Interview met Siem Nugteren en Loes de Cock over de ontwikkelgroep
Ilse Wortelboer, organisatieadviseur bij O&P Rijk, interviewt tijdens het project FUWA-Rijk een aantal betrokkenen. Het vijfde interview in deze reeks is met Siem Nugteren en Loes de Cock, beide werkzaam op het Bestuursdepartement van het ministerie van Justitie en Veiligheid
Jullie zitten allebei in de ontwikkelgroep van het project FUWA-Rijk. Ook werken jullie allebei op het Bestuursdepartement van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Is dat niet dubbelop?
Loes: "ik zit in de subgroep Meetsysteem van de ontwikkelgroep. En Siem zit in de subgroep Referentieprofielen. We werken dus allebei aan een ander onderdeel van het nieuwe functiewaarderingssysteem. Veel deelnemers van de subgroepen zitten in allebei, maar omdat we allebei bij JenV werken hebben we het gesplitst. We doen dit voor gemiddeld 4 uur per week, naast ons advieswerk voor Justitie en Veiligheid."
Kunnen jullie iets vertellen over je achtergrond, en over de expertise die je meebrengt
Siem: "ik ben adviseur organisatieontwikkeling van JenV. Daar houd ik me bezig met de aspecten van richten, inrichten en verrichten van organisaties, voor het Bestuursdepartement en ook concernbreed. Ik ben als adviseur Formatiezaken begonnen bij wat toen het Academisch Ziekenhuis Rotterdam heette. Daar heb ik ook met- inmiddels verouderde - systemen voor functiewaardering gewerkt, zoals de methode van beredeneerd vergelijken. In de loop der jaren ben ik steeds breder gaan werken; ik kijk vooral vanuit organisatiekundig perspectief naar vraagstukken. Die combi van functiewaarderingskennis en organisatiekennis kan ik goed inbrengen in de subgroep referentieprofielen. Ik zit van meet af aan, sinds 2023, in deze subgroep en algemeen in de Ontwikkelgroep."
Loes: "ik ben senior HR-adviseur op het Bestuursdepartement. Ik werk sinds medio 2018 voor de Rijksoverheid. Lange tijd heb ik bij het organisatieadviesbureau Eprom gewerkt. In die tijd heb ik me gespecialiseerd in het ontwikkelen en implementeren van HR-instrumenten vanuit een resultaatgerichte visie. We richtten ons met name op functiebeschrijven en functiewaarderen. Daar heb ik kennis opgedaan van meerdere functiewaarderingssystemen die binnen Nederland worden toegepast. We deden opdrachten bij banken, gemeenten, bij de industrie, zorgsector, MKB enzovoorts. Eprom stond ook bekend als aanbieder van beloningsadvies, waar ik zelf een groot aandeel in heb gehad. Ik heb dus veel kennis opgedaan over functiewaardering maar ook over beloning. Dat zijn twee verschillende dingen!
Ik ben overgestapt naar het Rijk, omdat ik meer maatschappelijk relevant werk wilde doen. Sinds mei 2023 zit ik bij de ontwikkelgroep meetsysteem, en daar kan ik mijn kennis prima in kwijt!"
Er wordt nu een nieuw functiewaarderingssysteem gebouwd en jullie kennis is daarvoor de input. Hoe zou je het nieuwe systeem willen omschrijven?
Loes: "bij de Rijksoverheid is wel duidelijk dat FUWASYS is gaan schuren omdat het verouderd is.
Siem: "FUWA-Rijk is niet volledig nieuw, het blijft een functiewaarderingssysteem. Wel is het duidelijk dat je niet alleen maar hiërarchie scoort. Het systeem gaat meer uit van de gelijkwaardigheid tussen beleid, uitvoering, toezicht, onderzoek en bedrijfsvoering."
Loes: "we hebben hele discussies over het benoemen van de kenmerken! Het begrip Impact is wel echt nieuw. Daarin kijk je naar het effect van het handelen. Daarnaast willen we een nieuwe normering vastleggen, die passend is bij huidige en toekomstige opvattingen over wat we belangrijk vinden in ons werk binnen het Rijk (toekomst van werk). Dat maakt het project moeilijk maar tegelijk ook leuk!"
Siem: "we willen dat het systeem aansluit op de maatschappelijke en rijksbrede opvattingen van vandaag, wat de waarde van werk is. We zijn elkaar voortdurend daarvoor aan het uitdagen."
Het systeem bestaat ook uit referentieprofielen. Wat zijn dat?
Siem: "er zijn 80 referentieprofielen geschreven, die een vast onderdeel vormen van FUWA-Rijk en waarin de normering wordt verankerd. De referentieprofielen zijn een onderdeel van FUWA-Rijk en dienen als vergelijkingsmateriaal. Een te waarderen functie kan worden vergeleken met het scorepatroon van een vergelijkbaar referentieprofiel. We kijken naar de vraag hoe het functiewaarderingssysteem uitpakt bij hele tastbare, concrete functies bij de overheid. De profielen zijn nu klaar. Ik vond het geweldig leuk om in de subgroep mee te draaien. In een aantal gevallen zijn de scores van de profielen aangepast, of, andersom, het meetsysteem aangepast aan de hand van de discussies over de referentieprofielen. De subgroep referentieprofielen heeft nu decharge gekregen; we zijn klaar."
En hoe is het meetsysteem tot stand gekomen?
Loes: "de subgroep Meetsysteem bestond uit hele creatieve denkers die op basis van hun brede functiewaarderingskennis met allerlei ideeën kwamen. Dat is ook nodig, om verder te komen. Zo kreeg vanuit meerdere invalshoeken het meetsysteem langzaam vorm. We werden gevraagd om vanuit ons eigen perspectief input te leveren. In de subgroep zitten niet alleen mensen van de Rijksoverheid, maar ook van het ministerie van Defensie en de vakbonden."
Siem: "we hebben ons overigens ook de vraag gesteld of functiewaardering nog wel past bij de ontwikkelingen van de overheid van vandaag. Het antwoord is nog steeds ja. Ook bij het werken vanuit rollen en bij de flexibele overheid blijft functiewaardering als basis voor organiseren nodig."
Hebben jullie nog ideeën over het vervolg? Hoe gaat het verder?
Siem: "als er tot invoering wordt besloten dan zal dat wel wat uitdagingen opleveren. Omdat het nieuwe systeem ‘rijker’ is dan nu, kan dat leiden tot aanpassingen aan het Functiegebouw Rijk. Het is mogelijk dat dat leidt tot meer FGR-profielen. Voor de invoering is ook nodig dat je formatie op orde is, zodat je kunt implementeren."
Loes: "voor de implementatie zal voldoende capaciteit vrijgemaakt moeten worden. Dit bepaalt uiteraard voor een groot deel de doorlooptijd. Omdat het huidige systeem knelt zal men snel resultaat willen zien. Ik ben benieuwd welke keuzes hiervoor zullen worden gemaakt.
Verder zie je dat iedereen eigen belangen heeft, en dat er al snel wordt gedacht aan het salaris. Maar het functiewaarderingssysteem gaat natuurlijk in de eerste plaats over hoe er vandaag over functiezwaarte wordt gedacht. Daarom is goede communicatie belangrijk, om de verwachtingen te managen."