Wat gebeurt er als je als roostermedewerker te veel of te weinig hebt gewerkt in een jaar?

Sinds 1 januari 2024 geldt voor medewerkers in roosterdienst een jaarurensystematiek. Per maand of week kan het aantal uur waarvoor je wordt ingeroosterd verschillen, maar het uitgangspunt is dat je op jaarbasis het aantal te werken uren behaalt. Wat gebeurt er als je te veel of te weinig hebt gewerkt in een jaar? Dat leggen we hieronder uit.

Het aantal te werken uren in 2024 is vastgesteld op 1.843 bij een arbeidsduur van 36 uur per week. Na afloop van elk kalenderjaar worden de uren die je gewerkt hebt afgerekend volgens bepaalde regels, die zijn vastgelegd in hoofdstuk 22.1 van de CAO Rijk.

Te weinig uren gewerkt

Heb je in een jaar te weinig uren gewerkt? Dan worden maximaal 18 uren (naar rato van je arbeidsduur) opgeteld bij jouw te werken uren voor volgend jaar. Eventuele overige te weinig gewerkte uren vervallen. Je hoeft hiervoor niets te doen in het P-Direktportaal of de App-Direkt.

Rekenvoorbeeld
Je hebt een dienstverband van 36 uur per week. In 2024 heb je 1.800 uur gewerkt. Omdat het aantal te werken uren in 2024 1.843 is, heb je 43 uur te weinig gewerkt. Je zal dan in 2025 18 uur extra moeten werken. De overige 25 te weinig gewerkte uren vervallen.

Te veel uren gewerkt

Heb je in een jaar te veel uren gewerkt? Dan worden (bij een arbeidsduur van 36 uur per week) de eerste 18 te veel gewerkte uren toegevoegd aan je IKB-spaarverlof. Voor het 19e tot en met het 54e te veel gewerkte uur krijg je een vergoeding van 125% van je salaris per uur. In plaats van deze vergoeding kun je er ook voor kiezen om deze te veel gewerkte uren toe te voegen aan jouw IKB-spaarverlof. Voor het 55e uur of meer dat je te veel hebt gewerkt krijg je altijd een vergoeding van 125% van jouw salaris per uur. De genoemde aantallen gelden bij een arbeidsduur van 36 uur per week. Heb je een andere arbeidsduur? Dan gelden de aantallen naar rato van je arbeidsduur.

Rekenvoorbeeld
Je hebt een dienstverband van 36 uur per week. In 2024 heb je 1.910 uur gewerkt. Omdat het aantal te werken uren in 2024 1.843 is, heb je 67 uur te veel gewerkt. De eerste 18 uur hiervan gaan automatisch naar je IKB-spaarverlof. Er blijven dan nog 49 uur over (67 – 18 = 49). Je hebt nu een keuze tussen de volgende opties:

  • Je overige uren laten uitbetalen tegen 125% van je salaris per uur. Je hoeft hiervoor niets te doen.
  • Een deel van je overige uren naar je IKB-verlof. In het keuzeformulier vul je in hoeveel te veel gewerkte uren (tussen de 0,5 en 36 uur) naar het IKB-spaarverlof gaan. De rest wordt automatisch uitbetaald tegen 125% van je salaris per uur.

Belangrijk voor medewerkers die werken met een roosterapplicatie

Werk je met de Rijks Rooster Applicatie (RRA) of een andere roosterapplicatie? Vul dan het keuzeformulier in op het P-Direktportaal of in de App-Direkt. In dit formulier maak je een keuze tussen een uitbetaling van 125% of extra IKB-spaarverlof voor het 19e tot en met het 54e te veel gewerkte uur.

Het keuzeformulier zal eind oktober beschikbaar worden en kun je invullen tot 30 december 23:59 uur. Vul je het formulier niet in, dan ontvang je automatisch een uitbetaling van 125%.

Ben je niet in de gelegenheid om een keuze te maken vanwege langdurige afwezigheid of heb je geen toegang tot het P-Direktportaal of de app? Dan kan jouw manager de keuze voor je indienen. Je manager dient dan uiterlijk 15 december een opdracht in bij O&P Rijk | P-Direkt. Na 30 december is het niet meer mogelijk om je keuze te wijzigen.

Werk je wel in roosterdienst, maar niet met een roosterapplicatie? Dan hoef je geen formulier in te vullen. Je wordt intern geïnformeerd op welke manier je kenbaar kunt maken of je het 19e tot en met 54e te veel gewerkte uur wilt laten uitbetalen of wilt laten toevoegen aan IKB-spaarverlof.