Hoe vind je jouw werkgeluk? 3 experts van O&P Rijk geven handige tips

Hoe blijf jij met plezier aan het werk? Tijdens de Week van het Werkgeluk, van 23 tot en met 27 september, geven experts binnen O&P Rijk tips om op jouw eigen manier werkgeluk te vinden.

Zet vitaliteit op je agenda

Hoe energiek voel jij je? En ben je blij met wat je doet? Jouw antwoorden op zulke vragen zeggen iets over je energieniveau, motivatie en veerkracht. En hoe goed je met tegenslag en uitdagingen omgaat. Dat is wat de Rijksoverheid bestempelt als vitaliteit.

Platform Vitaal Rijk biedt een hoop hulpmiddelen voor medewerkers, leidinggevenden en teams. De vitaliteitsbooster is het nieuwste gereedschap voor de individuele medewerker. In essentie vul je de vitaliteitsbooster in voor een reflectiemomentje. 'We hopen dat collega's stilstaan bij de vraag: hoe gaat het eigenlijk met me?', aldus Nicha Sukhraj, senior adviseur en projectleider vitaliteit & inzetbaarheid.

Plan elk kwartaal een afspraak in met jezelf én iemand anders om samen de vitaliteitsbooster in te vullen. En vergelijk die met je eerdere antwoorden. Die ander kan een collega zijn, maar ook een partner of vriend. Zo kun je met iemand sparren.

Lees hoe je vitaal aan het werk blijft.

Hoe blijf jij gelukkig op je werk? In deze video geven we 3 tips over werkgeluk.

Betrek je omgeving en zoek een maatje. Vul samen de vitaliteitsbooster in. En dat maatje kan een collega zijn, je partner, een vriend, dat maakt eigenlijk niet uit. Het gaat erom dat je iemand hebt zodat je elkaar kunt stimuleren en dat je kunt sparren.

Onderzoek je eigen vooroordelen. Wees je bewust van je eigen stereotype gedachtes en accepteer ook dat je misschien de ander niet helemaal begrijpt. Zo kan je samen met je collega's uitsluiting, discriminatie, pesten en intimidatie voorkomen.

Ontdek jouw talent, zo doe je waar je met veel plezier en passie goed in bent. Wil je weten hoe? Plan dan een afspraak in met een loopbaanadviseur.

Dit waren onze tips. Probeer jij ze eens uit? En deel ze met elkaar.

Onderzoek je eigen vooroordelen

Hoe blijf je in verbinding met jezelf én met de ander op de werkvloer, ondanks de verschillen? ‘Door je in te leven in het perspectief van een ander, ontstaat er empathie', zegt Anoeshka Ishwardat, senior adviseur Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie. 'Als een collega een andere mening of houding heeft dan jij, schiet dan niet meteen in de weerstand of aannames. Voer een open gesprek met elkaar, leer van elkaars ervaringen en inzichten.’

Een adviestraject met interventies afgestemd op jou en je team, vergroot het werkplezier volgens Anoeshka. ‘In zo’n traject komen onderwerpen als inclusief leiderschap en inclusief samenwerken aan bod. Ons team geeft handvatten om op je eigen gedrag en communicatie te reflecteren en dit aan te passen zowel op individueel als op groepsniveau. Een omgeving waarin jij je veilig, gewaardeerd en gerespecteerd voelt, zorgt tenslotte voor een hoger werkgeluk.’

Lees hoe je in verbinding blijft met je collega's.

Ontdek jouw talent

'Werken vanuit je talent betekent werken op de manier die het beste bij je past', zegt Fredeleen Galjart, coördinator Loopbaan- en Talentontwikkeling. Loopbaanbegeleiding helpt je sneller je doelen te bereiken, omdat een loopbaanadviseur je talenten en werkgeluk inzichtelijk maakt. ‘Een loopbaanadviseur kijkt met je mee naar wat je met je talenten kunt doen, biedt steun en houdt je een spiegel voor. Soms is dat confronterend. Dat helpt je juist om niet alleen plannen te maken, maar die ook echt uit te voeren.’

Brenda Akoma, ook coördinator Loopbaan- en Talentontwikkeling: 'Tijdens loopbaangesprekken bij O&P Rijk zijn we benieuwd wat jouw innerlijke vuur aanwakkert en waar je ogen van gaan sprankelen.' Dus word je ergens enthousiast van? Ga ervoor! Als je op zoek bent naar een nieuw loopbaanperspectief, neem dan contact op met mensen van wie jij denkt dat ze een leuke baan hebben. Praat met hen en loop een dagje mee.

Lees hoe je je talenten ontdekt en je doelen bereikt.