Hoe een inclusieve werkcultuur jouw werkgeluk vergroot
Hoe blijf jij met plezier aan het werk? Tijdens de Week van het Werkgeluk geven experts binnen O&P Rijk tips om op jouw eigen manier werkgeluk te vinden. Anoeshka Ishwardat, senior adviseur Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie (DGI), adviseert en begeleidt teams en collega’s. Hoe draagt een diverse en inclusieve organisatiecultuur, waarin gelijkwaardigheid voorop staat, bij aan werkgeluk?
Geluk is volgens Anoeshka in verbinding zijn, zowel met jezelf als met de omgeving. ‘Zoals Aristoteles eeuwen geleden zei: “Echt geluk, Het Goede Leven, betekent het erkennen van de waarde van gemeenschap, want menselijke verbinding is van essentieel belang in onze zoektocht naar geluk” (Aristoteles, 330 v Chr.). Deze quote komt uit een lezing van mijn collega Wendelijn van der Leest over vriendschap in leiderschap’, aldus Anoeshka.
In verbinding zijn is werkgeluk
‘Dit geluk wat Aristoteles benoemt, kun je ook koppelen naar de werkvloer: het werkgeluk. Want, iedereen wil zichzelf kunnen zijn op de werkvloer en de verbinding voelen met collega’s’, vervolgt Anoeshka. ‘Dit vraagt om een inclusieve organisatiecultuur, waarin jij als medewerker jezelf kunt zijn, je vrij voelt om je mening te geven, je gewaardeerd en gerespecteerd voelt en waar jij in een veilige werkomgeving op je talenten wordt ingezet.’
‘De Rijksoverheid wil een afspiegeling zijn van de maatschappij. Want, om goed te kunnen functioneren is de samenkomst van verschillende perspectieven, achtergronden, oriëntaties en kennis een belangrijke randvoorwaarde. Variatie in visies en oplossingen leidt namelijk tot meer creativiteit en innovatie, betere resultaten en beter gedragen beleid’, vertelt Anoeshka. ‘Die diversiteit op de werkvloer kan bepaalde spanningen oproepen, maar daar zit dus zeker een grote meerwaarde in.’
Dit is een video van Organisatie en Personeel Rijk, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Spreker: Anoeshka Ishwardat, senior adviseur Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie.
In deze video geven we je 3 tips voor werkgeluk in je baan.
Blijf in verbinding met elkaar. Wees open en nieuwsgierig. Leer de kracht van elkaars verschillen. Want in dat verschil, daar zit creativiteit en innovatie.
Onderzoek je eigen vooroordelen. Wees je bewust van je eigen stereotype gedachtes en accepteer ook dat je misschien de ander niet helemaal begrijpt. Zo kan je samen met je collega's uitsluiting, discriminatie, pesten en intimidatie voorkomen.
Vraag ons om een sessie 'inclusief samenwerken' te organiseren, waarin jij en je collega's samen leren om jullie werkgeluk te vergroten.
Dit waren onze tips. Probeer jij ze eens uit? En deel ze met elkaar.
Hoe blijf je in verbinding met jezelf én met de ander op de werkvloer, ondanks de verschillen? ‘Door je in te leven in het perspectief van een ander, ontstaat er empathie. Als een collega een andere mening of houding heeft dan jij, schiet dan niet meteen in de weerstand of aannames. Voer een open gesprek met elkaar, leer van elkaars ervaringen en inzichten. Zo kan je samen met collega’s uitsluiting, discriminatie, pesten en intimidatie voorkomen. Dit komt de inclusiviteit in zowel het samenwerken als in de werkcultuur ten goede.’
Een adviestraject met interventies afgestemd op jou en je team, vergroot het werkplezier volgens Anoeshka. ‘In zo’n traject komen onderwerpen als inclusief leiderschap en inclusief samenwerken aan bod. Ons team geeft handvatten om op je eigen gedrag en communicatie te reflecteren en dit aan te passen zowel op individueel als op groepsniveau. Een omgeving waarin jij je veilig, gewaardeerd en gerespecteerd voelt, zorgt tenslotte voor een hoger werkgeluk.’
DGI in het DNA van het Rijk
Als expert op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DGI) zet Anoeshka zich met haar collega’s in om DGI in het DNA van het Rijk te krijgen. Met adviestrajecten, bemiddelingen van kandidaten voor de Banenafspraak, trainingen en interventies op maat begeleiden en activeren zij het Rijk naar een diverse en inclusieve organisatie, waarin gelijkwaardigheid voorop staat. Zodat het thema DGI vanzelfsprekend wordt en dat alle ambtenaren, waaronder jij en ik, zich elke dag met plezier blijven inzetten voor een beter Nederland.
3 tips voor het vergroten van jouw werkgeluk
- Wees open en nieuwsgiering naar je collega’s. Maak ruimte om te luisteren en te leren van elkaars ervaringen, stel vragen en accepteer dat je de ander misschien niet helemaal begrijpt.
- Wees je bewust van machtsdynamieken en privileges. Onderzoek je eigen impliciete vooroordelen en stereotypen. Durf ook het ongemak aan te gaan.
- Wees een bondgenoot en spreek je actief uit over discriminatie en uitsluiting. Als je stil blijft, wegkijkt of weglacht, draag je bij aan het in stand houden van onrechtvaardigheid en een onveilige werkomgeving.