Internationale dag tegen racisme en discriminatie
Vandaag, 21 maart, is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Deze dag herinnert ons aan het bloedbad in Sharpeville (1960), waar vreedzame demonstranten tegen apartheid werden neergeschoten. Iedereen heeft recht op gelijke behandeling, ongeacht (politieke) opvattingen, afkomst, leeftijd of andere kenmerken. Toch komt racisme en discriminatie nog steeds voor, ook op de werkvloer. Wat kun jij doen om het tegen te gaan binnen jouw organisatie? O&P Rijk biedt verschillende trajecten en trainingen die rijkscollega’s verder kunnen helpen.

Training inclusief leiderschap
Leidinggevenden hebben een voorbeeldfunctie. Zij kunnen een inclusieve werkomgeving creëren en onderhouden. Hoe doe je dat? De training ‘Inclusief leiderschap’ is ontworpen om leidinggevenden te voorzien van de kennis en vaardigheden die hiervoor nodig zijn. Het doel is om leiders te helpen diversiteit in mensen en perspectieven te omarmen en inclusie te bevorderen binnen hun teams en de bredere organisatie. Wat komt er kijken bij inclusief leiderschap, hoe bouw je een divers en inclusief team en hoe neem je moeilijkheden weg? Deze training richt zich op huidige en toekomstige leidinggevenden binnen de Rijksoverheid, waaronder managers, teamleiders en HR-professionals.
Begeleidingstraject De Inclusieve Personeelsschouw
Binnen de Rijksoverheid wordt veel geïnvesteerd in het bevorderen van diversiteit bij de instroom van nieuwe medewerkers. Maar als de doorstroomkansen vervolgens beperkt blijven, zullen medewerkers uit minderheidsgroepen de organisatie sneller verlaten voor werkgevers die meer gelijke kansen bieden. De meest voor de hand liggende plek om het tij te keren is de personeelsschouw; bij de meeste Rijksonderdelen het instrument voor het gesprek over talentherkenning en mogelijke promotie. Krijgt elke medewerker in dit proces een gelijke kans? Welke bewuste of onbewuste (voor)oordelen of (uitsluitings)mechanismen spelen hierbij mogelijk een rol? Is “zichtbaarheid” altijd het beste criterium voor doorstroom en tot welke doorstroom heeft dit tot nu toe geleid? Met het begeleidingstraject ‘De Inclusieve Personeelsschouw’ van O&P Rijk kan dit instrument beter worden benut voor de doorstroom van minderheidsgroepen.
Professionele groei met crossmentoring
Crossmentoring Rijk is een mentorprogramma voor zowel medewerkers als managers met diverse achtergronden. In duo’s leren deelnemers van elkaars achtergrond en werkervaring – of het nu gaat om neurodiversiteit, gender, culturele achtergrond of andere vormen van diversiteit. Medewerkers breiden hun netwerk uit en managers krijgen tools voor inclusiever leiderschap. Door samen te werken, ontdekken deelnemers nieuwe perspectieven, doorbreken zij vaste patronen en bieden ze elkaar steun bij professionele uitdagingen. Dit zorgt voor zowel professionele als persoonlijke groei en draagt bij aan een inclusieve werkomgeving. Lees meer over Crossmentoring Rijk.
Advies of training op maat
Ben je benieuwd naar andere mogelijkheden om een inclusieve werkomgeving te creëren? Neem een kijkje op de website van O&P Rijk en ontdek wat team Diversiteit, Gelijkwaardigheid & Inclusie nog meer te bieden heeft. Bij vragen kun je ook een mail sturen naar D&I@rijksoverheid.nl.
Leestips
- Lees meer over de Aanpak discriminatie en racisme bij het Rijk (let op: dit artikel is alleen toegankelijk voor Rijksmedewerkers).
- De termen racisme en discriminatie worden nog vaak verward. In dit artikel van Movisie lees je wat racisme precies is en wat het verschil is met discriminatie.
- Lees over de internationale dag tegen racisme en discriminatie.