Verworven rechten, hoe zit dat in de praktijk?
Weblogs
Verworven rechten zijn rechten die een werknemer heeft gekregen zonder dat ze contractueel of wettelijk zijn vastgelegd maar zijn ontstaan door regelmatige toekenning in de praktijk. Ze kunnen variëren van toeslagen en bonussen tot flexibele werktijden en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Het verkrijgen van deze rechten kan een werknemer afdwingen bij de rechter, omdat de werkgever verplicht is deze rechten te respecteren op basis van goed werkgeverschap. Toch blijft de vraag wanneer een recht daadwerkelijk als verworven kan worden beschouwd vaak een punt van discussie. De Hoge Raad heeft zes gezichtspunten gegeven om dit te beoordelen die we aan de hand van een fictieve casus bespreken.
De strijd om verworven rechten
Linda werkt al zes jaar als medewerker ICT bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Sinds haar derde jaar in dienst ontvangt ze jaarlijks een toeslag voor werk buiten haar takenpakket aan bekabeling en servers. Hoewel deze toeslag nooit schriftelijk is vastgelegd als onderdeel van haar arbeidsvoorwaarden, heeft Linda deze toeslag regelmatig ontvangen. Na een reorganisatie binnen het ministerie kondigt het management aan dat er bezuinigd moet worden en dat de toeslag voor de werkzaamheden zal worden stopgezet. Linda voelt zich hierdoor benadeeld omdat zij erop rekende dat zij deze toeslag zou blijven ontvangen. Ze vraagt zich af of zij dit recht kan afdwingen als een verworven recht.
Het verkrijgen van deze rechten kan een werknemer afdwingen bij de rechter, omdat de werkgever verplicht is deze rechten te respecteren op basis van goed werkgeverschap. Maar het is niet altijd duidelijk wanneer een recht daadwerkelijk is verworven. De Hoge Raad heeft zes gezichtspunten gegeven om dit te beoordelen.
- De inhoud van de gedragslijn gaat over of iets regelmatig gebeurt op vaste momenten. Als dit zo is, is de kans groter dat het als een verworven recht wordt beschouwd.
- De aard van de arbeidsovereenkomst en de positie die de werkgever en de werknemer hebben, zijn ook belangrijk. Hierbij kijkt de Hoge Raad vooral naar de functie van de werknemer. Een gedragslijn kan bijvoorbeeld sneller als een verworven recht worden gezien voor een productiemedewerker dan voor een manager met een hoog salaris.
- Ook kijkt de Hoge Raad naar hoe lang de werkgever de gedragslijn heeft gevolgd. Hoe langer bijvoorbeeld bonussen worden uitgekeerd, hoe groter de kans dat dit wordt gezien als een verworven recht.
- Verklaringen over en weer over de gedragslijn zijn ook van belang. Als de werkgever bijvoorbeeld steeds zegt dat er geen rechten aan een bonus kunnen worden ontleend in de toekomst, dan wordt het minder snel gezien als een verworven recht.
- Daarnaast wordt gekeken naar de voordelen en nadelen voor zowel de werkgever als de werknemer van de gedragslijn. Een kerstpakket, dat meer als een geschenk wordt gezien, kan minder snel worden beschouwd als een verworven recht dan bijvoorbeeld een 13e maand of een bonus.
- Tot slot wordt gelet op de aard en omvang van de groep werknemers die de gedragslijn volgt. Bijvoorbeeld, een groep werknemers die extra toeslagen krijgt voor werken in ploegendiensten, zal sneller aannemen dat dit een verworven recht is vanwege de aard van hun werk.
In het geval van Linda bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan het ministerie mogelijk een schriftelijk voorbehoud maken om te voorkomen dat de toeslag wordt beschouwd als een verworven recht. Als Linda haar verworven recht voor de rechter wil afdwingen, beoordeelt de rechter onder andere de regelmatige verstrekking en de duur van de toeslag, het vertrouwen van Linda hierin, evenals de belangenafweging tussen Linda en het ministerie. Kortom, het voorkomen van ongewenste verplichtingen en het vaststellen van verworven rechten vereist maatwerk en is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van elke situatie.
Twijfel je of medewerkers uit jouw team een beroep kunnen doen op 'verworven rechten'? Je huisjurist geeft je graag advier hierover!
Klik op onderstaande links voor de andere weblogs uit de AAA nieuwsbrief! |
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.