Studiekostenovereenkomst

Sinds 1 juli 2024 hebben we in onze CAO een model studiekostenovereenkomst.

De oude bepaling in de CAO Rijk was niet voldoende om een terugbetalingsverplichting te creëren, waardoor er een beding of studiekostenovereenkomst overeengekomen moest worden. In augustus 2022 werden terugbetalingsverplichtingen van studiekostenovereenkomsten vanwege de inwerkingtreding van de Richtlijn Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden al flink aan banden gelegd. Daarover schreven we in Veranderingen in het Arbeidsrecht ingegaan op 1 augustus 2022.

Niets nieuws dus (zou je kunnen concluderen). Wij vinden het wel fijn en duidelijk dat nu is vastgelegd in onze cao dat niet voor elke opleiding een terugbetalingsverplichting overeengekomen mag worden én er een Rijksbreed model beschikbaar is.

Kort en puntsgewijs nog even hoe het nu werkt met de terugbetalingsverplichting:

  • Op grond van de wet moet de werkgever scholing betalen die voor de werknemer noodzakelijk is om zijn beroep uit te oefenen – dat is het geval als een opleiding op grond van de wet of cao verplicht is -. Dan mag er géén studiekostenovereenkomst worden gesloten en moet werkgever de opleiding betalen én onder werktijd aanbieden;
  • Ook als scholing nodig is voor de voortzetting van de arbeidsovereenkomst in het geval de functie vervalt of sprake is van een verbetertraject, moet deze kosteloos door de werkgever worden aangeboden;
  • In de cao is bepaald dat een werknemer recht heeft op studiefaciliteiten als er een opleiding wordt gevolgd op verzoek van de leidinggevende of als sprake is van loopbaanafspraken. In dat geval heeft de werkgever op grond van de cao recht op 100% vergoeding van studiekosten en sluit je geen studiekostenbeding;
  • Bij een opleiding die gevolgd wordt om een andere reden kan wel een studiekostenovereenkomst worden afgesloten, denk bijvoorbeeld aan een opleiding die wordt gevolgd vanwege een ontwikkelwens van de werknemer. Gebruik in dat geval het model uit bijlage 12 van de CAO Rijk.
Veranderingen in de CAO Rijk
CAO Rijk 2022-2024 CAO Rijk 2024-2025

In sommige gevallen kan uw werkgever u verplichten de studiekostenvergoeding geheel of gedeeltelijk terug te betalen. Dit is het geval als u:

  • door eigen schuld onvoldoende resultaat behaalt
  • door eigen schuld de studie of opleiding tussentijds afbreekt
  • tijdens het volgen van de studie of opleiding uw dienstverband beëindigt en in bijzondere gevallen ook als u uw dienstverband binnen drie jaar na afronding van de studie of opleiding beëindigt. In dat geval is de terugbetaling maximaal naar rato van de verstreken tijd sinds u uw studie of opleiding heeft afgerond.


(Geen) terugbetalingsverplichting

In de meeste situaties mag uw werkgever u niet vragen om de studiekostenvergoeding van een studie of opleiding geheel of gedeeltelijk terug te betalen of te verrekenen bij de eindafrekening na beëindiging van uw dienstverband omdat dit wettelijk verboden is of omdat de cao dat niet toestaat. In de situaties waarin dit wettelijk en in de cao niet is uitgesloten, kan uw werkgever dit alleen vragen als u daarvoor een studiekostenovereenkomst met een studiekostenbeding heeft gesloten. Het te gebruiken model daarvoor is opgenomen in bijlage 12 van de cao. Als u een noodzakelijke opleiding volgt, sluit u geen studieovereenkomst.