FUWA-Rijk
Weblogs
In december 2024 is het nieuwe functiewaarderingssysteem van de sector Rijk met alle bijbehorende deelproducten door O&P Rijk | Organisatieadvies opgeleverd aan de opdrachtgever, BZK DGDOO/ A&O. FUWA-Rijk bestaat uit een meetsysteem, puntenmethode, conversietabel en referentieprofielen. Ook is er een impactanalyse op hoofdlijnen uitgevoerd en is een globale aanpak van de implementatie geschreven.

Besluitvormingsproces
Vanaf februari 2025 wordt FUWA-Rijk aangeboden aan de Interdepartementale Commissie Organisatie en personeel (ICOP), de Interdepartementale Commissie Bedrijfsvoering Rijk (ICBR) en ten slotte het Sectoroverleg Rijk (SOR).
Functiewaardering, zeker de puntenmethode, is best een technisch onderwerp. Om de ICOP-leden goed voor te bereiden op de besluitvorming is in januari 2025 een ronde langs de ICOP-leden georganiseerd. Alle ICOP-leden en een kleine kring van genodigden zijn in sessies van twee uur voorgelicht over het systeem FUWA-Rijk, de uitkomsten, de impact en de implementatie. In februari 2025 heeft de ICOP positief geadviseerd over het systeem! Wel zijn er extra vragen gesteld over de implementatie. Er is vooral behoefte aan een ‘spoorboekje’, ofwel een tijdlijn. Op verzoek van de ICOP is een eerste spoorboekje op hoofdlijnen opgesteld, zodat de planning van de implementatie duidelijk wordt voor betrokken onderdelen van de Rijksdienst.
Het spoorboekje met grove tijdlijn, dat op verzoek van de ICOP gemaakt is, wordt verder besproken en uitgewerkt in de Rijksbrede Implementatiegroep. De implementatiegroep is in 2024 van start gegaan met 2 bijeenkomsten in oktober en november 2024 en heeft belangrijke input geleverd voor het opstellen van de implementatieaanpak, één van de deelproducten bij FUWA-Rijk. Hierin worden de kaders, uitgangspunten en procesvoorwaarden beschreven om FUWA-Rijk te implementeren via toepassing van een aangepast Functiegebouw Rijk.
Vanzelfsprekend moet het verdere besluitvormingsproces over FUWA-Rijk nog worden doorlopen! Wel worden nu al een aantal stappen gezet die na de besluitvorming kunnen zorgen voor een goed verloop van de implementatie.
FUWA-Rijk wordt in maart aangeboden aan de ICBR. Ondertussen verzorgt Organisatieadvies voorlichtingssessies om betrokkenen goed voor te bereiden op de besluitvorming over FUWA-Rijk en de (on)mogelijkheden voor implementatie.
Voorbereiding op de implementatie
In 2025 gaat de implementatiegroep, onder leiding van Organisatieadvies, verder met het uitwerken van de voorbereiding van de invoering en de benodigde communicatie over FUWA-Rijk.
Om deze onderwerpen nader te kunnen uitwerken, worden dit jaar drie bijeenkomsten van de Rijksbrede implementatiegroep gepland. Met de input van de implementatiegroep zorgt Organisatieadvies steeds voor notities richting stuurgroep, DGDOO, ICOP of andere besluitvormende organen waar nodig.
FUWA-Rijk wordt de nieuwe onderlegger onder het Functiegebouw Rijk (FGR). Het FGR dient dus eerst te worden aangepast voordat de gewijzigde functiewaarderingsverhoudingen, die volgen uit FUWA-Rijk, kunnen worden geïmplementeerd. Het FGR zal worden aangepast aan de kenmerken van FUWA-Rijk. Daardoor doet het FGR weer recht aan de moderne waarderingsverhoudingen. De aanpassing van het FGR wordt binnenkort opgestart.
Zo worden stap voor stap alle uitgangspunten, voorwaarden en benodigde mensen en middelen klaargezet voor de implementatie. 2025 en 2026 zijn voorbereidende jaren, die Rijksorganisaties goed kunnen gebruiken om formatie en bezetting op orde te krijgen. Ook wordt extra aandacht besteed aan organisaties die nog (gedeeltelijk) over moeten gaan op het FGR.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.