Ontwikkelingen op het gebied van DGI en de Banenafspraak - week 49
Wat heeft zich de afgelopen weken onder andere afgespeeld op het gebied van DGI en op het gebied van de Banenafspraak en Personen met een beperking (o.a. VN Verdrag Handicap)? De redactie heeft het voor je op een rijtje gezet (de titels zijn klikbaar).
Banenafspraak en VN Verdrag Handicap
Afschrift Kamerbrief over de hervormingsagenda inkomensondersteuning | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Van Hijum stuurt de Eerste Kamer, mede namens de staatssecretarissen van Participatie en Integratie en Fiscaliteit en Belastingdienst, een afschrift van de brief aan de Tweede Kamer over de hervormingsagenda inkomensondersteuning. Hierin ook aandacht voor oa Participatiewet en Banenafspraak.
Staatssecretaris Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken rondom de ontwikkeling van de werkagenda bij de nationale strategie VN-verdrag Handicap 2040.
Op deze website de nationale strategie en werkagenda over de implemenatie van het VN Verdrag handicap in Nederland.
De vergoeding voor werkgeverslasten bij loonkostensubsidie wordt per 1 januari 2025 verhoogd van 23,5% naar 25%. Dit is vastgelegd in een ministeriële regeling die op 4 december is gepubliceerd in de Staatscourant. De wijziging heeft gevolgen voor de uitbetaling van loonkostensubsidies op grond van artikel 10d van de Participatiewet.
Inclusief denken: de waarde van neurodiversiteit op de werkvloer | SER
Steeds meer bedrijven ontdekken de waarde van werknemers met een brein dat anders denkt en informatie verwerkt, ook wel neurodivergentie genoemd. De HR-directeur van ASML benadrukte in 2022 zelfs dat hun succes deels te danken is aan neurodivergente werknemers. Maar hoe ondersteun je deze werknemers als werkgever? Tijdens de bijeenkomst van Utrecht Divers & Inclusief (UDI) over neurodiversiteit werden praktische tips gedeeld, waarom het belangrijk is en hoe je als werkgever kunt starten.
Leven Lang Ontwikkelen zonder drempels | SER
Leven Lang Ontwikkelen moet voor iedereen toegankelijk zijn, maar een SER-onderzoek toont aan dat mensen met een arbeidsbeperking vaak obstakels ervaren. Om dit te bespreken organiseerden de SER en Onbeperkte Denkers de bijeenkomst ‘Leven Lang Ontwikkelen zonder drempels’.
Arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking-2023 | UWV
UWV Kennisverslag (UKV) 2024-11 toont dat de arbeidsparticipatie van arbeidsbeperkten met arbeidsvermogen eind 2023 iets lager was dan eind 2022.
Kosten -en batenanalyse pilots inclusieve technologie | UWV
Dit rapport beschrijft welke effecten van inclusieve technologie op de arbeidsparticipatie van arbeidsbeperkten nodig zijn om de kosten ervan terug te verdienen.
Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie
Kamerbrief reactie op rapport ‘Europese vergrijzing in het vizier’ | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Heinen (Financiën), minister Van Hijum (SZW) en minister Veldkamp (BZ) delen de kabinetsreactie op het rapport ‘Europese vergrijzing in het vizier’ met de Tweede Kamer.
Kamerbrief over emancipatiebeleid | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Staatssecretaris Paul (OCW) informeert de Tweede Kamer over de prioriteiten en uitgangspunten van het emancipatiebeleid.
Kamerbrief bij Strategie Bestrijding Antisemitisme 2024 2030 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
De ministers Van Weel (JenV), (OCW) en Uitermark (BZK) en de staatssecretarissen Paul (OCW), Coeenradie (JenV), Nobel (Participatie en Integratie) en Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) informeren de Tweede Kamer over initiatieven voor de bestrijding van antisemitisme. Zij sturen de 'Strategie Bestrijding Antisemitisme 2024-2030' mee met de Kamerbrief.
Minister Uitermark (BZK) geeft antwoord op vragen over e toenemende discriminatie van moslims. Het Tweede Kamerlid Tseggai (GroenLinks-PvdA) had de vragen gesteld.
Programma Meer uren werkt! | Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid | Rijksoverheid.nl
Veel mensen in Nederland werken in deeltijd. Een deel van hen zou best meer willen werken, maar doet dat niet, bijvoorbeeld omdat ze denken dat dat niets oplevert. Sommigen weten niet hoe ze meer uren werken kunnen combineren met de zorg voor kinderen of ouders. Het programma Meer Uren werkt! gaat onderzoeken hoe mensen die meer zouden willen werken, dat ook kunnen gaan doen.
Het einddoel is een nieuwe deeltijdcultuur waarin deeltijders die dat willen structureel gemiddeld 2,7 uur per week meer werken.
