De No-riskpolis
Weblogs
Je hebt een nieuwe medewerker aangenomen en die blijkt arbeidsongeschikt te zijn op het moment dat hij in dienst komt. Het kan bijvoorbeeld gaan om een medewerker die bij zijn vorige werkgever ziek is geworden en in de WIA zit. Het is goed om te weten wat er dan geregeld is.
Moet een medewerker zeggen dat hij arbeidsongeschikt is als hij in dienst komt?
De werkgever mag tijdens de sollicitatie niet vragen naar het ziekteverleden. De sollicitant heeft alleen een meldingsplicht ten aanzien van lichamelijke ongeschiktheid voor zover de ziekte of beperking hem ongeschikt maakt voor de functie én de sollicitant dit ook weet, althans dit had moeten begrijpen. Het feit dat iemand een ziekte of beperking heeft, maakt namelijk nog niet dat sprake is van ongeschiktheid voor de functie. Je kan de medewerker in dat geval niet ontslaan omdat hij dat niet aan jou heeft verteld tijdens de sollicitatie.
En als de medewerker weer opnieuw ziek wordt?
Als de arbeidsongeschikte medewerker weer uitvalt wegens ziekte, heeft hij op grond van de CAO Rijk recht op loondoorbetaling. Gelukkig is daar iets voor geregeld voor de werkgever: de no-riskpolis van de Ziektewet. Als een arbeidsongeschikte medewerker wordt aangenomen door een nieuwe werkgever en hij valt binnen 5 jaar na indiensttreding weer ziek uit, dan kan de werkgever een ziektewetuitkering aanvragen bij UWV.
De no-riskpolis stimuleert hiermee werkgevers om bepaalde groepen werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Een belangrijke groep zijn de werknemers die in de WIA zitten.
Een ziektewetuitkering bij een no-riskpolis
De ziektewetuitkering bij een no-riskpolis duurt maximaal 104 weken en bedraagt 100% van het dagloon in het eerste ziektejaar en in het tweede jaar 70%. De ziektewetuitkering wordt verrekend met het loon, zodat de werkgever goedkoper uit is en gecompenseerd wordt in de loonkosten.
Maar hoe weet je of een medewerker een no-riskpolis heeft?
Dat mag je wel vragen aan de medewerker, alleen pas na twee maanden na aanvang van het dienstverband. Dus nadat de maximale proeftijd is afgelopen. Op dat moment moet de medewerker zijn werkgever (desgevraagd!) informeren over het bestaan van de no-riskpolis. Aangeraden wordt om dat standaard aan iedere nieuwe medewerker te vragen.
Vragen over de No-riskpolis?
Heb je nog vragen over de No-riks polis of een casus die je wilt overleggen? Je huisjurist helpt je graag!
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.