Actualisering Competentietaal Rijk

Weblogs

Competenties maken duidelijk wat er nodig is om doelen en resultaten te halen. De ontwikkeling van een organisatie wordt daarmee verbonden aan teams en medewerkers.
Binnen het Rijk werken we met één competentietaal: de Competentietaal Rijk (CTR). Deze is vastgelegd in de competentiegids Rijk. De competentiegids bevat de competenties die van belang zijn om de taken van de Rijksoverheid te kunnen uitvoeren. Omdat competenties belangrijk zijn is het nodig dat iedereen dezelfde ‘taal’ spreekt. 

De competentiegids helpt bij het beschrijven van zichtbaar gedrag van medewerkers bij de uitoefening van hun werkzaamheden. De competentiegids kan behulpzaam zijn bij de vraag: “Wat gaat er al goed, en waarin kan een medewerker zich verder ontwikkelen?” De competentiegids wijst de weg bij die verdere ontwikkeling. Ook kunnen de competenties worden gebruikt om met elkaar het gesprek te voeren over de eigenschappen van jouw organisatie. Waar wil de organisatie goed in zijn? Denk bijvoorbeeld aan Klantgerichtheid, of aan Flexibiliteit. De competentiegids geeft eenduidige definities en gedragsvoorbeelden daarvan.

Het ministerie van BZK is verantwoordelijk voor het onderhoud en de actualisering van deze gids. In 2020 heeft de directie Ambtenaar en Organisatie van het ministerie van BZK opdracht gegeven aan UBR | Organisatie-inrichting (UBR|OI) om de inhoud ervan te actualiseren. De wereld staat immers niet stil, en de inhoud van de competentiegids wordt regelmatig aangepast aan de hand van de ontwikkelingen. Centrale vragen daarbij: zijn de competenties nog herkenbaar, zijn ze duidelijk genoeg om te kunnen beoordelen en zijn ze relevant bij ontwikkelingen in de praktijk van het werk?

Aanpak van de actualisering

Eerst is gekeken naar de recente ontwikkelingen die zich voordoen in het werk, en die van belang zijn voor de actualisering van de CTR. Deze ontwikkelingen zijn heel herkenbaar: het gaat bijvoorbeeld om hybride werken, diversiteit en inclusie, opgavegericht werken en informatisering. Welke invloed hebben deze ontwikkelingen op de CTR? Kloppen de definitie en de gedragskenmerken van de competentie nog? Zijn er nieuwe competenties nodig? Vervolgens is er voor elke ontwikkeling een klankbordgroep georganiseerd. Daarvoor zijn mensen uitgenodigd die in hun werk te maken hebben met de specifieke ontwikkeling. In elke klankbordgroep is gekeken op welke wijze de ontwikkeling kan worden vertaald naar de CTR. 

Invoering geactualiseerde CTR

De meeste voorgestelde wijzigingen in de gids vallen in de categorie ‘kleine, maar belangrijke wijziging’, bijvoorbeeld een zinsaanpassing in de inleiding of het toevoegen van een extra gedragsindicator bij een competentie. Er is één competentie geschrapt, namelijk ‘Energie’. Deze competentie werd niet gebruikt. En er is een nieuwe competentie toegevoegd: ‘Eigenaarschap’. Deze competentie werd in de praktijk al gebezigd door een aantal organisaties bij het Rijk.
De tekstvoorstellen zijn in februari 2022 vastgesteld door de Interdepartementale Commissie Organisatie- en Personeelsbeleid (ICOP). Ook heeft de ICOP een aantal adviezen overgenomen die de gebruiksvriendelijkheid van de competentiegids en de CTR vergroten. En de aanbeveling dat alle medewerkers bij het Rijk beschikken over twee competenties: Integriteit en Zelfontwikkeling.

Gebruik van de geactualiseerde competentiegids

De gids wordt niet alleen gebruikt in de functieprofielen van het FGR. De competentietaal wordt ook gebruikt bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers, en voor loopbaan- en talentontwikkeling. 
De geactualiseerde competentiegids wordt binnenkort gepubliceerd. Heb je nog vragen en opmerkingen mail dan met PostbusFGR-site@rijksoverheid.nl.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.