Leergang Beginnend Leidinggevende Rijksoverheid

Honderden rijkscollega’s starten jaarlijks in hun nieuwe rol als leidinggevenden. Met de leergang Beginnend Leidinggevende Rijksoverheid maak je als operationeel- of middenmanager een vliegende start als leidinggevende met personeelsverantwoordelijkheid binnen de Rijksoverheid.

In de training versterk je je leiderschapskwaliteiten. Je krijgt inzicht in leiderschapsstijlen en jouw kracht als leider, je leert een netwerk te bouwen en impact hiermee te realiseren, en je gaat aan de slag met open communicatie en het bouwen van teams. 

De leergang sluit aan bij de visie op nieuw leiderschap en leidt op tot goed toegeruste en gekwalificeerde leidinggevenden. Vanuit theorie en praktijk wordt gewerkt aan brede basisvaardigheden en kennis die een beginnend leidinggevende binnen de Rijksoverheid nodig heeft. Zowel op het gebied van management, persoonlijk leiderschap, systemen, wet- en regelgeving, p-dossiers en financiële (begrotings-)aspecten. Er wordt ingespeeld op actuele ontwikkelingen die voor leidinggevenden essentieel zijn om te weten en/of te beheersen.

“Wie effectief leiding wil geven aan een ander zal eerst in staat moeten zijn zichzelf te leiden”, is een belangrijk uitgangspunt. Het accent ligt dan ook op: openheid, zelfinzicht, reflecterend vermogen en eigenaarschap.

Deelnemers:

  • leren een team te bouwen waarin medewerkers kunnen excelleren;
  • leren om een open relatie te hebben met medewerkers;
  • bouwen aan een vitaal netwerk en zijn in staat samen te werken en impact te realiseren door allianties aan te gaan;
  • maken kennis met slim gebruik van systemen. Hoe laat je die voor je werken en hoe helpen systemen om inzicht te krijgen en te sturen op resultaat;
  • krijgen inzicht in hun kracht als leider.

Voor wie is deze training geschikt?

Deze training is wat voor jou als je start in je eerste leidinggevende functie binnen de Rijksoverheid en 0 maanden tot maximaal 2 jaar ervaring hebt. Je bent werkzaam als operationeel manager (S8-S11) of als middenmanager (S12-S15) en hebt personeelsverantwoordelijkheid en -bevoegdheid in P-Direkt.

Ben je nog geen leidinggevende, kijk dan naar de leergang Starten met effectief coördineren. De onderwerpen in deze training komen grotendeels overeen met die in Beginnend Leidinggevende, alleen is Starten met effectief coördineren voor functies waarvoor leidinggevende vaardigheden belangrijk zijn, zoals supervisor, coördinator, projectleider of programmamanager.

Opzet van het programma

Er zijn 2 aparte leergroepen. Een voor functiegroep S8-S11,en een voor functiegroep S12-S15. De opzet voor beide leergroepen is gelijk. 

Je gaat aan de slag met 5 modules die jouw ontwikkeling als leidinggevende versnellen. In dit intensieve en praktijkgerichte programma word je uitgedaagd om doelgericht met je eigen ontwikkeling bezig te zijn. Je wordt gestimuleerd om ervaringen uit te wisselen, te oefenen met vaardigheden, te experimenteren, feedback te vragen en te geven en kennis en inzichten te delen. Je werkt daarin samen met andere rijkscollega’s en leert van en met elkaar. Daarnaast zijn er tussentijdse intervisiebijeenkomsten en mentorbegeleiding. Een belangrijke rol is weggelegd voor de leidinggevende van de deelnemer die in het dagelijks werk zicht heeft op de ontwikkeling en leerpunten. De leidinggevende wordt daarom betrokken bij het programma.

Praktisch

De leergang heeft een doorlooptijd van ca 10 maanden en kent een mix van live en online bijeenkomsten: 75% is fysiek en 25% online. Elke leergroep bestaat uit 12 tot maximaal 15 deelnemers. Bij aanvang ontvang je de details over de opleidingslocatie(s). Let op: de trainingen zijn op verschillende plekken in de buurt van Utrecht, Amsterdam en Den Haag. De locaties kunnen wisselen en zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

De huidige prijs is EUR 3790,50. Deze prijs wordt jaarlijks geïndexeerd.

Houd rekening met een tijdsbesteding van gemiddeld 4 uur per week. Rondom de modules mogelijk iets meer tijd en daarbuiten juist iets minder. Deze investering hangt in sterke mate af van persoonlijke leerdoelen, motivatie en beschikbare tijd.

Deelnemers uit de gehele Rijksoverheid kunnen zich aanmelden voor deze leergang met open inschrijving. De organisatie van de leergang  houdt de regie over de grootte en samenstelling van de leergroepen en beoordeelt of je deel kunt nemen op de startdatum van je voorkeur. Heb je binnen een week na jouw voorlopige inschrijving nog geen bericht ontvangen? Stuur dan een mail naar: BLGRijksoverheid@rijksoverheid.nl.

Startdata tot en met april 2025.

functiegroep schaal 8-11  functiegroep schaal 12-15
31 januari 22 januari
4 april 11 februari
3 april

Bekijk alle trainingsdata van januari tot en met april 2025.

Welke onderwerpen komen aan bod?

Hulpbronnen

Aanmelden

Heb jij belangstelling en wil jij je aanmelden voor de leergang Beginnen Leidinggeven met p-verantwoordelijkheid binnen de Rijksoverheid? Hoe jij je aan kunt melden hangt af van de organisatie waarvoor je werkt. Hieronder staan de verschillende aanmeldmogelijkheden. Zorg dat je leidinggevende akkoord is met je deelname en vraag alvast een inkoopnummer aan.

Algemene Zaken, Belastingdienst of Buitenlandse Zaken
Meld je aan via het aanmeldformulier te verkrijgen via blgrijksoverheid@rijksoverheid.nl.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Meld je aan via het platform LeerRijk (NB: dit kan het best via je desktop of laptop). 

Andere ministeries
Werk je bij een van de volgende ministeries, dan kun jij je aanmelden via het leerportaal van je eigen ministerie.  
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 
Economische Zaken en Klimaat 
Financiën 
Infrastructuur en Waterstaat 
Justitie en Veiligheid 
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 

Annuleren

  • Tot 15 dagen voor de startdatum van het programma kan je je deelname kosteloos annuleren. 
  • Aanmelding geldt voor het hele programma. Tussentijds annuleren, tijdens de looptijd van het programma is niet mogelijk. 
  • Een vervangende deelnemer sturen is niet mogelijk.
  • Deelnemers die een module niet kunnen volgen, kunnen deze niet in een andere groep inhalen. We werken namelijk hard aan het vormen van een veilige leergroep die voorwaardelijk is voor het leren van en met elkaar. Mist een deelnemer door overmacht een module, dan kijkt de trainer hoe met zelfstudie en overdracht van ‘buddy’/mededeelnemer de gemiste theorie alsnog verwerkt kan worden. 

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met de hr(d)-adviseur van je organisatie. Of stuur een email naar: blgrijksoverheid@rijksoverheid.nl. Let op! meld je aan voor de functiegroep waarin je zelf werkzaam bent.