‘Een diverse en inclusieve werkvloer begint met bewustwording’ Mandana in gesprek met Dirk

Als manager van O&P Rijk | Diversiteit, Gelijkwaardigheid & Inclusie (DGI) spreekt Mandana Mirjavanmard regelmatig inspirerende collega’s binnen het Rijk. In de rubriek ‘Mandana in gesprek met …’ stelt zij drie vragen om het DGI-gedachtegoed van deze personen te ontrafelen. Dit keer gaat ze in gesprek met Dirk Wallet, sinds 1 juli jl. directeur Bedrijfsvoering bij O&P Rijk.

Mandana Mirjavanmard

Wat heb jij persoonlijk met het onderwerp Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie?

Dirk: “Voor mij is het belangrijk dat onze organisatie een goede afspiegeling is van de maatschappij. De samenleving is nu eenmaal heel divers, en dat moet terug te zien zijn in ons werk. Als we het over inclusie hebben, denk ik niet alleen aan de LHBTI-gemeenschap, maar ook aan mensen met verschillende culturele achtergronden en perspectieven. Het belangrijkste is dat we als mensen goed met elkaar kunnen samenleven en samenwerken. Dat geldt ook binnen onze organisatie. We vertegenwoordigen verschillende groepen uit de samenleving, dus is het belangrijk om rekening te houden met wat er speelt. En dat begint bij een diverse en inclusieve werkvloer.”

Dirk Wallet

Hoe implementeer je dit thema binnen jouw business unit?

Dirk: “Ik heb onlangs een aantal nieuwe medewerkers geworven. Mijn eerste focus ligt altijd op competentie: kan iemand de taak uitvoeren waarvoor we hen nodig hebben? Zodra er geschikte kandidaten zijn, probeer ik diversiteit in het achterhoofd te houden. Zo heb ik bijvoorbeeld iemand aangenomen zonder veel werkervaring, omdat ik denk dat jongeren een frisse blik kunnen brengen. Jongeren hebben vaak andere ideeën en inzichten die ons, de meer ervaren medewerkers, soms ontgaan. Dit soort diversiteit in een team leidt tot nieuwe manieren van werken en denken. En ik vind het mooi dat diversiteit in een team ervoor zorgt dat je gezamenlijk een completer beeld hebt van hoe je bepaalde dingen kunt aanvliegen.”

“Ik heb ook bewust gekeken naar culturele achtergronden binnen mijn team. Zo heb ik bij het aannemen van business controllers bijvoorbeeld een mix aangenomen van mensen met verschillende achtergronden en gekeken naar de verdeling tussen mannen en vrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan een breder perspectief en een betere samenwerking. Zo creëer je een team dat niet alleen beter functioneert, maar ook echt een afspiegeling is van de maatschappij. Wij ondersteunen immers diezelfde maatschappij, dus dat moet ook zichtbaar zijn in hoe we zelf werken.”

Heb je nog een tip voor de lezers van deze nieuwsbrief?

Dirk: “Mijn belangrijkste tip is: wees je bewust van het belang van diversiteit en inclusie. Het is heel gemakkelijk om mensen aan te nemen die op jou lijken, die binnen jouw kaders passen. Maar probeer dat los te laten en kijk eens naar wat diversiteit je kan brengen. Hoe meer verschillende mensen je aanneemt, hoe rijker het team wordt qua inzichten en ideeën.”

“Dit is ook zo bij mij gegaan. Het begint met bewustwording. Eerst moet je je realiseren dat je misschien onbewust vasthoudt aan mensen die in jouw straatje passen. Zodra je dat doorhebt, kun je actief kiezen om anders te gaan denken. Ik zie het als een experiment. Als manager is het ook belangrijk om te experimenteren en dit is er een mooi voorbeeld van. Ik heb geprobeerd om open te staan voor diversiteit, en ik ben er positief door verrast. Door kwetsbaar te zijn, leer je nieuwe dingen en stel je jezelf open voor groei. Het is fijn om te merken dat onze organisatie diversiteit en inclusie hoog in het vaandel heeft staan. Het is een onderwerp waar we bewust mee bezig moeten zijn, en dit gesprek draagt bij aan die bewustwording.”