Ontwikkelingen op het gebied van DGI en de Banenafspraak - week 44

Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van DGI en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar). 

Banenafspraak en VN Verdrag Handicap

Vier jaar na starten met voorziening werkt 39 procent zonder bijstand | Nieuwsbericht | CBS
Van de mensen die in het derde kwartaal van 2019 startten met een re-integratie- of participatievoorziening had 18 procent bij de start werk en was niet afhankelijk van de bijstand. Na vier jaar is deze groep gegroeid naar 39 procent. Een derde van de mensen kreeg coaching naar werk of participatie. Dit meldt het CBS op basis van een cohortonderzoek naar mensen die in het derde kwartaal van 2019 zijn gestart met een gemeentelijke voorziening.

Vernieuwde handreiking dienstverlening aan werkgevers gepubliceerd | Nieuwsbericht | samenvoordeklant.nl
De handreiking over de dienstverlening aan werkgevers bij het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking, geeft een overzichtelijk beeld van het werkgeversproces aan de hand van 4 fases. Met checklists, tips en interessante feiten en cijfers. De informatie is gebaseerd op vele onderzoeken met verwijzing naar de gebruikte bronnen.

Brief aan Tweede Kamer Commissie VWS over medegelding VN-verdrag handicap in Caribisch Nederland | Publicatie | College voor de Rechten van de Mens
Op woensdag 2 oktober 2024 debatteert de Tweede Kamer over Caribisch Nederland. We hebben de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer een brief gestuurd ter voorbereiding. Bij ratificatie van het VN-verdrag handicap in 2016 heeft het land Nederland het verdrag alleen aanvaard voor Europees Nederland en niet voor Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Wij willen dat de regering zo spoedig mogelijk overgaat tot medegelding van het verdrag in Caribisch Nederland, zodat de rechten van mensen met een beperking ook daar goed beschermd zijn.

Werkprikkels bij arbeidsongeschiktheid zijn complex maar effectief | Artikel | ESB.nu
In de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) hebben gedeeltelijk arbeidsongeschikten op papier een bijzonder sterke financiële prikkel om te werken. Deze prikkel is echter complex en in het verleden maar weinig effectief bevonden. Is dat terecht?

De banenafspraak in het tweede kwartaal 2024
Het bedrijfsleven zorgde in deze periode voor 77.822 banen, waarvan 2.164 tussen april en juni van dit jaar. De overheid tekende voor 11.848 nieuwe banen, in het tweede kwartaal waren dat er 489. Tenslotte de banen op uitzend- of detacheringsbasis. Daarvan zijn er nu 2.649 minder dan bij de nulmeting in 2012, al viel er in het 2e kwartaal van 2024 een lichte plus te noteren ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar, namelijk 94 banen.

Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie

Kamerbrief over onderzoek 'Racisme binnen de Rijksoverheid' | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Uitermark (BZK) informeert de Tweede Kamer over het focusgroepenonderzoek 'Racisme binnen de Rijksoverheid'. De brief is ook een reactie op de motie over het tegengaan van arbeidsmarktdiscriminatie binnen het Rijk. De motie is van Kamerlid Chakor c.s. De Eerste Kamer heeft eenzelfde brief gekregen.

Sterke stijging online antisemitisme sinds 7 oktober | Nieuwsbericht | Rijksoverhei.nl
Uit cijfers van het meldpunt Meld.Online Discriminatie blijkt dat het aantal meldingen van online antisemitisme sinds 7 oktober 2023 met 48% is toegenomen, ten opzichte van het jaar ervoor.

Antwoorden op Kamervragen over de aanpak institutioneel racisme | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Uitermark (BZK) geeft antwoord op vragen over de aanpak institutioneel racisme. Het Tweede Kamerlid Koekkoek (Volt) heeft de vragen gesteld.

Cursus artificiële intelligentie (AI) en discriminatie | Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties | Rijksoverheid.nl
Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) organiseert een gratis online cursus over artificiële intelligentie (AI) en discriminatie. De cursus bestaat uit 4 modules en is beschikbaar van 16 oktober 2024 tot 31 januari 2025. De cursus biedt diepgaande inzichten in zowel de Nederlandse als Europese regelgeving rond AI en non-discriminatie. Hoe kunnen stigmatiserende vooroordelen door AI worden geëlimineerd? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat algoritmen niet leiden tot discriminatie?

CPB presenteert nieuwe langetermijnverkenning | Persbericht | CPB
De keuzes van nu zijn bepalend voor het Nederland van 2050. In de vandaag verschenen langetermijnverkenning Kiezen voor later: vier visies voor 2050 schetst het Centraal Planbureau (CPB) vier scenario’s die de politiek kunnen helpen die keuzes te maken. CPB-directeur Pieter Hasekamp heeft de verkenning donderdag aangeboden aan minister-president Dick Schoof. De vorige langetermijnverkenning dateert uit 2010.

