Van telefoons tot laptops: hoe krijg je bedrijfseigendommen terug na einde dienstverband?
Weblogs
Voor het uitvoeren van de werkzaamheden geeft de werkgever vaak bedrijfseigendommen in bruikleen aan zijn werknemers. Denk aan een laptop, bedrijfskleding of een mobiele telefoon. Het verstrekken is één ding, maar hoe zorg je ervoor dat je deze spullen na afloop van het dienstverband weer terugkrijgt?
Meestal wordt in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat de werknemer deze zaken in goede staat moet inleveren zodra hij uit dienst treedt (het ‘teruggavebeding’).
In de meeste gevallen geeft de werknemer hier gehoor aan en worden de bedrijfseigendommen netjes geretourneerd. Maar wat als de werknemer deze spullen niet inlevert?
De werkgever kan dan bij de rechter teruggave eisen van de aan de werknemer verstrekte zaken. Het nadeel van deze route is dat een gerechtelijke procedure moet worden opgestart, die tijdrovend en kostbaar is.
Boetebeding
Een effectievere manier om te zorgen dat de werknemer zijn spullen tijdig inlevert, is het opnemen van een boetebeding in de arbeidsovereenkomst. In dit boetebeding staat dat de werknemer een boete moet betalen, als hij zich niet houdt aan verplichtingen van de arbeidsovereenkomst zoals teruggave van bedrijfseigendommen. De opgelegde boete mag de werkgever verrekenen met de eindafrekening.
Daarnaast wordt vaak opgenomen dat het boetebedrag wordt verhoogd, voor iedere dag dat de overtreding voortduurt. Blijft de werknemer teruggave weigeren, dan kost hem dat dus steeds meer geld.
Om te voorkomen dat een boete moet worden betaald, zullen de meeste werknemers de bedrijfseigendommen op tijd inleveren. Er gaat dus een preventieve werking vanuit.
Als de werknemer desondanks weigert de spullen te retourneren, kan de werkgever direct een boete opeisen. Het voordeel is dat de werkgever daarvoor dus niet naar de rechter hoeft. De opgelegde boete zal de nalatige werknemer in veel gevallen aansporen om de spullen alsnog in te leveren.
Vereisten boetebeding
Als de werkgever een boetebeding wil overeenkomen, moet dit beding voldoen aan een aantal vereisten. Zo moet:
- het boetebeding schriftelijk worden overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of in een cao;
- uit het beding blijken wanneer de boete is verschuldigd en wat het bedrag van de boete is;
- de boete zijn uitgedrukt in het geld waarin het loon in geld is vastgesteld;
- de bestemming van de boete zijn opgenomen (de boete mag niet tot persoonlijk voordeel van de werkgever strekken);
- er een maximering zijn aan de hoogte van de boete die binnen een week wordt opgelegd.
Van deze eisen kunnen partijen niet afwijken, tenzij een werknemer meer dan het geldende minimumloon verdient. In dat geval mag in de arbeidsovereenkomst van de hierboven onder de punten 3 tot en met 5 opgenomen voorwaarden worden afgeweken. Doet de werkgever dat, dan staat het de rechter vrij om een eventueel verschuldigde boete te matigen.
Tot slot
Er gaat nogal eens wat mis met de formulering van een boetebeding. In het ergste geval leidt dat ertoe dat het beding niet geldig is. Wil je een dergelijk beding opstellen, dan adviseren wij je om je huisjurist hierbij te betrekken. Hij of zij helpt je graag verder!
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.