vorig jaar. In dit artikel beschrijft de SER ook de instrumenten om doorstroom van vrouwen naar de top te monitoren. Het Rijk monitort de doorstroom van vrouwen naar de top in onder andere de jaarrapportage bedrijfsvoering Rijk 2023.
Twintigers hebben nu hoger inkomen, maar minder vaak een koopwoning | Nieuwsbericht | CBS
Twintigers van nu verlaten later het ouderlijk huis, volgen langer onderwijs en hebben vaker een baan dan twintigers van tien jaar eerder. Ze hebben een hoger inkomen, maar minder vaak een koopwoning. Eindtwintigers hebben tegenwoordig meer vermogen en middentwintigers meer studieschuld dan toen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS waarin twintigers van nu zijn vergeleken met die van een decennium terug.
Helft 65-jarigen aan het werk | Nieuwsbericht | CBS
Het percentage werkende 65-jarigen is toegenomen van 14,9 in het tweede kwartaal van 2013 naar 49,6 in het tweede kwartaal van 2024. Sinds de start van de reeks in 2013 neemt de nettoarbeidsparticipatie van 55-plussers toe. Het afgelopen jaar nam bij 55- tot 60-jarigen de arbeidsparticipatie licht af. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Advies College: vul wetgeving aan met bescherming tegen discriminatie vanwege opleiding | Nieuwsbericht | College voor de Rechten van de Mens
De gelijkebehandelingswetgeving zou aangevuld moeten worden met bescherming tegen discriminatie wegens opleiding. Een verbod op onderscheid wegens opleiding is wenselijk bij aanbod van goederen en diensten, maar niet bij selectie voor vacatures of vervolgopleidingen. Dat adviseert het College voor de Rechten van de Mens in een advies aan minister Uitermark van Binnenlandse Zaken.
Antwoorden Kamervragen over het bericht dat minder dan de helft van de LHBT’ers vindt dat het goed gaat met de acceptatie | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Staatssecretaris Paul (OCW) geeft antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van het Pride-onderzoek van EenVandaag. Hieruit blijkt dat in 2024 minder dan de helft van de LHBTI+’ers (47%) vindt dat het goed gaat met de acceptatie, terwijl dat in 2020 nog 62% was. LHBTI+ staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenderpersonen en intersekse personen. Het Tweede Kamerlid Becker (VVD) had de vragen gesteld.
Antwoorden op aanvullende Kamervragen over uitkomsten Personeelsenquête Rijk over racisme | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Uitermark (BZK) geeft antwoord op vervolgvragen over de uitkomsten van de Personeelsenquête Rijk over racisme op de werkvloer. De Eerste Kamerfracties van GroenLinks-PvdA, PvdD, JA21, D66 en Volt hebben deze vragen gesteld.
Kamerbrief over Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme 2023 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Uitermark (BZK) stuurt de Tweede Kamer een afschrift van het programma, de oplegbrief en de aanbiedingsbrief van het Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme 2023.
Inspiratiegids | Publicatie | SER Diversiteit in Bedrijf
In de Inspiratiegids ‘Twaalf succesvolle manieren om D&I in de praktijk te brengen’ presenteert SER Diversiteit in Bedrijf interventies waarmee ondertekenaars van het Charter Diversiteit een divers personeelsbestand en een inclusieve werkomgeving bevorderen. De twaalf ondertekenaars delen hun verhalen en ervaringen met je, inclusief de successen én de uitdagingen.
Discriminatie en de gevolgen voor welzijn en gezondheid |Artikel | KIS
Discriminatie meemaken is net als roken: het tast de gezondheid ernstig aan. En net als bij roken is het ook schadelijk voor de omgeving. Zelfs als je zelf (nog) niet gemerkt hebt dat je gediscrimineerd wordt, maar wel meemaakt dat mensen die op jou lijken vaak gediscrimineerd worden, dan kan dit negatieve effecten hebben. Wat kun je hier mee doen als professional in zorg en welzijn? Kennisplatform Inclusief samenleven heeft dit artikel eerder in 2019 gepubliceerd en nu geactualiseerd aan de hand van nieuwe wetenschappelijke inzichten.
Barrières op de werkvloer | Publicatie | KIS
Het is bekend dat mensen met een migratieachtergrond en/of van kleur te maken kunnen krijgen met discriminatie bij het zoeken van werk én op de werkvloer zelf. Maar hoe zit het met andere barrières (naast discriminatie) die zij op de werkvloer ervaren? En hoe is dit in vergelijking met werknemers zonder migratieachtergrond? Werkenden met een migratieachtergrond/van kleur ervaren meer barrières, zo blijkt uit nieuw onderzoek van KIS.
Nederland moet zich beter voorbereiden op een vergrijzende EU | Nieuwsbericht | WRR
Europa vergrijst in hoog tempo. Het aandeel pensioengerechtigden in Europa zal de komende dertig jaar ongeveer verdubbelen. Zonder ingrijpen heeft dat een negatieve impact op Nederland. Dit stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in zijn adviesrapport Europese vergrijzing in het vizier. Omgaan met pensioen- en begrotingsrisico’s dat vandaag is gepubliceerd. De WRR adviseert dat Nederland gaat anticiperen op een veel grijzere Europese Unie.