Veel mensen in ons land hebben het gevoel dat de samenleving verhardt, omgangsvormen verslechteren en dat toenemende diversiteit het samenleven onder druk zet. Uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt echter dat het vertrouwen dat mensen in elkaar en in instituties hebben gemiddeld genomen stabiel is en dat onze samenleving ook richting de toekomst tegen een stootje lijkt te kunnen. Maar die sociale samenhang is geen vanzelfsprekendheid. Achter het gemiddelde gaan grote verschillen tussen groepen mensen schuil. Die verschillen zitten vooral in het type onderwijs dat mensen hebben gevolgd. Opleiding is meer bepalend dan leeftijd of migratieachtergrond voor het onderling vertrouwen, of mensen gaan stemmen en of zij bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. De sociale samenhang in ons land vraagt dan ook om aandacht. Daarvoor zijn gelijkwaardigheid, ruimte voor ontmoetingen en gemeenschappelijke doelen van belang.
In de Emancipatiemonitor 2024 presenteert het CBS de meest recente gegevens over de positie van mannen en vrouwen op diverse terreinen.
Economische positie partners van invloed op geboorte van eerste kind | CBS
In ons land kampen jongvolwassenen met allerlei economische problemen. Denk bijvoorbeeld aan de toename van tijdelijke contracten, oplopende studieschulden, de krapte op de huizenmarkt en de hoge inflatie. Dit alles heeft de economische positie van jonge mensen onder druk gezet. Maar leidt het er ook toe dat jongvolwassenen het krijgen van hun eerste kind uitstellen? Daniël van Wijk, onderzoeker bij het demografisch instituut NIDI, zocht het uit aan de hand van registerdata uit het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden van het CBS.
Minder werkenden in beroepen met weinig complexe taken | CBS
Voor het eerst na de coronacrisis is de groei van de werkzame beroepsbevolking gestopt. In het derde kwartaal van 2024 nam deze af met 34 duizend ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vooral bij beroepen met minder complexe taken nam het aantal werkenden af. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Toekomstbestendige arbeidsmarkt is productief en inclusief | SER
Op 19 november organiseerden De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en de Sociaal-Economische Raad een symposium over de actuele uitdagingen in de Nederlandse arbeidsmarkt.
Mantelzorg gaat meer invloed krijgen op ons werk | SER
De één moet plotseling en voor beperkte tijd mantelzorg geven, de ander (bijna) een heel leven lang. Met de toenemende vergrijzing is één ding duidelijk: in de toekomst moeten meer mensen hun werk combineren met mantelzorg. Hoe bereiden we ons daarop voor? De SER werkt aan een advies hierover.
Rapportage Integratie en Samenleven 2024 | CBS
De Rapportage Integratie en Samenleven 2024 beschrijft hoe verschillende herkomstgroepen zich verhouden tot het gemiddelde van de totale Nederlandse bevolking. Voor de verschillende herkomstgroepen in de Nederlandse samenleving wordt aan de hand van diverse thema’s in beeld gebracht wat de verschillen en overeenkomsten zijn ten opzichte van het gemiddelde van de totale Nederlandse bevolking. De thema’s die hierbij aan bod komen zijn: bevolking, wonen, onderwijs, arbeidsmarkt, sociale zekerheid, inkomen, criminaliteit, gezondheid en maatschappelijke participatie.
13 procent van 25- tot 65-jarigen volgt korte opleiding voor werk | CBS
In 2023 waren er 2,4 miljoen Nederlanders van 25 tot 65 jaar die een opleiding of cursus volgden. Ongeveer de helft van hen nam deel aan een korte, werkgerelateerde opleiding. Dat komt neer op 13 procent van alle 25- tot 65-jarigen. Mensen die voltijds werken volgden vaker zo’n korte opleiding dan deeltijders. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS over het volgen van scholing door volwassenen.
Conjunctuur vooral invloed op loopbaan bij Buiten-Europese herkomst | CBS
Mannen die bij laagconjunctuur afstuderen vinden moeilijker aansluiting op de arbeidsmarkt dan mannen die bij hoogconjunctuur afstuderen. Vooral mannen van de tweede generatie met een herkomst buiten Europa hebben last van laagconjunctuur, ook in hun verdere loopbaan. Dit blijkt uit onderzoek dat het CBS vandaag publiceert in de Rapportage Integratie en Samenleven 2024.
Monitor Brede Welvaart en SDG's Caribisch Nederland | CBS
In de Monitor Brede Welvaart en Sustainable Development Goals (MBW & SDG's) Caribisch Nederland wordt de brede welvaart van Caribisch Nederland in kaart gebracht. Caribisch Nederland bestaat uit de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Waar mogelijk wordt de brede welvaart voor de drie eilanden individueel in kaart gebracht.