FUWA-RIJK, een gemoderniseerde, verbeterde en nieuwe versie van FUWASYS

Weblogs

FUWASYS, wie kent het niet? Het functiewaarderingssysteem van en voor de Rijksoverheid. Ruim 25 jaar geleden (1997) is het ontwikkeld in de huidige vorm en opbouw. Ongeveer 10 jaar geleden is daar als het ware een ‘schil’ omheen gebouwd met Functiegebouw Rijk (FGR), waarmee werkzaamheden binnen het Rijk worden ingedeeld.

FUWASYS is daarmee misschien wel minder zichtbaar, maar nog steeds het fundament voor het schaalniveau van werkzaamheden die met behulp van het FGR worden ingedeeld. Het fundament moet daarom goed zijn en blijven, moet kunnen omgaan met belangrijke interne en externe ontwikkelingen en veranderingen, moet meegroeien met vakmatige en professionele ontwikkelingen op het gebied van functiewaardering én moet de huidige maatschappelijk erkende en gevoelde verhoudingen ten aanzien van functiezwaarte reflecteren.

In de afgelopen 25 jaar heeft FUWASYS twee keer een marginale actualisatie ondergaan. In de tussentijd zijn er meerdere brede en specifieke onderzoeken gedaan naar de beloningsgrondslagen en verhoudingen in functiezwaarte tussen belangrijke disciplines binnen het Rijk (in het bijzonder tussen beleid en uitvoering). FUWASYS beantwoordt in de huidige vorm en opbouw onvoldoende aan alle ontwikkelingen, veranderingen en benodigde vereisten voor een toekomstbestendig fundament.

FUWA-RIJK

In het Onderhandelingsresultaat voor CAO Rijk 2022-2024 staat dat sociale partners het van belang vinden dat FUWASYS en FGR blijven bijdragen aan een flexibele overheid met een modern organisatie- en personeelsbeleid bij het Rijk. In de afgelopen jaren is het FGR op onderdelen geactualiseerd. FUWASYS daarentegen is vele decennia onveranderd gebleven. De sociale partners zijn overeengekomen om gezamenlijk te werken aan de realisatie van een verbeterd en geactualiseerd functiewaarderingssysteem waarin ook meer recht wordt gedaan aan de intensiteit en complexiteit van de functies in de uitvoering.  

In aansluiting op het onderhandelingsresultaat heeft de directie Ambtenaar & Organisatie van het ministerie van BZK opdracht gegeven aan UBR|Organisatie-inrichting (UBR|OI) om een voorstel te ontwikkelen om FUWASYS te moderniseren, te verbeteren en te vernieuwen. Daardoor ligt er voor de toekomst opnieuw een stevig fundament voor het bepalen van functiezwaarte binnen het FGR. De werktitel hiervan is: FUWA-RIJK.

Aanpak / Stand van zaken

De ontwikkeling van een nieuwe systematiek voor waardering als basis voor het FGR is belangrijk maar ook complex, en moet goed worden doordacht. Het is daarom niet een project dat vanachter het bureau in korte tijd kan worden gerealiseerd. Een ontwikkeltraject vraagt om een gedegen inhoudelijke en procesmatige aanpak, waarbij belangrijke stakeholders tijdens het ontwikkeltraject moeten worden betrokken.

UBR|OI is op dit moment druk aan de slag om deze aanpak verder vorm te geven. Zo wordt zorgvuldig bepaald wat de opdracht is, welke eindproducten / -resultaten moeten worden opgeleverd, wat wel en niet in scope is van het project, welke fasen en stappen moeten worden doorlopen, hoe de projectorganisatie er uit ziet, welke stakeholders moeten worden betrokken, wat de kosten en doorlooptijd zijn etc.

Bovenstaande zal na de zomer worden voorgelegd aan de ICOP (Interdepartementale Commissie Organisatie- en Personeelsbeleid). Na goedkeuring is er ‘groen licht’ om met de ontwikkeling van FUWA-RIJK aan de slag te gaan. Intussen wordt wel al gewerkt aan de voorbereidingen zodat een snelle start kan worden gemaakt.

Nieuws en contact

Nieuws over de vorderingen ten aanzien van FUWA-RIJK zullen worden gepubliceerd op de website van het Functiegebouw Rijk. Heb je nog vragen of opmerkingen, stel deze dan via PostbusFGR-site@rijksoverheid.nl.
In volgende edities van de Nieuwsbrief FGR zullen alle belangrijke mijlpalen worden gemeld.

Bas van der Linden, als adviseur verbonden aan UBR|Organisatie-inrichting is projectleider voor FUWA-RIJK.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.