Hoe energiek voel jij je eigenlijk?

Hoe blijf jij met plezier aan het werk? Tijdens de Week van het Werkgeluk geven experts binnen O&P Rijk tips om op jouw eigen manier werkgeluk te vinden. Nicha Sukhraj, senior adviseur en projectleider vitaliteit & inzetbaarheid, werkt aan de vitaliteitsbooster. Daarmee krijg je snel inzicht in je eigen vitaliteit.

Platform Vitaal Rijk biedt een hoop hulpmiddelen voor medewerkers, leidinggevenden en teams. De vitaliteitsbooster, deze week gelanceerd, is het nieuwste gereedschap voor de individuele medewerker. In essentie vul je de vitaliteitsbooster in voor een reflectiemomentje. 'We hopen dat collega's stilstaan bij de vraag: hoe gaat het eigenlijk met me?', aldus Nicha.

Energie, motivatie en veerkracht

Hoe energiek voel jij je? En ben je blij met wat je doet? Jouw antwoorden op zulke vragen zeggen iets over je energieniveau, motivatie en veerkracht. En hoe goed je met tegenslag en uitdagingen omgaat. Dat is wat de Rijksoverheid bestempelt als vitaliteit.

De vitaliteitsbooster laat de 4 dimensies van vitaliteit zien: fysieke vitaliteit, mentale vitaliteit, zingeving en sociaal-emotionele vitaliteit. Binnen die dimensies geef je voor verschillende thema's aan hoe je daarop scoort, met een cijfer van 1 tot en met 10. Daarna breng je in kaart wat goed gaat en waar verbetering mogelijk is.

Patronen herkennen

Je kunt de vitaliteitsbooster niet goed of fout invullen. 'De vitaliteitsbooster is supersubjectief, het is geen benchmark', legt Nicha uit. 'Als je langere tijd laag scoort op een thema, kun je je afvragen: moet ik hier iets mee?' Om bij jezelf zo'n patroon te zien, is het belangrijk om de vitaliteitsbooster regelmatig in te vullen. Want door te meten en te reflecteren, kun je tijdig bijsturen. Met een buddy de vitaliteitsbooster invullen helpt daarbij. Je kunt dan samen reflecteren op waarom je wel of niet hebt bijgestuurd.

De vitaliteitsbooster is natuurlijk geen garantie op werkgeluk. De booster zegt iets over je eigen energieniveau en je vitaliteit. Maar of je gelukkig bent in je baan, hangt bijvoorbeeld ook af van de inhoud van je werk, de arbeidsomstandigheden en je contact met collega's en leidinggevenden.

Door patronen te zien, kun je wel stappen zetten. 'We willen medewerkers een steuntje in de rug geven en zichzelf de vraag laten stellen: wat kan ik anders doen?', zegt Nicha. 'Sommige dingen kun je niet veranderen. Maar er zijn heel veel dingen waar je wel invloed op hebt.'

Hoe blijf jij vitaal aan het werk? Ik geef je 3 tips om met meer energie en vitaliteit in je werk te zitten.

Tip 1: zet jouw vitaliteit en energie in je agenda en vergelijk je antwoorden met wat je al eerder hebt ingevuld. Zo kun je een rode draad ontdekken in jouw vitaliteit en energie.

Tip 2: betrek je omgeving en zoek een maatje. Vul samen de vitaliteitsbooster in. En dat maatje kan een collega zijn, je partner, een vriend, dat maakt eigenlijk niet uit. Het gaat erom dat je iemand hebt zodat je elkaar kunt stimuleren en dat je kunt sparren.

Tip 3: onderneem actie, hoe klein ook. Loop je in je werk ergens tegenaan, waardoor je vitaliteit vermindert? Kijk welke eerste kleine stap je kunt zetten.

Dit waren onze tips. Probeer ze vooral uit en check ook voor meer inspiratie het Platform Vitaal Rijk!

3 tips voor werkgeluk

  1. Zet vitaliteit in je agenda. Plan elk kwartaal - of vaker - een afspraak met jezelf om de vitaliteitsbooster in te vullen. En vergelijk die met je eerdere antwoorden.
  2. Betrek je omgeving. Spreek met iemand af om samen de vitaliteitsbooster in te vullen. Dat kan een collega zijn, maar ook een partner of vriend. Zo kun je met iemand sparren.
  3. Onderneem actie. Loop je op je werk tegen dingen aan die je werkgeluk in de weg zitten? Bepaal welke eerste stap je kunt zetten. Dat mag ook een heel kleine stap zijn.