Uitspraak van de Hoge Raad: slapende dienstverbanden zijn ongewenst!

Weblogs

Recent heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over ‘slapende dienstverbanden’. Willem van Eck, arbeidsjurist bij het Kennispunt Nieuwe Rechtspositie Rijksambtenaren geeft in dit blog een toelichting op deze uitspraak.

Een langdurig zieke werknemer krijgt na 104 weken zijn loon niet meer doorbetaald. Als er geen re-integratie mogelijk is in passende arbeid dan is sprake van een lege arbeidsovereenkomst waarin geen arbeid wordt verricht en geen loon wordt betaald. De werkgever neemt dan vaak geen initiatief voor het beëindigen van het dienstverband i.v.m. de kosten van een transitievergoeding. Zo ontstaan slapende dienstverbanden.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt in een zeer recente uitspraak dat sinds er een wet is waarin is geregeld dat werkgevers door het UWV worden gecompenseerd voor betaling van de transitievergoeding aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer, het argument dat een werkgever op hoge kosten wordt gejaagd, niet meer opgaat. Bovendien is duidelijk dat de wetgever af wil van de ‘slapende dienstverbanden’. Op grond daarvan brengt de eis van ‘goed werkgeverschap’ mee dat een werkgever een werknemer niet in een ‘slapend dienstverband’ mag houden, om de betaling van de transitievergoeding te ontlopen. Op de werkgever rust dus de verplichting om, op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer, het ‘slapende dienstverband’ te beëindigen, met betaling van een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Dit kan anders zijn als de werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer toch in dienst te houden, bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op re-integratie.

Wat moet P&O doen op basis van deze uitspraak?

Als sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid zal na 104 weken in het kader van “goed werkgeverschap” vanuit P&O initiatief moeten worden genomen om bij het UWV toestemming te vragen om te mogen opzeggen waarbij de verschuldigde transitievergoeding wordt aangeboden.

Kennispunt Nieuwe Rechtspositie Rijksambtenaren

Het Kennispunt Nieuwe Rechtspositie Rijksambtenaren – onderdeel van Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht van UBR – is een vraagbaak voor HRM’ers, professionals in het P&O vakgebied en leidinggevenden binnen de Rijksoverheid.

Je kunt bij het Kennispunt terecht met al je vragen met betrekking tot de implementatie van de Wnra. Het Kennispunt geeft maatwerk nascholing en houdt je via nieuwsbrieven op de hoogte van het laatste nieuws.

Het Kennispunt is bereikbaar via: 06 - 25 63 21 86 en kennispuntnieuwerechtspositie@rijksoverheid.nl.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.