Antidiscriminatie-interventies implementeren in je organisatie: hoe doe je dat? | Artikel | KIS
In de database Antidiscriminatie-interventies van KIS staan een heleboel concrete interventies om discriminatie te verminderen en te voorkomen. Denk aan trainingen, adviestrajecten en interactieve lezingen. Deze interventies kun je inzetten in je organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat de implementatie goed verloopt? En dat er blijvend aandacht is voor de aanpak van discriminatie? Vijf tips uit wetenschappelijk onderzoek om discriminatie structureel tegen te gaan binnen je organisatie.

Per kwartaal gingen 3 op de 10 onderbenutte deeltijders meer uren werken | Nieuwsbericht | CBS
In 2023 zeiden 528 duizend deeltijders dat ze meer wilden en konden werken (onderbenutte deeltijders). Per kwartaal ging gemiddeld 29 procent van hen daadwerkelijk meer uren werken, gemiddeld 10,3 uur meer per week. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.

Generaties of levensfasen: Waar ligt het echte verschil? | Nieuwsbericht | SER Diversiteit in Bedrijf
Heeft de generatie waartoe je behoort, of de levensfase waarin je zit, invloed op je werk? Tijdens de themabijeenkomst ‘Leeftijdsdiversiteit’ op 10 oktober in Rotterdam bracht 010 Inclusief werkgevers samen om deze vraag te verkennen. In dit bericht ook informatie over het charterdocument over leeftijdsdiversiteit van Diversiteit in Bedrijf.

Werkzame beroepsbevolking meest vergrijsd in Limburg | Nieuwsbericht | CBS
De werkzame beroepsbevolking bestaat voor een steeds groter deel uit 55-plussers. In 2023 was 27 procent van alle werkenden 55 tot 75 jaar. Tien jaar eerder was dat 20 procent. Limburg heeft het hoogste aandeel werkzame 55-plussers. De bedrijfstakken landbouw en visserij, vervoer en overige dienstverlening zijn in verhouding sterk vergrijsd. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Nederland telt 2,7 miljoen LHBTQIA personen | Nieuwsbericht | CBS
In Nederland is 18 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder LHBTQIA, een afkorting die staat voor lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel. Dit komt neer op ongeveer 2,7 miljoen mensen. Vandaag, op Coming Out Day, publiceert het CBS voor het eerst een schatting van hoeveel LHBTQIA personen er in Nederland wonen en of en hoe zij op verschillende achtergrondkenmerken verschillen van de rest van de inwoners van Nederland.

Andere banen | Kort bericht | ESB.nu
Het aantal banen met een hoog inkomen is tijdens de coronapandemie sterk toegenomen, te weten met 8,2 procent per jaar. Het aantal banen met een laag inkomen is juist afgenomen met 12,3 procent per jaar. Steijn laat dit zien aan de hand van Nederlandse data tussen 2003 tot en met 2023. Deze herallocatie is niet verdwenen na afloop van de coronacrisis. Regressieresultaten laten vervolgens zien dat de groei voornamelijk is geassocieerd met de mogelijkheid om thuis te werken. Thuiswerken is daarbij vaker mogelijk bij banen met een hoog inkomen dan met een laag inkomen. De coronapandemie lijkt dus gezorgd te hebben voor een permanente verschuiving richting beter betaalde banen die thuiswerken faciliteren.

Het goede gesprek | Kennisvbank | Instituut Gak
Het goede gesprek laat zien hoe belangrijk het is om open te zijn over je privéleven op het werk. Het verbergen van persoonlijke omstandigheden kost veel energie en belemmert goede ondersteuning van collega’s. In sommige organisaties is praten hierover makkelijker dan in andere. Goede leidinggevenden en collega’s, die bereid zijn te luisteren en te helpen, kunnen een positieve invloed hebben op werkgeluk en welzijn.

Resultaten: kennisdeling ten behoeve van het gehele sociaal domein | Persbericht | Goldschmeding Foundation
In het programma Inclusieve Arbeidsmarkt maken we onder andere projecten mogelijk van partners die mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt helpen bij het vinden en behouden van werk. De afgelopen jaren heeft de foundation uit verschillende onderzoeken veel inzichten opgedaan over werkzame elementen uit alle Inclusieve Arbeidsmarkt-projecten. In dit artikel worden al deze inzichten gebundeld. Dit biedt een goede basis om ook in de toekomst op gefundeerde wijze samen verder te werken aan systemische verandering op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt.